• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Poradniki v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »
Narzędzia i przyżądy do rozbierania i składania silnika s51

Narzędzia i przyżądy do rozbierania i składania silnika s51

Sylewk Offline

Weteran

Reputacja: 50
16.01.2012, 17:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.01.2012, 17:21 przez Sylewk.)
Witam

Temat rozwojowy do wiosny powinienem mieć wszystkie narzędzia konieczne do rozłożenia i zmontowania silnika simsona s 51 a że jedno zdjęcie więcej warte jest od tysiąca słów to daję dwie fotki za tydzień powinien być następny ściągacz i może wypychacz wału jak zdążę. Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać wszystko praktycznie zrobione w domu tylko kilka elementów na tokarce ale właściwie można by w domu z czystego nieróbstwa dałem tokarzowi ;-)

[Obrazek: dscn9253u.jpg]
[Obrazek: dscn9252.jpg]

Pozdrawiam S

Moje zabawki wersje rozwojowe http://imageshack.us/g/827/dscn9252.jpg/
Szymq3 Offline

Weteran

Reputacja: 18
20.01.2012, 11:32
za ile byś sprzedał taki komplet ? do rozbiórki silnika ? i oczywiście opis co do czego bo niektóre częsci do rozbiórki dziwnie wyglądają ale to tam Biggrin

Sylewk Offline

Weteran

20.01.2012, 18:31
Witam
Jeśli chodzi o zakup może na wiosnę jak wreszcie udało by mi się uruchomić warsztat na razie nie mam możliwości by coś robić na zarobek takie chałupnictwo się nie opłaca. Druga sprawa to dziwne odczucia nie wiem o czym mówisz robiąc narzędzia inspirowałem się rycinami oryginalnych narzędzi.

Opis wydawało mi się to oczywiste ale co tam dole zdjęcie przedstawia rozdzielacz karterów tuż po udanym dziewiczym boju jeszcze nie pomalowany farbą dobra rzecz silniczek był mocno sklejony silikonem przez poprzedniego właściciela poszło w kilka sekund piękna rzecz robiłem go kilka godzin szlifierka kontowa mi się spaliła więc wyciąłem go brzeszczotem jak się chce to można.

Z górnym zdjęciem nie będzie tak prosto zacznę od walców po prawej stronie są do wbijania i wybijania łożysk oraz można wbić uszczelniacz od strony magneta.

Po środku jest bacik do trzymania koła zębatego napędu łańcucha bardzo przydatna rzecz przy rozkręcaniu i skręcaniu można użyć do tych operacji odpowiedniej siły by nie groziły nam żadne niespodzianki.

Pomiędzy nim a tulejami do wbijania łożysk od dodłu jest ściągacz magneta kupiony w sklepie za 8pln prosta tania konstrukcja a magneto w jednej chwili jest nasze i to proste.

Nad nim jest przyrząd o demontowania i montowania sworznia tłoka super temat podkładki po tym stożku sam wchodzą na sworzeń.

Po lewej od bacika u dołu zdjęcia ten płaskownik z otworem i wycięciem ma w swojej środkowej części wycięte zęby służy do blokady zębatki na wale i przez to kosza sprzęgłowego jak wiadomo te elementy trzeba dokręcać bardzo dużą siłą zarówno odkręcanie jak i dokręcanie przysparza wiele problemów bez takiej blokady.

Obok niego jest podkładka ze stali chromo niklowej (tzw kwasówka) ale nie to czyni ją wyjątkową przy montażu silnika stawia się na niej tłok a przez to wycięcie korbowód przechodzi można wtedy wygodnie założyć cylinder.

A nad tymi dobrociami jest aluminiowy wałek z dwoma podtoczeniami który służy do rozgrzewania wewnętrznych pierścieni łożysk przy montażu.

Pozdrawiam S

Ps. właśnie robię następny ściągacz może będzie za tydzień lub dwa bo mam mało czasu.

Szymq3 Offline

Weteran

20.01.2012, 19:07
hmm jeszcze jak byś dorobił do wbijania simmeringu od str. oleju bo zawsze mi wpada do środka jak palcami daje czadu Biggrin napisz mi mniej więcej ile taki zestaw ? + kartka z opisem częsci co do czego Biggrin rozumiem co pisałeś ale w moim warsztacie bd pracować jeszcze 2 pracowników ; P którzy składają silniki ale bez takich przyrządów ;p Co to blokady koła zębatego obok kosza sprzęgłowego można między nie dać szmatkę ja tak robie Biggrin

Sylewk Offline

Weteran

20.01.2012, 19:18
Witam

Tak jak już wcześniej pisałem narzędzia nie są na sprzedaż a na razie nie jestem w stanie z braku odpowiedniego warsztatu robiłć ich na handel.

Mam dobijak z tworzywa sztucznego do zakładania zabezpieczenia od strony oleju. Niestety to nie jest wystarczające narzędzie do prawidłowego założenia simeringa potrzebny jeszcze jest stożek zabezpieczający prowadzenie wewnętrznych warg oraz odpowiednia wiedza jak to zrobić bi zabezpieczenie dobrze się trzymało i miało odpowiednie warunki eksploatacji. Są dwie magicznie rzeczy które należy zrobić w tym wypadku odtłuszczenie i natłuszczenia w odpowiednich miejscach.

Pozdrawiam S

Szymq3 Offline

Weteran

20.01.2012, 19:55
ale taki nabijaczek by się zdał ;p ew. napiszesz mi w połowie lutego czy bd sprzedawać albo w marcu ; )

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa