01.11.2014, 21:36
Witam.
Powoli zbieram się do poskładania nowego seta, i mam kilka pytań.
1. Oryginalne cylinder 80ccm ma zewnętrzny rozmiar tulei 53mm jeśli się nie mylę, a mam kartery roztoczone na 85ccm, to jakieś 57-58mm u mnie, dodam, że bez nadspawań
I chodzi mi o to czy idzie wykonać flow zasilań cylka 80ccm z karterami rozwierconymi pod cylka 85ccm?
2. Opłaca się dołożyć jednak te niecałe 70zł do wału z wypełniaczami czy kupić zwykły bez wypełniaczy? Niby warto kupić z wypełniaczami, ale jednak potrzeba na to 200zł i dlatego jestem ciekaw waszej opinii.
3. Cylinder będzie posiadał okno wydechowe poszerzone i podniesione na 28mm, płuki poszerzone i podniesione na 35mm, ssące poszerzone.
Pytanie brzmi jak to się zgra z fi32 i amalem 21t na dyszy 75 lub 80?
Zależy mi na tym aby dół był przyzwoity i góra taka w miarę. Silnik ma być elastyczny i bd mi służył do jazdy w różne trasy od 40km do 100km jak i dużo jeżdżenia po okolicy.
Prosiłbym o wypowiedzenie się na moje pytania osób, które ogarniają ten temat.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Powoli zbieram się do poskładania nowego seta, i mam kilka pytań.
1. Oryginalne cylinder 80ccm ma zewnętrzny rozmiar tulei 53mm jeśli się nie mylę, a mam kartery roztoczone na 85ccm, to jakieś 57-58mm u mnie, dodam, że bez nadspawań

2. Opłaca się dołożyć jednak te niecałe 70zł do wału z wypełniaczami czy kupić zwykły bez wypełniaczy? Niby warto kupić z wypełniaczami, ale jednak potrzeba na to 200zł i dlatego jestem ciekaw waszej opinii.
3. Cylinder będzie posiadał okno wydechowe poszerzone i podniesione na 28mm, płuki poszerzone i podniesione na 35mm, ssące poszerzone.
Pytanie brzmi jak to się zgra z fi32 i amalem 21t na dyszy 75 lub 80?
Zależy mi na tym aby dół był przyzwoity i góra taka w miarę. Silnik ma być elastyczny i bd mi służył do jazdy w różne trasy od 40km do 100km jak i dużo jeżdżenia po okolicy.
Prosiłbym o wypowiedzenie się na moje pytania osób, które ogarniają ten temat.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Zanim wszystko się posypało, wyglądało to tak:
- Cylinder: Almot 60/4 By JackMotors (Special Edition 27/35)
- Tłok: Meteor Piaggio Piston (2P)
- Głowica: Almot 60cc
- Gaźnik: Amal 19T (Dysza 80)
- Wał: Mza S51 (Bez Wypełniaczy)
- Zapłon: LFK By James
- Kosz sprzęgłowy: Mza S51
- Skrzynia biegów: 4b
- Wydech: Seria ala sp04 + końcówka absorbcyjna
- Docisk sprzęgła: 1,6mm
- Łożyska: NTN (Wał) & DKF DDR (Skrzynia)
- Cylinder: Almot 60/4 By JackMotors (Special Edition 27/35)
- Tłok: Meteor Piaggio Piston (2P)
- Głowica: Almot 60cc
- Gaźnik: Amal 19T (Dysza 80)
- Wał: Mza S51 (Bez Wypełniaczy)
- Zapłon: LFK By James
- Kosz sprzęgłowy: Mza S51
- Skrzynia biegów: 4b
- Wydech: Seria ala sp04 + końcówka absorbcyjna
- Docisk sprzęgła: 1,6mm
- Łożyska: NTN (Wał) & DKF DDR (Skrzynia)