• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Ruszyła kolejna edycja konkursu na Simsona Roku! Poznaj szczegóły (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Modyfikacje mechaniczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 59 Dalej »
Dobór setu pod minimum 80cc

Dobór setu pod minimum 80cc

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »
Adams Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
20.01.2022, 11:44
Witam! Od mojej ostatniej zabawy z simsonami minęło ponad 10lat i wszystko poszło tak do przodu, że musze was prosić o pomoc w skompletowaniu zestawu praktycznie od zera.
Główne założenia:
-cylinder oraz głowica muszą wyglądać fabrycznie, membrana więc odpada.
-pojemność minimum 80ccm
-Vmax interesuje mnie 110km/h - chodź im więcej tym lepiej Smile
-jeśli zrobię 5000km między remontami to będę zadowolony.

Na pewno kartery kupie nowe, mza lub zt-tuning (zależy jaki cylinder polecicie), skrzynia też wpadnie nowa 5b długa, zapłon ducati chodź zastanawiam się również nad MVT.
Wątpliwości mam jaki wybrać cylinder, gaźnik, wydech, wał.
Nie wiem również jakie przełożenie powinien mieć kosz sprzęgłowy oraz przełożenie silnik-koło (zabierak na kole mam zamiar dorobić pod wymienną zębatkę)

Kupno części w Niemczech nie sprawi mi problemu, czasem nawet wychodzi taniej niż u nas...
Co do budżetu, to dość spory lecz też nie szalejmy Smile

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 29
20.01.2022, 12:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.01.2022, 13:02 przez twojstara1.)
W końcu jakieś stare dobre pytania.
Z mojego doświadczenia wynika że najlepiej będzie jak kupisz pojemność 106 cm3. Tak żeby miało w okolica 20KM.
W miarę dobre części to są od zt-tuning.
Ja w 106cm3 mam 18KM na wale tyle wykazała hamownia.
Cylinder przerabiany w Polsce 106cm3.
Wał pod tą pojemność.
Gaźnik mikuni 24 nie polecam bo po ciągłej jeździe vmax i szybkim zatrzymaniu silnik od kopa nie chce odpalić. Np. na wyścigach gdy szybko zjeżdżasz do hangaru na dotankowanie to po zatankowaniu nie odpalisz z kopa. Ale jeśli jedziesz sobie 80 km/ h to bez problemu odpala.
Zapłon Ducati Energa daje radę.
Skrzynia z dłuższą jedynką niż oryginał i piątym biegiem dłuższym niż oryginał.
Tłumik zt reso2019 wystarczy a wygląd i brzmienie jak oryginał.
Kosz o jak najwyższym przełożeniu. Końcowy dobór ustawisz zębatką zdawczą.

Sprzęgło Zakładaj 5 tarcz i docisk 1.6mm jeśli się będzie ślizgał to Załuż 1,8 mm.

Ogólnie polecam wszystko zt-tuning gdyż mają dobrą jakość choć nie najwyższą. Jeśli sam będziesz składał silnik to wszystko wyjdzie około 9tys zł. Możesz robić jak Goodmayes. Gość ma bezkompromisowe podejście i specyficzne. Poszukaj jego postów tam napisał co do śrubki jakiej firmy części pakuje. Będzie pewnie lepiej ale i drożej.

Jak będziesz składał nowe 85cm3 to wydasz praktycznie tyle samo kasy tylko trwałość przy 85cm3 będzie znacznie niższa. Ja przejechałem na swoim około 4tys km i nie wykazuje oznak jakiegokolwiek zużycia. Myślę że 15 tys z wymianą tłoka dam bez problemu radę.

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
20.01.2022, 13:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.01.2022, 13:18 przez Qwet.)
Cylinder koniecznie nicasil, żebyś nie miał przebojów z zacierającym się tłokiem.
Nawet przy pojemności 106ccm na jakimkolwiek wydechu fi32 ala-oryginał ciężko będzie zrobić prawdziwe powtarzalne 110km/h. Możesz spróbować ale życie pewnie zweryfikuje także i tak w praniu zmienisz wydech na jakiś dobry spawak.
Gaźniki mikuni są bardzo dobre, wiele osób je chwali, ale równie dobrze może być inny keihin dellorto itp. Albo nawet promowane przez jackmotors gaźniki PWK też się sprawdzają. Tylko jak mówisz że ma być 100% wygląd oryginału to pewnie chciałbyś coś w kształcie BVF, wtedy gardziel raczej max 21mm a to znów za mało żeby robić prawdziwe 110km/h.

Oczywiście kibicuję piwo temat zapowiada się bardzo ciekawy

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
Adams Offline

Nowicjusz

20.01.2022, 14:00
Co do cylindra to wolałbym kupić gotowy zestaw z tłokiem niż kombinować z przeróbkami.
W wał, skrzynie oraz kartery zaopatrzę się w zt-tuning.
Niestety mam złe doświadczenia z nicasilem i jeśli to możliwe, to skłaniam się w kierunku żeliwa nawet jeśli będzie trzeba częściej robić remont.
Biorę pod uwagę założenie spawaka, jakoś się z niego wytłumaczę Smile
Gaźnik raczej obojętny.

Simson będzie postawiony na żółtej tablicy dlatego zależy mi na wizualnej oryginalności, a co siedzi w środku już nikogo nie interesuje...

Na samo skompletowanie silnika dałem sobie czas do końca roku, między czasie oczywiście trwają prace nad ramą. Wszystko poza lakierem robię sam, więc koszty składania odpadają.
Samego simsona traktuje bardziej jako zabawkę, która nie będzie robić jakiś wielkich rocznych przebiegów.... Od tego mam większe i wygodniejsze motocykleSmile

twojstara1 Offline

Mentor

20.01.2022, 15:57
Z tego co pamiętam na stronie zt-tuning.de sprzedają cylindry 106 o mocy NIBY 20KM na ich tłumiku specjal.
I aby mieć powtarzalne na prostych według GPS 110 km/h i wygląd oryginalnego tłumika to musisz kupić ich najmocniejszy cylinder.
Albo taniej będzie odezwać się do Piotra Chyla on w cenach hurtowych kupuje cylindry od zt- tuning i je przerabia. Myślę że oszczędzisz kasę i moc będziesz miał większą bo na forum chodzą słuchy że zt- tuning lubi podbijać na papierze moc swoich cylindrów.

jaro5 Offline

Moderator

Reputacja: 97
20.01.2022, 18:33
Ja bym pakował nicasil od zt 110.
Gaźnik daj dellorto lub mikuni 24-28 w zależności od cylka, może też być oko.
Zapłon w spokojnym strojeniu wystarczy ducati energia, mvt polecam do wysoko strojonych.

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
Adams Offline

Nowicjusz

20.01.2022, 20:05
Propozycje co do pojemności macie ciekawe, lecz jak już pisałem w pierwszym poście - nie szalejmy Smile
Dało by rade utrzymać górna granice pojemności 95ccm, nawet biorąc pod uwagę nicasil? (chodź dalej nie jestem do niego przekonany...)

jaro5 Offline

Moderator

20.01.2022, 20:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.01.2022, 20:54 przez jaro5.)
No to masz 90cc
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/cylin...der+simson
ale ładując 110 zyskasz na trwałości, takiego potworaWink nie musisz wysoko kręcić.
Tu masz też ciekawy cylek
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/cylin...der+simson

Jack Offline

Przyjaciel

Reputacja: 9
21.01.2022, 10:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2022, 10:20 przez Jack.)
Witajcie, jako że temat i pytanie kolegi jest bardzo konkretne, postanowiliśmy się wypowiedzieć w tej kwestii .

Autor postu fajnie określił swoje wymagania i przeciwieństwie do reszty kolegów powyżej napewno nie zdecydowalibyśmy się polecać pojemności 100+ w tym wypadku. Po pierwsze temat zasilania paliwem będzie tu już problemowy i pozostawienie gaźnika o fabrycznym wyglądzie będzie bardzo trudne, lub wręcz niemożliwe bez sporej straty osiągów. Do tego typu cylindrów należało by się już pokusić o gaźniki 24mm, których to wygląd znacząco odbiega od oryginału, także połączenie z fabryczną obudową filtra będzie problemowe. Po drugie wysoka cena, po trzecie niska dostępność części zamiennych innych producentów. To oczywiście dobre zestawy ale tylko w konkretnych przypadkach, nie kiedy ktoś chce postawić praktycznie wszystko na fabryczny design.

Z naszej strony na początek przygody z modyfikacjami, oraz według wymagań określonych przez kolegę Adams najlepszy będzie wybór żeliwnej 85tki - 85/4mk2, który nie dość że będzie atrakcyjny cenowo, to rozwiązanie to jest już sprawdzone od lat i regulacja jest banalnie prosta.
Dlaczego w tym wypadku nie polecimy np ZT 2gen ? To mocne cylindry z kątem otwarcia okna wydechowego, który słabo się sprawdza do codziennej jazdy. Oczywiście to bardzo dobry zestaw jeśli chcemy poddac go portingowi i uzyskać bardzo wysokie osiągi, jednak taki silnik do codziennej jazdy jest męczący i słabo się sprawdzi z zestawieniem osprzętu jak to się określa w Niemczech 'original optik' Smile

Do 85tki poleconej powyżej zalecalibyśmy porządny gaźnik 21mm w fabrycznym korpusie, np RZT, do tego zmieniony wkład filtra powietrza np z Twin Aira.

Wydech to będzie temat rzeka i wszystko będzie tu zależeć już jedynie od preferencji kolegi Adams. Wydechem też będzie można mocno zmieniach charakterystykę posiadanego silnika, praktycznie bez ingerencji w niego (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej regulacji po każdej zmianie). Jako że obecnie mamy spory wybór wydechów jest w czym wybierać.
Do spokojnej jazdy, oraz dla zachowania niewielkich wydatków jednym z lepszych propozycji jest wydech DPR 32, który zapewnia podobne osiągi do kilkukrotnie droższych wydechów ZT/RZT. Fajny wydech do jazdy na co dzień i dla zachowania oryginalnego wyglądu.
Jeśli powyższa charakterystyka trochę się znudzi, zawsze można zastosować coś mocniejszego - propozycją naszej produkcji jest wydech JMP Sport Classic, który ostatnim czasem staje się coraz bardziej popularny na rynku niemieckim.

https://www.jackmotors.pl/img/product_me...WA0000.jpg
Powyżej link do wykresu z hamowni obrazującego różnice między Sport Classic a Racing 2021.

Oczywiście można też zastosować wydech innych producentów, ważne aby brac pod uwagę charakterystykę i do cylindra 85/4 mk2, raczej odradzamy stosowanie produktów z "racing" w nazwie ze względu na dość spokojną charakterystykę zestawu, która nie zgra się z przesadnie mocnym wydechem.

Tak wygląda propozycja z naszej strony, nastawiona z największej perspektywy na relację ceny do jakości, która dla większości klientów jest czynnikiem kluczowym.

W razie pytań zawsze jesteśmy do dyspozycji pod mailem lub telefonem, chętnie doradzimy w przypadku gdyby był Pan zainteresowany.

Sklep JackMotors.pl - Zapraszam - Hurtownia Częsci
dzik123@op.pl Offline

Wtajemniczony

21.01.2022, 10:53
Można prosić o linki do w/w części ?

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
21.01.2022, 11:29
Trzeba pamiętać o głównym, dość przytłaczającym wymaganiu, jakim jest powtarzalne rzeczywiste 110km/h. Czy kolega Jack gwarantuje jego spełnienie na spokojnie strojonym 85/4 i to jeszcze z gaźnikiem 21mm? Czy położy na szali swoją reputację i wiarygodność?
Przypominam, że pozostanie przy gaźniku 21mm ani przy oryginalnym wyglądzie wydechu nie ma takiego znaczenia jak 110km/h.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
Jack Offline

Przyjaciel

Reputacja: 9
21.01.2022, 11:45
Wymaganie prędkości 110km/h zostało przez nas potraktowane z mocnym marginesem w nawiązaniu do poprzedniej wypowiedzi. Jak już wspomnieliśmy charakterystyka zestawu może się znacząco zmieniać w zależności od chociażby zastosowanego układu wydechowego. Często należy dokonać wyboru - albo jabłka albo gruszki - Albo fabryczny oryginalny wygląd albo najwyższe osiągi.

W poprzedniej wypowiedzi większy nacisk postawiliśmy na 'original optik' niż na dążenie do wspomnianych 110km/h.

Jeśli podana wyżej prędkość ma nadrzędne znaczenie, trzeba będzie zmienić charakterystykę opisanego przez nas zestawu na sporo mocniejszy, jednak nadal radził bym pozostać w granicach pojemności 85cc-90cc. Oczywiście stracimy na elastyce i walorach użytkowych, jednak osiągnięcie 20KM+ z 85tki tak jak na przedstawionym przez nas wykresie z hamownii nie jest rzeczą szczególnie trudną , i zapewnia osiągi większe niż oczekiwane przez kolegę Adams.

Na ten temat można rozmawiać wręcz w nieskończoność więc myślę że aby poradzić koledze dalej powinien wypowiedzieć się w oparciu o wcześniejsze posty, w którą stronę skłaniają się jego oczekiwania.

Sklep JackMotors.pl - Zapraszam - Hurtownia Częsci
Adams Offline

Nowicjusz

21.01.2022, 12:47
Początek przygody z modyfikacjami to złe określenie, po prostu powrót po kilku latach przerwy z dwusuwami Smile

Nie odrzucam opcji budowy mocniejszego silnika jeśli tylko udało by się kupić coś na białej tablicy w dobrej cenie, lecz na chwile obecną zostaje przy tym co jest.
Niestety oryginalność w moim przypadku weźmie górę nad osiągami, lecz i tak będę próbować wycisnąć ile się da z zachowaniem oryginalnego wyglądu...
Owszem, nie wykluczam zmiany gaźnika oraz wydechu na inny, lecz jak sami wiecie, zawsze znajdzie się ktoś uprzejmy komu nie spodoba się spawak przy żółtej tablicy, a tłumaczyć się przed konserwatorem po prostu się mi nie chce.

Spróbujmy więc w tym przypadku zachować jednak oryginalny wygląd gaźnika oraz wydechu, zakładając pojemność z przedziału 80-99.
Z drugiej strony zacznę powoli szukać czegoś ze zwykłym papierem i w tedy można pomyśleć nawet nad wsadzeniem w niego mtx.

twojstara1 Offline

Mentor

21.01.2022, 16:31
Ale się dyskusja rozkręciła.
Nawet nie wiedziałem że Jack motors mają tutaj konto.
Przy założeniu vmax 110 i oryginalny wygląd. To nie widzę innego rozwiązania niż pojemność 106 czyli zt 110. Tłumik zkładasz od zt- tuning reso 2019 brzmi i wygląda jak oryginał. Tylko gaźnik będzie trochę inaczej wyglądał ale mikuni jest podobny do bvfa. Jeśli nie spotkasz miłośnika simsonów to nie rozróżnia. Nie wiem czemu chcesz się ograniczać do 95-99. Powyżej 85 i tak trzeba z tego co pamiętam roztaczać kartery i stosować inny wał niż do 70.
Nie wydaje mi się aby na gaźniku 21mm i tłumiku reso 2019 ktoś wyciągnął więcej niż 13KM. A TO ZA MAŁO aby osiągnąć powtarzalne 110km/h. Pamiętaj także że czym niżej kręcony silnik tym większa żywotność. A ja osiągam 18KM przy 10 000 co jest nie do osiągnięcia dla żadnej 85.

jaro5 Offline

Moderator

21.01.2022, 18:57
(20.01.2022, 14:00 )Adams napisał(a): Co do cylindra to wolałbym kupić gotowy zestaw z tłokiem niż kombinować z przeróbkami.
W wał, skrzynie oraz kartery zaopatrzę się w zt-tuning.
Niestety mam złe doświadczenia z nicasilem i jeśli to możliwe, to skłaniam się w kierunku żeliwa nawet jeśli będzie trzeba częściej robić remont.
Biorę pod uwagę założenie spawaka, jakoś się z niego wytłumaczę Smile
Gaźnik raczej obojętny.

Tak więc spawak może być i gaźnik też inny.

Jak ma być powtarzalne 110 km/h do codziennej jazdy to koniecznie pojemność musi być 85+ i gaźnik co najmniej 24mm.

Ja w swoim 85cc mam powtarzalne 110km/h al wiecie przecież w czym ten silnik siedzi, waży połowę tego co simWink gaźnik24 no i jest na membranie a zapłon też nie kulawy.

Ja uważam że Jacek dobrze radzi ale nie wziął pod uwagę 110km/h, zestaw proponowany przez niego to dobre pieniądze i dość fajny trwały silnik, ale prędkość wymagana nie do osiągnięcia powtarzalnie.

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek