06.10.2011, 15:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2012, 23:07 przez Piotrek111938.)
Ten poradnik przedstawiam bardziej początkującym posiadaczów jednośladów.
Starałem tworzyć go własnymi słowami, ale brałem także pomocnicze zdania bądz słowa z książki E. Werner'a "Jeżdżę motorowerem Simson" (ale to sporadycznie.
Czynniki wpływające na zwiększenie zużycia paliwa:
- Zwiększenie prędkości pojazdu podczas jazdy a także przyśpieszania i zmiany biegów;
- Nieprawidłowo ustawiony zapłon i gaznika;
- Nie szczelny kranik bądz przewody paliwowe;
- Za niskie ciśnienie w oponach- lecz pamiętajcie, jeżeli opona ma za dużo ciśnienia tzn. jest twarda jak "kamień" zmniejsza zużycie opony;
W jaki sposób zmniejszyć zużycie paliwa:
- Jechać, jeżeli to możliwe średnią prędkością;
- Przed skrzyżowaniem, lub tocząc się z górki wrzucić luz aby pojazd mógł spokojnie zatrzymać się lub zjechać do danego punktu;
- Właściwie używać gazu, tzn. podczas jazdy tak regulować gaz aby od razu po zmniejszeniu prędkości nie puszczać całej manetki, lecz stopniowo;
- zmniejszyć dopływ paliwa w iglicy;
UWAGA !!
Wymienione wyżej sposoby, zmniejszają również zużycie opon i hamulców.
Starałem tworzyć go własnymi słowami, ale brałem także pomocnicze zdania bądz słowa z książki E. Werner'a "Jeżdżę motorowerem Simson" (ale to sporadycznie.
Czynniki wpływające na zwiększenie zużycia paliwa:
- Zwiększenie prędkości pojazdu podczas jazdy a także przyśpieszania i zmiany biegów;
- Nieprawidłowo ustawiony zapłon i gaznika;
- Nie szczelny kranik bądz przewody paliwowe;
- Za niskie ciśnienie w oponach- lecz pamiętajcie, jeżeli opona ma za dużo ciśnienia tzn. jest twarda jak "kamień" zmniejsza zużycie opony;
W jaki sposób zmniejszyć zużycie paliwa:
- Jechać, jeżeli to możliwe średnią prędkością;
- Przed skrzyżowaniem, lub tocząc się z górki wrzucić luz aby pojazd mógł spokojnie zatrzymać się lub zjechać do danego punktu;
- Właściwie używać gazu, tzn. podczas jazdy tak regulować gaz aby od razu po zmniejszeniu prędkości nie puszczać całej manetki, lecz stopniowo;
- zmniejszyć dopływ paliwa w iglicy;
UWAGA !!
Wymienione wyżej sposoby, zmniejszają również zużycie opon i hamulców.