Witam ! Poprowadziłem sobie instalację w moim 12V Elba platynki Simsonie S51 według schematu, który jest w załączniku.Poprawiłem na schemacie miejsce podłączenia żarówki postojowej i teraz ma to sens( tylko warto by jeszcze mieć jakiś układ zabezpieczający rozładowanie akumulatora). Mój kolega ma Simsona S53 i niemiecką oryginalną Elbę.W momencie włączenia kierunkowskazu od razu zapala się kierunkowskaz.Ja mam Elbę nieoryginalną i u mnie trzeba trochę poczekać po przełączeniu hebelka od kierunków aż się zapali kierunkowskaz...czy to jest wina nieoryginalnej Elby ? Druga sprawa... Czy światło Stop ma być brane z mostka graettza czy z akumulatora. Przez ten błąd podłączenia żarówki postojowej w schemacie trochę zachwiała się moja wiara w jego poprawność.
Ruszyły zgłoszenia do konkursu na Simsona Roku!
Simsony.info
Forum o Simsonach
Elektryka
Elba i schemat czy prawidłowy ?
Schemat zgadza się z tym fabrycznym:
http://www.skuteryostrow.home.pl/downloa...B1_12V.pdf Fabrycznie nie była podłączona, nie było postojówek w wersjach 12V. maciej75 napisał(a):Mój kolega ma Simsona S53 i niemiecką oryginalną Elbę.W momencie włączenia kierunkowskazu od razu zapala się kierunkowskaz.Ja mam Elbę nieoryginalną i u mnie trzeba trochę poczekać po przełączeniu hebelka od kierunków aż się zapali kierunkowskaz...czy to jest wina nieoryginalnej Elby ?Moim zdaniem tak. Nie przejmowałbym się, jeśli działa. maciej75 napisał(a):Druga sprawa... Czy światło Stop ma być brane z mostka graettza czy z akumulatoraFabrycznie jest z mostka.
05.09.2022, 12:29
Witam tez podłaczyłem elbe do mojej schwalby i pochodzi minute i gasnie brak iskry czy moze wiecie o co chodzi
|