• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »
Docisk sprzęgła

Nowa odpowiedź 
Docisk sprzęgła

lorak Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
23.12.2025, 09:56
Witam, czy Simson S51 nie modyfikowany 50cc powinien mieć docisk sprzęgła 1,6mm czy 1,5mm, bo większość docisków na internecie to 1,6, i czy jeżeli powinien mieć 1,5 to zamontowanie 1,6 zrobi jakąś dużą różnicę lub czy ma to duże znaczenie?

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
23.12.2025, 11:35
Docisk 1,5mm w zupełności starczy.
Jedyna rużnica pomiędzy 1.5 a 1.6 to jest trudność wciskania klamki która wzrasta.
Można temu zapobiec poprzez zakup dłuższego ramienia od dźwigni do której jest przymocowana linka.

Z mojego doświadczenia wynika że 1.5mm starcza jako docisk do 6KM o ile wszystko w sprzęgle jest niezużyte.
Dodatkowo zalecam stosowanie klamek z aluminium do sprzęgła jak i do chamulca. Wynika to z tego że te plastikowe dość mocno się wyginają podczas wciskania.
Ja po wymianie klamki od chamulca na aluminiową zyskałem około 30% lepsze chamowanie. A na sprzęgle lepiej jest wyczuwalny moment początkowy ruszania.

lorak Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
23.12.2025, 11:39
Okej, bo chciałem kupić cały wkład sprzęgła, a z MZA są dostępne tylko te 1,6 ale jak nie ma różnic takich technicznych tylko trudność wciskania to kupie ten 1,6 dzięki, za odpowiedź

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek