23.05.2025, 13:08
Część, zaczął kapać mi olej od strony łańcucha, po tym jak syn dwa tygodnie temu próbował odpalić motorek, dolewając do cylindra po trochu benzynę z olejem, dolał w sumie ok 400 ml jak się przyznał. 😂
Może ta benzyna przedostała się do wału i spartoliła simering. Mam pytanie, gdyż nigdy tego nie robiłem, a mianowicie jak ściągnąć ten simering?
1. Czy trzeba najpierw spuścić olej ?
2. Wykręcamy zębatkę
3. Śrubokrętem podważamy delikatnie simering i wyciągamy
4. Smarujemy nowy simering olejem przekładniowym
5. Wciskamy ale już nie za pomocą śrubokręta, tylko używając jako tłoczka starego simeringu
Tak to wygląda, czy muszę jeszcze coś wiedzieć, pomóżcie proszę 🙏
I jeszcze jedno na koniec. Spuściłem olej po tygodniu od tego zalania cylindra benzyną, na zimnym silniku i śmierdział benzyną. Wlałem nowy i zaczęło plamić po troszku. Czy przed wymianą simeringu powinienem jeszcze raz wymienić olej, może jakieś resztki paliwa jeszcze hulają z nowym olejem ?
Może ta benzyna przedostała się do wału i spartoliła simering. Mam pytanie, gdyż nigdy tego nie robiłem, a mianowicie jak ściągnąć ten simering?
1. Czy trzeba najpierw spuścić olej ?
2. Wykręcamy zębatkę
3. Śrubokrętem podważamy delikatnie simering i wyciągamy
4. Smarujemy nowy simering olejem przekładniowym
5. Wciskamy ale już nie za pomocą śrubokręta, tylko używając jako tłoczka starego simeringu
Tak to wygląda, czy muszę jeszcze coś wiedzieć, pomóżcie proszę 🙏
I jeszcze jedno na koniec. Spuściłem olej po tygodniu od tego zalania cylindra benzyną, na zimnym silniku i śmierdział benzyną. Wlałem nowy i zaczęło plamić po troszku. Czy przed wymianą simeringu powinienem jeszcze raz wymienić olej, może jakieś resztki paliwa jeszcze hulają z nowym olejem ?