30.05.2018, 21:25
Witam. Jakiś czas temu zauważyłem, że mam wsadzony akumulator 12v w simaku, który ma instalacje na 6v. Wynikło to przy tym, jak straciłem kierunki i nie miałem ładowania. Sprawidziłem na prostowniku, że daje mi napięcie 7V. Zorientowałem się, że simak jest jednak na 6v, bo nigdzie też nie mogłem znaleźć schematu do s51 elektronika na 12v. Ok zmieniłem akumulator, troszkę pojeździłem jakiś czas, aż tu nagle znowu kierunki wysiadły. Na akumulatorze było ok 4-5V. Nie pamiętam już na którym przewodzie się to sprawdzało. Jest tu ktoś, kto pomógłby mi w oględzinach, posprawdzaniu poszczególnych rzeczy, oraz ewentualnie wytłumaczyłby prosto co i jak?
Schemat, do którego doszedłem i najprawdopodobniej jest od mojego to ten od s51 elektronika 2-4, s51e, s70e, s70e/2. Czy posprawdzanie napięcia na cewkach coś da? Jak mogę to sprawdzić, by ewentualnie je wymienić?
Schemat, do którego doszedłem i najprawdopodobniej jest od mojego to ten od s51 elektronika 2-4, s51e, s70e, s70e/2. Czy posprawdzanie napięcia na cewkach coś da? Jak mogę to sprawdzić, by ewentualnie je wymienić?