Witam!
Próbuję wyliczyć dyfuzor do mojego silnika (program - Exhaust Calculator 2).
Gdzieś przeczytałem, że dla uzyskania dłuższego, ale słabszego reznoansu należy kąty kolejnych stożków ustalić na 3, 5 oraz 7 stopni.
Nie wiem natomiast, jaka powinna być długość kolanka, długość sekcji środkowej (brzuch), oraz jaki powinien być kąt ostatniego stożka. Silnik dwubiegowy - Dezamet 023.
Dane mojego silnika:
Kąt otwarcia okna wydechowego - 156 st. o.w.k.
Ilość i odległość od GMP okien płuczących - 4 x 36 mm (2 dowierty)
Okno ssące - odległość dolnej krawędzi od GMP - 55 mm
Wysokość tłoka 57 mm
Skok tłoka 44 mm
Średnica tłoka 38,5 mm
Średnica kanału (na wylocie) wydechowego - 22 mm
Długość kanału wydechowego - 52 mm
Długość kolanka - 430 mm, ale nie będzie problemem skrócenie, zwłaszcza, że dla tej długości długość sekcji środkowej wychodzi na minusie.
Obroty mocy maksymalnej - 7200 obr/min.
Wysokość pierścieni - 2 x 1,7 mm (modyfikowane)
Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś dane, oczywiście zmierzę.
Materiał - blacha stalowa 0,75 mm, spawanie migomatem.
W kolanko rozszerzające się raczej nie będę się bawić, chyba, że ma to wpływ na elastyczność. Wiem, że po wrzuceniu drugiego biegu pojawi się "dziura" przed rezonansem, ale pojazd jest tak użytkowany, że nie stanowi to problemu:
Albo jedynka i prawie maksymalne obroty (hałdy piasku o dużym nachyleniu)
Albo dwójka i też prawie maksymalne obroty (asfalt).
Oto wyniki moich prób, jedyne, czego nie jestem pewien to długość sekcji środkowej i ostatni stożek (13 stopni?).
Update:
A czy to nie jest tak, że trzy pierwsze stożki powinny się skracać? Np dla całości 333 mm, pierwszy 151 mm, drugi 111, trzeci 71 mm ?
Update:
Dałem radę, temat zakończony.
Pozdrawiam, Rafał
Próbuję wyliczyć dyfuzor do mojego silnika (program - Exhaust Calculator 2).
Gdzieś przeczytałem, że dla uzyskania dłuższego, ale słabszego reznoansu należy kąty kolejnych stożków ustalić na 3, 5 oraz 7 stopni.
Nie wiem natomiast, jaka powinna być długość kolanka, długość sekcji środkowej (brzuch), oraz jaki powinien być kąt ostatniego stożka. Silnik dwubiegowy - Dezamet 023.
Dane mojego silnika:
Kąt otwarcia okna wydechowego - 156 st. o.w.k.
Ilość i odległość od GMP okien płuczących - 4 x 36 mm (2 dowierty)
Okno ssące - odległość dolnej krawędzi od GMP - 55 mm
Wysokość tłoka 57 mm
Skok tłoka 44 mm
Średnica tłoka 38,5 mm
Średnica kanału (na wylocie) wydechowego - 22 mm
Długość kanału wydechowego - 52 mm
Długość kolanka - 430 mm, ale nie będzie problemem skrócenie, zwłaszcza, że dla tej długości długość sekcji środkowej wychodzi na minusie.
Obroty mocy maksymalnej - 7200 obr/min.
Wysokość pierścieni - 2 x 1,7 mm (modyfikowane)
Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś dane, oczywiście zmierzę.
Materiał - blacha stalowa 0,75 mm, spawanie migomatem.
W kolanko rozszerzające się raczej nie będę się bawić, chyba, że ma to wpływ na elastyczność. Wiem, że po wrzuceniu drugiego biegu pojawi się "dziura" przed rezonansem, ale pojazd jest tak użytkowany, że nie stanowi to problemu:
Albo jedynka i prawie maksymalne obroty (hałdy piasku o dużym nachyleniu)
Albo dwójka i też prawie maksymalne obroty (asfalt).
Oto wyniki moich prób, jedyne, czego nie jestem pewien to długość sekcji środkowej i ostatni stożek (13 stopni?).
Update:
A czy to nie jest tak, że trzy pierwsze stożki powinny się skracać? Np dla całości 333 mm, pierwszy 151 mm, drugi 111, trzeci 71 mm ?
Update:
Dałem radę, temat zakończony.
Pozdrawiam, Rafał