• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
1 2 3 4 5 … 9 Dalej »
Kierunkowskazy

Nowa odpowiedź 
Kierunkowskazy

lorak Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
25.08.2026, 16:31
Witam, wcześniej kierunki świeciły mi bardzo różnie, raz za szybko, raz za wolno, raz włączałem i wogóle nie migały tylko się świeciły, raz się nie włączały, i zawsze były bardzo słabe (w słoneczny dzień nie było ich prawie widać), więc wymieniłem przerywacz kierunków na nowy (oryginalny DDR stan magazynowy jeszcze z kartą gwarancyjną), wszystkie masy odkręciłem przetarłem papierem ściernym i psiknąłem wd40, tak samo żarówki i styki żarówek przetarłem papierem i psiknąłem. No i teraz elegancko świecą, tylko lewe migają o wiele szybciej niż prawe i nie wiem czego to jest przyczyna. Załączam filmik poglądowy na dysku google bo nie mogę wstawić normalnie. 

https://drive.google.com/drive/folders/1...sp=sharing

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 42
25.08.2026, 16:53
To jest wina elby. Mam dwie takie elby które w jedną stronę migają szybciej albo z przerwami w miganiu.
Jak ktoś się zna na bebechach to można tam coś nowego przylutować w środku.

[Obrazek: 2.jpg]

Lista części silnika 110 cm³
lorak Offline

Wprawiony

25.08.2026, 16:57
Ja nie mam elby, tylko zwykły przerywacz termomechaniczny (6v, 21w) ten w puszcze, i jak wspomniałem właśnie założyłem nowy, a na wczesniejszym było podobnie, więc to chyba wina czegoś innego

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 42
25.08.2026, 17:01
To tradycyjnie metoda podmianek. Zamień z przerywacza strony i zobacz czy przeszło na drugą. Tak samo przełącznik zamień strony i po kolei wszystko aż samo się znajdzie.

Lista części silnika 110 cm³
IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 56
25.08.2026, 20:30
Która strona miga z prawidłową częstotliwością?
To wersja z kontrolką kierunków?
Spróbuj ominąć przełącznik kierunków - osobnym kablem połącz 49a z przerywacza do któregoś z kabli czarno-zielonych na listwie łączeniowej. A potem do któregoś z kabli czarno-białych.
Jeśli dalej będzie różnica, to przepatrz czy wszystkie żarówki mają tę samą moc i dobry styk.

lorak Offline

Wprawiony

25.08.2026, 22:36
prawa miga okej (chociaż mogłaby trochę wolniej, ale jest w normie), a lewa bardzo szybko,
kontrolki kierunków nie mam
dobra, dzięki za radę, sprawdzę to

San Offline

Wprawiony

Reputacja: 2
27.08.2026, 15:22
Któraś żarówka ma niewłaściwą moc (inną niż 21W).
Żarówki 6V to obecnie szara strefa, produkcja chińska bez kontroli jakości i bez dopuszczenia do użytku w ruchu drogowym (UN ECE).
Także w żarówkach 12V zdarzają się podróbki nie spełniające norm. Objawia się tym że kontrola żarówek odłącza światła (bo żarówka pobiera mniejszy lub większy prąd), a w przypadku żarówek refkektorowych źle odcinają światła i oślepiają innych kierowców.
Gdybyś miał 12V, to jest gotowe rozwiązanie w postaci przerywacza elektronicznego z wiązką do przeróbki w S51.
Śpieszcie się wyciągać przerywacze elektroniczne ze złomowanych samochodów, bo jest ich coraz mniej. W nowszych samochodach kierunkowskazami steruje zintegrowany moduł elektroniczny w skrzynkach bezpieczników.

BoBxKarol Offline

Weteran

Reputacja: 11
27.08.2026, 19:14
Te rzekomo mają homologacje:

https://www.jackmotors.pl/oldtimer/zarow...3%B3wka+6v

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek