• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 9 Dalej »
Luz osiowy wału korbowego

Nowa odpowiedź 
Luz osiowy wału korbowego

Marcel_Izdebski Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
01.05.2026, 12:37
Witam robię remont silnika i nie wiem jak zmierzyć luz osiowy wału i jak dobrać podkladke.
Mam do dyspozycji tylko szczelinomierz.
I jakie wymiary podkładki mam kupic

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
01.05.2026, 16:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2026, 16:31 przez twojstara1.)
Defacto Niewiem po co mierzyć luz osiowy wału?
W simsonie korbę ustawia się na sworzniu tłoka.

Luz wału i korby ja sprawdzam w sten sposób że jeżeli korbe mogę odchylać od pionu względem osi wału to jest już jakieś zużycie.
U mnie przy około 10tys km i 3 zatarciach tłoka gdy dół korby był nieruchomo to górę można było odchylić od pionu po około 1mm. Wał nadal bez problemu działał ale jeśli robisz już remont to ja bym takiego luzu nie dopuszczał po remoncie.

A odnośnie dystansowania tłoka na sworzniu, montujesz tłok, przesuwasz go w którąś ze stron i powstały luz mierzysz i np. wyszło ci 1.38mm
Dzielisz na 1/2 a te 0.08-0.12mm zostawiasz luzu aby bez oporu tłok i korba na sworzniu pracowała.

Upszedzam pytania, wał mza z wypełniaczami jest bardzo dobrym wałem w stosunku jakość do ceny.

Marcel_Izdebski Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
01.05.2026, 17:19
(01.05.2026, 16:29 )twojstara1 napisał(a): Defacto Niewiem po co mierzyć luz osiowy wału?
W simsonie korbę ustawia się na sworzniu tłoka.

Luz wału i korby ja sprawdzam w sten sposób że jeżeli korbe mogę odchylać od pionu względem osi wału to jest już jakieś zużycie.
U mnie przy około 10tys km i 3 zatarciach tłoka gdy dół korby był nieruchomo to górę można było odchylić od pionu po około 1mm. Wał nadal bez problemu działał ale jeśli robisz już remont to ja bym takiego luzu nie dopuszczał po remoncie.

A odnośnie dystansowania tłoka na sworzniu, montujesz tłok, przesuwasz go w którąś ze stron i powstały luz mierzysz i np. wyszło ci 1.38mm
Dzielisz na 1/2 a te 0.08-0.12mm zostawiasz luzu aby bez oporu tłok i korba na sworzniu pracowała.

Upszedzam pytania, wał mza z wypełniaczami jest bardzo dobrym wałem w stosunku jakość do ceny.
Chodzi mi o to jak dobrać podkladke dystansową która idzie z prawem strony od magenta

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa