• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »
Dylemat co do wyboru części

Nowa odpowiedź 
Dylemat co do wyboru części

zerodayblackhat Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
26.04.2026, 08:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.04.2026, 08:15 przez zerodayblackhat.)
Hej remontuje mojego Simsona S51 po 15 latach w szopie, chce to raczej zrobić na "w miarę oryginał", tzn żadnego tuningu wizualnego, być może wymienię zapłon i gaźnik na coś lepszego natomiast wyglądowo chce zrobić tak żeby wyglądał jak oryginał.
No i tak bije się z myślami, jak ugryźć temat części – czy pchać się w MZA, gdzie płaci się niemało, a z jakością różnie bywa, czy może uderzyć w coś innego, typu DPR Performance albo SWH?
Weźmy na warsztat zawieszenie – mam przednie do zrobienia od A do Z (rury, golenie, sprężyny), bo sprzęt ma 40 lat i nikt tam od nowości nie zaglądał, a rury są całe skorodowane z glebokimi wżerami. Jakbym chciał to zrobić na MZA, to pęka jakieś 1500 zł, a w zamian i tak zostaję ze starymi goleniami, co do których nie mam pewności, czy po tych latach jeszcze się do czegoś nadają. Z drugiej strony, mam zestaw od DPR za 650 zł, albo SWH za 1100 zł – i tu się zastanawiam: czy jest sens w ogóle ratować oryginały i bawić się w regenerację, czy po prostu kupić nowy zamiennik i mieć spokój? To samo tyczy się wahacza i reszty gratów.
Co o tym sądzicie? Warto przepłacać za MZA, czy te alternatywy typu DPR dają radę i nie ma sensu "rzeźbić" w starym?
Budżet mam raczej elastyczny więc to też nie jest tak, że chce zrobić jak najtaniej, chce zrobić dobrze.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
26.04.2026, 11:28
Jest duże prawdopodobieństwo że te zawieszenie mza robi w Chinach a for też jest z chin więc może się okazać że niema różnicy pomiędzy nimi.
Osobiście kupił bym CAŁE ZAWIESZENIE KOMPLETNE DPR i je pomierzył rozebrał i podglądał. Kupiłem kilka lat temu tylne amortyzatory DPR to się okazało że jeden bardzo ciężko chodzi ale bez problemu mi wymienili.

Niema sensu rzeźbić w starym, osobiście jeśli chciałbym tanio to kupował bym wszystko dpr PERFORMERS (goodnight twierdził że to taki lepszy dpr ) lub dpr classic. Wachacz oryginalny był gówniany miał tendencję do wyginania się.
Gaźnik DPR lub ZT-Tuning wyglądają jak oryginały.

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 38
26.04.2026, 13:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.04.2026, 14:04 przez Goodnight.)
Wszystko się zmienia. To co rok, dwa czy trzy było najlepszym wyborem dzisiaj już nie jest.
Jeśli chodzi o zawieszenie to wszystko zależy od czego zaczynasz. Jeżeli do wymiany są pojedyncze elementy jak na przykład golenie czy sprężyny to się je wymienia.
Jeżeli masz wszystko do wymiany to kiedyś nie było innych opcji i trzeba to było naprawiać za duże pieniądze. Dzisiaj masz nowe DPR za 650 z dodatkową hydrauliką. Jak się zmieni gumy na oryginalne Kowalit to ciężko je odróżnić od oryginału.
W temacie Simsona trzeba być na bieżąco bo to co ludzie pokazują na zdjęciach z remontów za rok jest już nieaktualne.

Każdą część trzeba oglądać indywidualnie. Od każdej firmy mogą być dobre rzeczy i mogą też być śmieci, niezależnie MZA, FEZ, DPR itp.
Najlepszy remont to mix wszystkiego co najlepsze da się kupić.

Lista części silnika 110 cm³

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek