• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Nagły brak iskry...

Nowa odpowiedź 
Nagły brak iskry...

michalkurek06 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
04.09.2025, 17:42
Naprawiełem simsona (ogólnie) dokręcanie śrubek i takie tam pierdoły, po przesmarowaniu łańcucha przejechałem się nim wszystko działało, fajnie odpalił. Potem wymieniłem linki, manetka, sprzęgło i licznik. I nic simson nie odpala, brak iskry, i nie wiem co robić. Nigdy mi się tak nie zdarzyło.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 27
05.09.2025, 07:11
Po kolei sprawdzaj gdzie zanikł prąd. Ale najpierw sprawdź kabelki przy stacyjce czy któryś się nie poluzował. A potem mierzysz miernikiem czy dochodzi prąd do fajki-kablawn-cewkibutelkowej-czy jest w końcu na cewce zapłonowej.

IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 52
05.09.2025, 11:33
Zerknij jeszcze na połączenia przy cewce WN, czy któryś nie spadł, nie poluzował sie przy wymianie linki.

michalkurek06 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
05.09.2025, 15:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.09.2025, 16:22 przez michalkurek06.)
(05.09.2025, 07:11 )twojstara1 napisał(a): Po kolei sprawdzaj gdzie zanikł prąd. Ale najpierw sprawdź kabelki przy stacyjce czy któryś się nie poluzował. A potem mierzysz miernikiem czy dochodzi prąd do fajki-kablawn-cewkibutelkowej-czy jest w końcu na cewce zapłonowej.
Sprawdziłem napięcie na fajce, jest ponad 500V, bo więcej miernik nie zmierzy, gdy przyłożę świecę do klemy minusowej na akumulatorze simsona to pojawia się pomiędzy nimi mała iskra, nie wiem, dlaczego nie ma jej na świecy...

(05.09.2025, 07:11 )twojstara1 napisał(a): Po kolei sprawdzaj gdzie zanikł prąd. Ale najpierw sprawdź kabelki przy stacyjce czy któryś się nie poluzował. A potem mierzysz miernikiem czy dochodzi prąd do fajki-kablawn-cewkibutelkowej-czy jest w końcu na cewce zapłonowej.
Teraz odłączyłem fajfkę od kabla i po zbliżeniu do cylindra jest fajna mocna iskra, po podłączeniu fajfki na trzech świecach nie ma nic, a na jednej jest iskra w każdym miejscu, nie tam gdzie powinna być.... to co to może być jak iskra na kablu jest, ale na świecy nie ?

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek