Witam chciałbym się dowiedzieć jak i czy jest sens przerobić zwykłe przednie światło na żarówkę H4 czy wystarczy tylko cały klosz kupić pod H4 oraz żarówkę i wszystko będzie działać czy trzeba coś w instalacji przerobić oraz druga sprawa chciałbym żeby światlo zarówki świeciło z akumulatora ponieważ jest mocniejsze jak dam na pozycję III a teraz mam w zależności ile dam gazu w nocy praktycznie mało co widać, gdzieś kiedyś czytałem że jest możliwość właśnie że jak zapłon jest w pozycji II to światła mogą być napędzane z akumulatora a nie z cewek (chyba dobrze napisałem ? ) bardzo bym prosił o rady i z góry dziękuję a i Simson S51 instalacja 12V
Zgłoś się do konkursu na Simsona Roku 🏆
Simsony.info
Forum o Simsonach
Elektryka
H4 oraz światło z akumulatora
26.05.2021, 23:44
Przełączenie światła głównego na zasilanie z akumulatora bez ruszania niczego więcej w instalacji spowoduje bardzo szybkie rozładowanie akumulatora, a jedna z cewek iskrownika (ta od świateł) w tym czasie będzie pozostawać nieobciążona. Musiałbyś zaprzęgnąć tą cewkę do ładowania akumulatora. Jak to zrobić opisałem dokładnie tutaj:
http://simsony.info/Thread-Zasilanie-swi...-to-zrobic Ale jeśli myślisz o typowej H4 60/55W, to nawet po przeróbce ładowania musiałbyś cały czas jechać na wysokich obrotach silnika żeby akumulator się nie rozładował. Po prostu wydajność prądnicy simsona jest zbyt mała żeby pokryć tak duże zapotrzebowanie na moc. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie żarówki H4 LED, ja tak zrobiłem u siebie: Świeci bardzo mocno, a pobiera z akumulatora tylko 25W mocy. .
Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj
1. Kupujesz lampę:
https://allegro.pl/oferta/lampa-przod-re...8902761843 2. Kupujesz żarówkę: https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-ca...8540897334 3. Wkładasz żarówkę do lampy jak na foto w moim poprzednim poście. 4. Montujesz lampę do motoru. 5. Przetwornicę montujesz gdzieś za lampą, podłączasz okrągłym złączem do żarówki LED. 6. Styk masowy przetwornicy podpinasz do masy motoru, piny długich i mijania podłączasz do przełącznika świateł. 7. Trzeci przewód z przełącznika świateł ciągniesz do zasilania +12V "po stacyjce", chyba pin stacyjki nr 15 albo 59b teraz nie pamiętam, sprawdź na schemacie swojej wersji simsona. UWAGI: Przetwornica ma na wejściu 3 konektory: Masa, Zasilanie mijania, Zasilanie drogowych - dokładnie taki rozkład jak w każdej zwykłej H4. Nie pomyl się przy podłączaniu bo spalisz przetwornicę. Ta żarówka LED pobiera 25W mocy (około 2A). To w sumie niewiele, ale jeśli nie wzmocnisz ładowania to po jakimś czasie jeżdżenia akumulator może się całkiem rozładować. Jak wzmocnić ładowanie podałem linka w poprzednim poście.
Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj |