• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Aktualna informacja na temat konkursu na Simsona Roku 2025 (tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Modyfikacje wizualne v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 … 23 Dalej »
Jak zacząć malować :)

Jak zacząć malować :)

pitas2233

Gość

25.03.2012, 09:25
SiemkaBiggrin
Możecie mi powiedzieć co zrobić przed malowaniem ?Crying tzn. jak przygotować powierzchnie do malowania Smile
Mam w planach na początku maja malować Ogarka i nie wiem jak przygotować go do malowania Biggrin
Można pojechać papierem ściernym powierzchnie, odtłuścić położyć podkład i jeszcze raz papierem ściernym ? Bo taką radę dał mi kolega Biggrin
Proszę o dobre sprawdzone pomysłySmile
Z góry dzięki

FREAK150 Offline

Zaawansowany

Reputacja: 47
25.03.2012, 10:29
WitamBiggrin Tak jak mówisz jedziesz papierem, bardzo to pracochłonne chyba że w ruch pójdzie szlifierka i te sprawyBiggrin Możesz oddać do piaskowania jeśli masz taką możliwość małe pieniądze a efekt murowany. Odtłuszczasz oczywiście i kładziesz podkład nie musisz go matować na jego powierzchni po wyschnięciu powstają pory co sprawia że jest szorstki, i kładziesz resztę warstw. Maluj w ciepłym czystym i wentylowanym pomieszczeniu w miarę możliwości oczywiścieBiggrin

o/_______\o
(Oo=00=oO)
[] =****= []
Frel Offline

Doświadczony

Reputacja: 13
25.03.2012, 10:32
Raczej papierem wodnym

SIMSON S51
Rok:1983
Pojemność: 60/4/3
Gaźnik:Amal 19
V-Max: **
Instalacja:6v platyny
Skrzynia biegów:4 b
Tłumik: Spawak

Pomogłem ? Daj Rep + ;3
pitas2233

Gość

25.03.2012, 11:59
aha Biggrin a piaskowanie ile kosztuje ??Smile ktoś się może orientuję Biggrin
A jeśli chodzi o szlifierkę to mam Smile tylko filc muszę kupić Biggrin
Czyli pierw papierem wodnym jedziemy powierzchnie, następnie odtłuszczamy np.(ropą, gorącą wodą) wycieramy szmatką i kładziemy podkład, kiedy wyschnie kładziemy kilka warstw lakieru... ??
jeśli chodzi o malowanie to lakier i podkład będę kłaść sprężarką Smile bo mam zestaw do malowanie Biggrin
Tylko chodzi mi jak przygotować powierzchnie Smile zawsze kolega mi przygotowywał ale teraz wyjechał i nie ma kto Crying dlatego muszę się sam za to wziąć Smile

FREAK150 Offline

Zaawansowany

Reputacja: 47
26.03.2012, 13:56
Papierem wodnym to jak chcesz określoną warstwę zjechać np. do podkładu a tak to szkoda czasu ja zawsze jadę drobnoziarnistym do gołej. A co do odtłuszczania to nie ropą przecież ropa jest tłusta, jak już to przetrzyj płynem do mycia okien wytrzyj do sucha i gotoweBiggrin

o/_______\o
(Oo=00=oO)
[] =****= []
konieczko Offline

Doświadczony

Reputacja: 3
26.03.2012, 18:00
Odtłuścić można benzyną ekstrakcyjną, rozpuszczalnikiem nitro, naftą i różnymi płynami do mycia z alkoholem.

POLSKAJAZDA.PL :
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/SR-50/76530
YOUTUBE.PL :
http://www.youtube.com/watch?v=qDjzT3GFY...re=feedwll
pitas2233

Gość

26.03.2012, 18:02
Ja nie chce jechać do gołej blachy Biggrin chodzi o to że mam tam oryginalny lakier tylko trochę już jest styrany Crying
Chciałbym dobrać kolor i obmalować go, tak aby wyglądał na oryginał Biggrin

Sylewk Offline

Weteran

Reputacja: 50
26.03.2012, 18:16
Witam

W sobotę malowałem podkładem zbiornik, boczki i błotniki. Jak to zrobiłem po pierwsze zmatowałem papierem ściernym jeden element do blachy bo lakier był bardzo kiepski gradacja 120 reszta wodnym 400 choć i to trochę przesady. Podkład novol dwu składnikowy 5+1 + 20% rozpuszczalnika do akrylu odtłuszczanie elementów najpierw umyłem je bieżącą wodą następnie rozcieńczalnikiem uniwersalnym i tuż przed samym malowaniem benzyną ekstrakcyjną. Dużym problemem przy malowaniu pistoletem jest odpowiednie ustawienie elementów niestety powieszenie nie daje dobrych rezultatów bo elementy bardzo się bujają.
Co dalej zmatuję papierem 800 i odtłuszczę benzyną ekstrakcyjną następnie pomaluję błotniki kolorem F555 z palety novol dwuskładnikowym akrylem a następnie nabłyszczę klarem kolor zbiornika nie jest jeszcze dobrany.
Pozdrawiam

Moje zabawki wersje rozwojowe http://imageshack.us/g/827/dscn9252.jpg/
smolkens Offline

Początkujący

Reputacja: 0
28.03.2012, 15:15
Trudno jest dobrać identyczny kolor bo po latach on blaknie... Jeżeli masz jakieś nierówności to nałóż szpachle natryskową, ładnie równa wszystko. Smile

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek