Witam
Pisze do was z prośbą o pomoc. Otóż robiłem remont sima i elektryki . Przed modyfikacjami wszystko działało a teraz nie mam iskry. Teraz po kolei wedle schematu poszedłem trochę na skróty aby dla sprawdzenia podpiąć to na szybko . Numer 31 i 2 w stacyjce jest masa podłączyłem ja razem . Na czerwonym kablu z zapłonu jest napięcie z niebieskiego jakieś tez jest wchodzi do modułu i nie wychodzi do cewki .niby podpięte jak należy ale za chiny nie ma iskry . Ma ktoś jakieś info jak sprawdzić cewkę zaplonową , impulsator i cewkę wn ? Nie mam już pojęcia co jest
A więc tak : Mam taki oto moduł :
![[Obrazek: Ro04D2W.jpg]](http://i.imgur.com/Ro04D2W.jpg)
15- Kabel do cewki nr 15
31 - masa ze stacyjki 31
13 - niebieski z zapłonu
2? - masa ze stacyjki z nr 2
14 - czerwony z zapłonu
Mam już 3 cewkę WN czyli to odpada , a jak można sprawdzić moduł ? a jak cewkę zapłonową i impulsator ?
Teraz pomiary :
impulsator :
rezystencja przy zakresie 200 om = 15,5
cewka zasilająca :
rezystencja przy zakresie 2000om = 523
napięcie przy kopnięciu podskakuje w zakresie200V ~ do = 80
Cewka WN :
styki 1- 15 przy zakresie 200om = 4,1
styk 1 - rdzeń cewki przy zakresie 200k = 4,3
styk 15 - rdzeń przy zakresie 200k = 4,3
Dodam że po podłączeniu modułu i wtedy pomiarze na kablu czerwonym nie mam nic a na kablu z nr 15 idącym do cewki także nie ma nic.
Podejrzany staje się moduł czy ktoś wie jak go sprawdzić ?
-----------------------------------------------------
Ok nie doczekałem się pomocy ale że ja to ja i zawsze nierozwiązane zagadki są najważniejsze szperając po nocy znalazłem takie coś :
http://www.simsonrulez.fora.pl/font-colo...25036.html
Myślę że jest to ciekawa lektura i bardzo mi pomogła . Może i pomóc komuś innemu . Polecam .
U mnie moduł szlag trafił tylko hmm dlaczego ? Sam z siebie ? miał ktoś coś takiego ?
Teraz pytanie jaki moduł polecacie ? Ten wzmacniany niby czy coś takiego jak miałem z tą regulacją u góry ?
Pisze do was z prośbą o pomoc. Otóż robiłem remont sima i elektryki . Przed modyfikacjami wszystko działało a teraz nie mam iskry. Teraz po kolei wedle schematu poszedłem trochę na skróty aby dla sprawdzenia podpiąć to na szybko . Numer 31 i 2 w stacyjce jest masa podłączyłem ja razem . Na czerwonym kablu z zapłonu jest napięcie z niebieskiego jakieś tez jest wchodzi do modułu i nie wychodzi do cewki .niby podpięte jak należy ale za chiny nie ma iskry . Ma ktoś jakieś info jak sprawdzić cewkę zaplonową , impulsator i cewkę wn ? Nie mam już pojęcia co jest
A więc tak : Mam taki oto moduł :
![[Obrazek: Ro04D2W.jpg]](http://i.imgur.com/Ro04D2W.jpg)
15- Kabel do cewki nr 15
31 - masa ze stacyjki 31
13 - niebieski z zapłonu
2? - masa ze stacyjki z nr 2
14 - czerwony z zapłonu
Mam już 3 cewkę WN czyli to odpada , a jak można sprawdzić moduł ? a jak cewkę zapłonową i impulsator ?
Teraz pomiary :
impulsator :
rezystencja przy zakresie 200 om = 15,5
cewka zasilająca :
rezystencja przy zakresie 2000om = 523
napięcie przy kopnięciu podskakuje w zakresie200V ~ do = 80
Cewka WN :
styki 1- 15 przy zakresie 200om = 4,1
styk 1 - rdzeń cewki przy zakresie 200k = 4,3
styk 15 - rdzeń przy zakresie 200k = 4,3
Dodam że po podłączeniu modułu i wtedy pomiarze na kablu czerwonym nie mam nic a na kablu z nr 15 idącym do cewki także nie ma nic.
Podejrzany staje się moduł czy ktoś wie jak go sprawdzić ?
-----------------------------------------------------
Ok nie doczekałem się pomocy ale że ja to ja i zawsze nierozwiązane zagadki są najważniejsze szperając po nocy znalazłem takie coś :
http://www.simsonrulez.fora.pl/font-colo...25036.html
Myślę że jest to ciekawa lektura i bardzo mi pomogła . Może i pomóc komuś innemu . Polecam .
U mnie moduł szlag trafił tylko hmm dlaczego ? Sam z siebie ? miał ktoś coś takiego ?
Teraz pytanie jaki moduł polecacie ? Ten wzmacniany niby czy coś takiego jak miałem z tą regulacją u góry ?
SIMSON <3
Pomogłem ? Punkt ? Nie musisz ! Nie robię tego na pokaz. Daj go komuś komu się przyda.
Pomogłem ? Punkt ? Nie musisz ! Nie robię tego na pokaz. Daj go komuś komu się przyda.