18.09.2021, 15:19
Witam wczoraj kupiłem zapłon ducati do simsona problem wygląda tak. Nie ma iskry ani świateł co robić podpięte według schematu
18.09.2021, 15:19
Witam wczoraj kupiłem zapłon ducati do simsona problem wygląda tak. Nie ma iskry ani świateł co robić podpięte według schematu
20.09.2021, 08:02
No co no... Szukać przyczyny!
Na początek schemat podłączenia: Kable podłączać do zacisków opisanych na module zapłonowym: BIANCO - kabelek biały ROSSO - kabelek czerwony VERDE - kabelek zielony A kabelek z końcówką oczkową musi być podłączony do masy silnika. Sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś. Jeśli tak, to znaczy że uszkodzony jest jeden z elementów zapłonu - cewka WN na statorze, impulsator, moduł itp.
Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj
06.10.2021, 10:29
Nie będę zakładał nowego tematu po schemat do SR-ki. Rozumiem że ten co podałeś Qwet jest uniwersalny i do SR-ki będzie tak samo?
Ja mam Instalacje 12V Elba, mostek, i licznik na 3 kontrolki.
06.10.2021, 11:32
Żeby silnik w ogóle odpalił nie musisz nigdzie podłączać żółtego kabla z iskrownika, może wisieć w powietrzu.
A jak zrobić światła i ładowanie, jest pełno schematów w internecie. Wpisz w google frazę: Simson Ducati Energia Schemat Pierwszy z brzegu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3679564.html
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj
Tak, to pierwszy z brzegu. Do S51. Jak cała masa innych. A ja chcę do SR. Był tu taki schemat na forum ale jest niedziałający już link.
Znalazłem już. Ale i tak pewnie będę miał kłopoty z ustawieniem go itd. Mam na wyposażeniu tylko czujnik zegarowy.
06.10.2021, 21:44
Bombelman Elba wylatuje. Musisz kupić przerywacz do migaczy. I poszukaj schematu do sr.
Przerywacz mam jakiś od traktora, pamiętam że kupowałem ostatnio bo w początkowej fazie instalacji miała być osobna dioda na radiatorku i osobny przerywacz więc mam.
To niby fajnie że wylatuje bo miejsce się tam mi robi. Cewka też wypada więc mam gdzie włożyć moduł, regulator i przerywacz baja. Ale... mam schemat. SR (załączyłem go do posta) i tu np ELBA występuje normalnie. Z tego co widzę ginie mostek graetza. masz na czerwono... nie zakładam by było to co inne niż stacyjka
07.10.2021, 08:56
A gdzie na tym schemacie jest stacyjka?
07.10.2021, 09:21
Dodałem tam kolejny załącznik z zaznaczona na czerwono stacyjką
07.10.2021, 09:24
Stacyjka to ten podłużny prostokąt z przełącznikami i z napisem:
Licht Ein Aus Schemat ok, nie widzę większych problemów, wszystko będzie działać. Ważna rzecz - na schemacie jest zaznaczone dodatkowe połączenie masy silnika i regulatora napięcia, czarnym przewodem idącym równolegle z żółtym. Możesz to zrobić kabelkiem z końcówką oczkową podłączonym do jakiejkolwiek śrubki na karterach, na przykład tej mocującej silnik do łoża. W ogóle dobrą praktyką jest łączenie masy silnika i ramy osobnym przewodem. ELBA na tym schemacie jest tylko po to, żeby robiła jako przerywacz kierunkowskazów.
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj |