• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 141 Dalej »
Jak wycisnąć i zamontować uszczelniacz wału ?

Jak wycisnąć i zamontować uszczelniacz wału ?

Misiek49 Offline

Początkujący

Reputacja: 0
23.05.2025, 13:08
Część, zaczął kapać mi olej od strony łańcucha, po tym jak syn dwa tygodnie temu próbował odpalić motorek, dolewając do cylindra po trochu benzynę z olejem, dolał w sumie ok 400 ml jak się przyznał. 😂
Może ta benzyna przedostała się do wału i spartoliła simering. Mam pytanie, gdyż nigdy tego nie robiłem, a mianowicie jak ściągnąć ten simering? 
1. Czy trzeba najpierw spuścić olej ?
2. Wykręcamy zębatkę 
3. Śrubokrętem podważamy delikatnie simering i wyciągamy 
4. Smarujemy nowy simering olejem przekładniowym 
5. Wciskamy ale już nie za pomocą śrubokręta, tylko używając jako tłoczka starego simeringu 

Tak to wygląda, czy muszę jeszcze coś wiedzieć, pomóżcie proszę 🙏

I jeszcze jedno na koniec. Spuściłem olej po tygodniu od tego zalania cylindra benzyną,  na zimnym silniku i śmierdział benzyną. Wlałem nowy i zaczęło plamić po troszku. Czy przed wymianą simeringu powinienem jeszcze raz wymienić olej, może jakieś resztki paliwa jeszcze hulają z nowym olejem ?

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
23.05.2025, 17:42
Kolego mieszasz kilka rzeczy że sobą. Jeśli syn wlał benzynę do cylindra zapewne przez otwór od świecy to cała mieszanka znalazła się w komorze korbowej.
Należy:
-Wykręcić kolanko wydechu i wylać z niego benzynę przy okazji wyczyścić w środku.
-rozebrać wydech wylać benzynę i wyczyścić w środku.
-ściągnąć głowicę i cylinder i szmatą/gąbką wybrać benzynę z komory korbowej.
a teraz się skup.
masz 3 simeringi, 2 na wale odpowiedzialne za szczelność komory korbowej, jeden pod zapłonem a drugi pod koszem sprzęgłowym. Aby się do nich dostać to należy ściągnąć zapłon(potrzebny specjalny ściągacz koszt 20zł a z drugiej strony masz kosz który też musisz ściągnąć.
Te simeringi są odpowiedzialne za szczelność komory korbowej a nie skrzyni gdyż w silnikach 2 t olej na stałe jest tylko w skrzyni.
3 simeringi jest pod zębatką zdawczą(napędzającą łańcuch) ściągasz ją normalnie a pod spodem odkręcasz blaszkę I masz simeringi który trzyma olej w skrzyni biegów.
Wyciągasz simeringi wkrętem albo śrubokrętem i nowy osadzasz odpychając go tej samej średnicy np. nasadką.

Więc najpierw sprawdź z którego simeringi leci i czy w ogóle leci bo w wałku napędzającym zębatkę zdawczą jest otwór przez który potrafi nadmiar oleju lecieć i to jest normalne.

Kolejna sprawa że benzyna z komory korbowej nie może przedostawać się do skrzyni i podnosić tam poziomu oleju.
Gdyby to nastąpiło to znaczy że masz walniętą uszczelkę między karterami i musisz silnik rozpołowić i wymienić uszczelkę.

I naucz syna prawidłowego odpalania motoroweru może to być dla niego najlepiej spędzony czas z tatą i będzie pierwsze jazdy miło wspominał.

Misiek49 Offline

Początkujący

23.05.2025, 19:11
Dziękuję Ci bardzo za tak wyczerpującą odpowiedź, Masz pełną wiedzę na ten temat i chylę czoła!!!
Olej sączy się tylko od strony łańcucha spod zębatki. Po spuszczeniu starego oleju wlałem dokładnie 400 ml nowego oleju, chyba raczej nie przelałem, ale może spuszczę odrobinę i sprawdzę, może jednak jest nadmiar, gdyż stary olej na zimnym silniku do końca pewnie i tak się nie spuścił.
Simson ładnie pali teraz, ma moc, po mieście zrobiłem rundkę, gaźnik wyczyściłem, wcześniej i czy mimo wssystko rozbierać cylinder i ściągać kolanko od wydechu ?

BoBxKarol Offline

Zaawansowany

Reputacja: 11
23.05.2025, 22:08
Nie, jeżeli chodzi to po co. I taka uwaga, jak wymieniasz simerimg na wale od strony magneta to nie musisz spuszczać oleju

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso
twojstara1 Offline

Mentor

23.05.2025, 22:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.05.2025, 23:04 przez twojstara1.)
Jeśli Simson normalnie pali i jeździ to nie ma sensu nic grzebać.
Natomiast normalnym serwisem w silnikach 2t jest co 20tys km wyczyszczenie kolanka i wydechu.

Odnośnie poziomu oleju, stawiasz Simsona na centralną stópkę I w lewej pokrywie masz taką małą śrubkę na płaski śrubokręt odkręcasz i odkręcasz korek wlewu oleju u góry go i jeśli olej leci z otworu od małej śrubki to poczekaj aż skończy lecieć i zakręć oby dwa otwory a jak nie leci z tego małego otworu olej to dolej tak aby zaczął lecieć.
Ta mała śrubka a raczej otwór to jest poziom kontroli oleju i występuje w wielu starych motocyklach 2t.

Zapomniałem dodać że Simson ma sprzęgło osadzone na wale z lewej strony wału i pracuje w tym samym oleju co skrzynia biegów.

Ja jestem tylko laikiem jakich wielu na tym forum.
Prawdziwymi znawcami są Goodnight, Qwet, jaro5.
Ale ten pierwszy na razie nie będzie się pojawiał bo ma trudny okres w życiu a pozostali dwaj zniknęli w zeszłym roku.
Natomiast w prądach dobry jest kolega IFA_1988 z miniaturką chyba Honekera.

Misiek49 Offline

Początkujący

24.05.2025, 13:33
Masz naprawdę ogromną wiedzę na bardzo jestem Tobie wdzięczny za poświęcony mi czas. Tak wiem o co chodzi z tą śrubką Control oil, ma kałem na myśli spuszczenie oleju przez ten otworek, tylko nie doprecyzowałem. Zaraz to zrobię i przejadę się trochę za miasto, potem sprawdzę jak z tym poziomem oleju jest, czy przy zwiększonym ciśnieniu w trakcie jazdy, nie leci bardziej a może przestanie w ogóle, jeżeli był nadmiar. Chociaż obawiam się że tak łatwo nie będzie.
Będę próbował sam jak coś wymienić ten simering. Tak jest chyba nakrętka na zębatce do łańcucha od walka zdawczego a pod nią ta blaszka z 4 śrubkami. Będę próbował to ogarnąć. Dziękuję jeszcze raz za pomoc i naprawdę wielki szacun Bracie dla Ciebie, za wiedzę, jak i swój czas, który mi poświęciłeś.

twojstara1 Offline

Mentor

25.05.2025, 08:11
Spoko kolego to nie jest elektroda, my się tutaj zawsze dzielimy wiedzą jeśli na dany temat ją posiadamy.

Misiek49 Offline

Początkujący

28.05.2025, 22:53
Wymieniłem simering. Gdy odkręciłem blaszkę pod zębatką, zaczął przez łożysko kąpać olej. Może był jednak nadmiar.

Druga rzecz, stery simering ciasno siedział, nowy wszedł ale luźniej, chociaż na obu są te same wymiary 20x30x7 Simering wziąłem z Jackmotors firmy SKF albo coś w tym stylu, no i okazał się nade in China. Jeszcze nie testowałem pod obciążeniem.

Przesmarowałem go delikatnie olejem 2T ale tylko wewnętrzną część i włożyłem w blaszkę, ale tak jak napisałem, wszedł bez wysiłku bez pomocy nasadki.
Trochę mnie to martwi, może się okazać że zacznie się kręcić z wałem i po zabawie. Aha oczywiście zdjąłem starą uszczelkę kwadratową z blachy i włożyłem nową.

I na koniec jeszcze jedno, Jak zdjąłem motorower z nóżek, to przez Control oil troszkę zaczął wyciekać olej. Czy według ciebie powinno się dolewać olej gdy motorower stoi na nóżkach, czy lepiej z tych nóżek go zdjąć, starać się ustawić a właściwie go trzymać równo jak się da i wtedy dolewać olej patrząc na kontrol oil.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

twojstara1 Offline

Mentor

29.05.2025, 06:50
Jak mawiają mechanicy jeździć obserwować. Odnośnie poziomu oleju moim zdaniem to są tak niewielkie różnice w jaki sposób go mierzysz że to niema znaczenia.

Misiek49 Offline

Początkujący

29.05.2025, 09:04
Oki doki 👍

Misiek49 Offline

Początkujący

30.05.2025, 07:26
Leje się nadal i to jeszcze bardziej. Jak wyciągnąłem gniazdo ze starym simeringiem, to z łożyska sączył się olej, tego oleju w sumie nie ma jednak nadmiaru, a ten olej się soczył, czy tam czasem w środku jakiś jeszcze uszczelniacz nie walną ?

twojstara1 Offline

Mentor

30.05.2025, 08:14
Ale przez simeringi się leje, czy przez co?

Misiek49 Offline

Początkujący

01.06.2025, 18:09
Na razie wyciek ustał, nie może dolałem troszeczkę oleju, oczywiście kontrolując przez Control oil.
Mam takie pytania do Ciebie jeżeli pozwolisz:
1. Mógłbyś mi podpowiedzieć Jak praktycznie wyregulować gaźnik 16N3 ? Taki mam u siebie. Od czego zacząć.
2. Podczas jazdy szarpie silnik, gdy chce jechać płynnie jedną tylko prędkością na przykład 45 na godzinę - nie da się, silnik poszarpuje muszę więc dodawać coraz więcej gazu a następnie popuszczać. Czy powodem tego według Ciebie może być zbyt uboga mieszanka, iglica zbyt na dole ustawiona, albo źle wyregulowany zapłon?
Silnik pyrka w miarę równo ale nie idealnie.
3. Gdy reguluje skład mieszanki a mam śrubę w kołnierzu gaźnika, czy silnik powinien natychmiast reagować tak jak przy śrubie wolnych obrotów na zmiany?
4. W Jack motors mają jedną taką śrubę regulacyjną, do mi szabli , ale ta moja w kołnierzu wydaje się jakaś mniejsza.
Zaznaczam że śrubę mam od góry w kołnierzu nie mam żadnej śruby z boku pod skosem.
Pozdrawiam wraz z wdzięcznością za pomoc !!!

twojstara1 Offline

Mentor

01.06.2025, 19:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.06.2025, 19:05 przez twojstara1.)
https://simsony.info/Thread-budowa-regul...znika-16n3

Zanim zaczniesz go rozbierać I przestawiać to wymień świecę fajkę i kabel od cewki i sprawdź masę. Przestawiałeś zapłon?
Jak będziesz miał problemy mimo prawidłowego ustawienia to wywal ten gaźnik i kup zt tuning. Wyglądają jak oryginał a są bardziej dopracowane.

Misiek49 Offline

Początkujący

01.06.2025, 19:37
Ok, wielkie dzięki za instrukcję i podpowiedź, zrobię tak jak piszesz 👍

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek