• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Giełda Zakupione części - Opinie v
1 2 Dalej »
NIE kupujcie aluminiowych felg do Simsona S50/51/53

NIE kupujcie aluminiowych felg do Simsona S50/51/53

Strony (2): 1 2 Dalej »
twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
16.08.2026, 11:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.08.2026, 11:51 przez twojstara1.)
[Obrazek: IMG-20260816-110934206-HDR.jpg]
  1. Koła z aluminiowymi obręczami ( chyba są od DPR oznaczenie J 2.15x16) są zrobione z tak miękkiego materiału że przy zakładaniu i ściąganiu BARDZO twardych opon haidenau K66 obręcz Wręcz momentami ZOSTAŁA ZE STRUGANA przez łyżki  oraz minimalnie wgięta w kilku miejscach.
Natomiast obręcz stalowa niklowana/chromowana -E-16x2.15-DOT-
Która była z tą samą oponą i tyle razy samo opona była ściągana ma tylko minimalne zadrapania które po 5 min ręcznej polerki znikają. Bez uszkodzeń i wgniotów.

Obydwa koła przejechały tylko 3km.
[Obrazek: plik-XPQ8RjOPGL]

Mentos95 Offline

Doświadczony

Reputacja: 4
16.08.2026, 14:43
no cóż jeżeli są to obręcze DPR to szprychy tejże marki są podobnej trwałości, przez zły kąt główki, w tylnym kole nie wytrzymują za długo

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

twojstara1 Offline

Mentor

16.08.2026, 15:07
Weź mnie nie strasz bo zaplotłem na tej piaście i szprychach nową stalową obręcz. Wydaje mi się że piasta miała mikro pęknięcia ale i tak zamontowałem i 3 nyple popękały pod kluczem.
Przy okazji klucz 5mm.

San Offline

Wprawiony

Reputacja: 2
16.08.2026, 18:17
Nazwa tematu jest błędna. Powinna brzmieć: "Nie kupujcie opon bezdętkowych do Simsona".
Te obręcze są przeznaczone do opon dętkowych TUBE TYPE.

Mentos95 Offline

Doświadczony

16.08.2026, 19:54
do tych opon też można dać dętkę
szprychy DPR mają główkę pod kątem 90* a ddr i wszystkie inne pod mniejszym, DPR po prostu źle się w piaście układają i pękają na zgięciu (WSZYSTKIE dokładnie mi poszły w tym samym miejscu)

a ja myślałem że to mi obręcze łyżki zniszczyły rysami na 1,5mm od rantu i to w liczbie kilku... przynajmniej wiem łyżki z fabrycznego kompletu narzędzi z ddr-u się sprawdzają

twojstara1 Offline

Mentor

16.08.2026, 22:27
Nie zgodzę się z SAN
Ponieważ nie opona jest tutaj ważna tylko niezwykle słaby materiał zastosowany w obręczy.
Nie pisał bym tego gdyby tak zachowały się dwie obręcze ale tak zachowała się tylko aluminiowa co oznacza że wystarczy tylko jedna pożądniejsza dziura w asfalcie aby felga się wygieła.

San Offline

Wprawiony

17.08.2026, 03:03
"do tych opon też można dać dętkę"
Można, a nawet trzeba w kołach szprychowych (nie dotyczy BMW).
"Ponieważ nie opona jest tutaj ważna tylko niezwykle słaby materiał zastosowany w obręczy."
To moze felgi z carbonu? Też je mozna zniszczyć w ten sposób.
"Są łyżki plastikowe do rowerów w każdym większym markecie."
To spróbuj tymi plastikowymi łyżkami ściągnąć oponę bezdętkową z felgi przeznaczonej do opon dętkowych.
Opony w rowerze zdejmuje się i montuje bez użycia narzędzi.
Jak zwykle sami fahofcy się wypowiadają.
Felgi do motocykli zasadniczo różnią się ksztaltem profilu.
[Obrazek: WM-and-MT-Profile-1-C.jpg]
WM są przeznaczone do opon TUBE TYPE i takie są użyte w simsonie (16 cali) jak i w wielu klasycznych motocyklach (18 cali) oraz w motocyklach crossowych (21/19/18 cali)
MT są przeznaczone do opon TUBELESS, mają pogłębioną środkową część profilu oraz posiadają pierścień chroniący przed zsunięciem się stopki przy braku ciśnienia. Felgi MT są używane we wszystkich motocyklach szosowych: sportowych, chopperach i supermoto. Poza chińskimi skuterami bo tam wciąż są stosowane felgi WM i opony dętkowe.
Opona bezdętkowa ma mniejszą średnicę ze względu na budowę stopki i dlatego potrzebna jest felga z głębszym zagłębieniem.
Montaż i demontaż opony bezdętkowej na feldze WM oznacza siłowanie się bo brakuje tolerancji i zapasu wymiarowego.
To tak jakby zdejmować i zakładać pasek klinowy bez popuszczania napinacza. Albo zakładać pasek krótszy niż producent przewidział.
Poza tym są jeszcze klasyczne profile felg które nie mają zagłębienia jak WM na tym rysunku, są prawie płaskie. Były stosowane w starszych Rometach i WSK.
Pod tym względem fabryka Simsona popełniła poważny błąd, ponieważ w ostatnich modelach S53 stosowano felgi nierdzewne WM z oponami bezdętkowymi.
Nie wiem jak to było w MZ po 1990 roku (tureckimi), czy były zmienione felgi, czy opony niskoprofilowe były w wersji przystosowanej do felg WM (TT/TL). Na rozmiar 18 cali jest większy wybór do klasyków.
Jackmotors miał kiedyś felgę MT do ETZ, ale szeroką i była zapisana wyraźnie uwaga, że do niej potrzebne są krótsze szprychy.
Obecnie rynek opon się kurczy. Do SR50 nie ma już opon Heidenau 90/90-12 jakie były stosowane w latach '90. Nawet do mojego samochodu nie mam żadnego wyboru (16 cali), a przy dostawczaku (który pojechał na złom) wogóle nie można było już kupić nowych opon 14C.
Tylko w SR50 felga ma głębokie zagłębienie i może nie ma problemu z oponami bezdętkowymi, ale nigdy nie próbowałem. Tylko prawdziwe koła bezdętkowe były w skuterach SRA50 lub motorynce MSA50

twojstara1 Offline

Mentor

17.08.2026, 08:32
Ładny i obszerny wywód SAN jednak ty piszesz o czymś innym a ja o czymś innym.
Ja piszę TYLKO O TYM że te aluminiowe felgi są z tak miękkiego aluminium zrobione że gną się od łyżek a stalowe się nie gną, mimo zastosowania tej samej opony która jak napisałem JEST BARDZO TWARDA.
I TYLKO o to mi chodziło że skoro felgę aluminiową mogę tak łatwo zniszczyć a stalową nie to znaczy że ta aluminiowa podczas jazdy też będzie bardzo łatwa do zniszczenia.

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 42
17.08.2026, 11:25
(17.08.2026, 03:03 )San napisał(a): Jak zwykle sami fahofcy się wypowiadają.

Zgadza się, jestem amatorem i nie będę się już wypowiadał.

Lista części silnika 110 cm³
San Offline

Wprawiony

17.08.2026, 12:39
Przecież aluminiowe felgi co do zasady są wrażliwe na zarysowania.
W rowerze też pogniesz, choć tam oponę zakłada się golymi rękoma. Mama połamała felgę typu stożek wyrywając fragment aluminium centymetr od szprych.
DDRowskie felgi aluminiowe też są miękie i dalo się je porysować łyżkami na zwykłej oponie dętkowej.
Malo tego widziałem felgi stalowe od traktorów pogięte przy nieumiejętnym demontażu.
Do tego felgi w SR50 potrafią się ósemkować przy jeździe w dwie osoby, bo we fabryce zaprojektowali je bez przetłoczeń wzmacniających konstrukcję.

Mentos95 Offline

Doświadczony

17.08.2026, 13:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.08.2026, 13:37 przez Mentos95.)
oto mamy prawdziwego znaFcę
owszem każde są wrażliwe na zarysowania chromowane, stalowe, aluminiowe ale nie tak że wyglądają jakby ktoś nimi rzucał o krawężnik, jakoś na moich DDR są tylko malutkie ryski od metalowych łyżek
nie wiem o jakim rowerze mówisz ale ja nie pogiąłem obręczy nawet w składaku pomagając sobie założyć oponę śrubokrętem i mając gdzieś że nie był konstruowany z myślą o skakaniu po progach zwalniających
Ja wiem że trzydziestka była wytrzymała ale przy technologii polskiej wsi lat 90 to i felgi ursusa się poddadzą
felgi SR50 nie mają przetłoczeń ? a te półkoliste wypukłości na ramionach to ozdoba na którą nikt nie zwraca uwagi, i owszem, skrzywione nawet jak go pchasz będą miały bicie,
Simson nie był konstruowany jak romety, jawki 50, czy jakieś ruskie wynalazki typy wierchowina na zasadzie "no w sumie to tak jest prościej, taniej, i wytrzyma do póki się nie silnik nie zepsuje i cały motor pójdzie na złom"

tak w sumie podsumować to można tak: tematem było to że obręcze są bardzo miękkie, a możemy czytać o rodzajach obręczy kiedy i w czym je stosowano, oraz żeby spróbować ściągnąć opony bezdętkowe plastikowymi łyżkami-polecam spróbować

aha no i wypowiadać się mogą tylko osoby które które nie są "fahofcami" tylko znaFcami

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 42
17.08.2026, 14:32
Miałem się nie wypowiadać ale jako amator bez wiedzy i doświadczenia nie wyobrażam sobie dotykania czymś stalowym do aluminium.
Zawsze próbowałbym plastiki, teflony albo coś stalowego co jest pokryte plastikiem jak na przykład obcęgi które mają plastikowe nakładki.

[Obrazek: Szczypce-do-montazu-Cegi-zbrojarskie-Parkside-230mm.jpg]

Jestem amatorem więc nie mam doświadczenia w bezdętkowych oponach na dętkowych felgach. Nawet nie przyszło mi to do głowy.

Ogólnie w zderzeniu z profesjonalistami człowiek dopiero rozumie jak mało jeszcze wie i jak dużo musi się nauczyć, a życie takie krótkie.

Lista części silnika 110 cm³
Mentos95 Offline

Doświadczony

17.08.2026, 16:02
musimy poczekać aż do polski przyjadą zachodni "inżynierowie" z Francji i Hiszpanii, oni nam powiedzą jak to się robi, mają w kategorii metalurgii i motorków największe doświadczenie
cóż też nie jestem znaFcą ale powiem że szmata i tak się dosyć sprawdziła zamiast plastiku

twojstara1 Offline

Mentor

17.08.2026, 16:32
Dobra panowie czas już odpuścić.
Najważniejsze że większość wie co mi chodziło.

BoBxKarol Offline

Weteran

Reputacja: 11
17.08.2026, 18:01
Zakładałem nieraz oponę "bezdętkową" na obręcze simsona, nawet jak zrobi się to ostrożnie to można to zrobić bez ryski od zewnętrznej storny. Wiadomo od środka na pewno zrobi się zadzior ale żeby tak zmasakrować obręcz przy zakładaniu i zwalać winę na produkcję DPR? Coś mi tu nie pasuje 🤔🤔
Podstawą jest dobre nasmarownie opony. Można też delikatnie podgrzać opalarka zeby guma zrobiła się miększa.
Zresztą nawet gdy obręcze dpr są slabej jakości to przeważnie w opisach produktów jest napisane cena=jakość. Nie wymagajmy od obręczy za 100-150zł jakości Excella za trzykrotność tej ceny.

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso

Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek