• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Modyfikacje mechaniczne v
1 2 3 4 5 … 59 Dalej »
Nowy silnik 85/4 z JM

Nowy silnik 85/4 z JM

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
Skrecik1991 Offline

Doświadczony

Reputacja: 2
07.03.2026, 11:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2026, 11:56 przez Skrecik1991.)
Witam. Ostatnio pisałem na forum jaki gaźnik, skrzynie wybrać do silnika s85 z JM. Wczoraj silnik dotarł. Pierwsze moje wrażenia to takie że kartery i pokrywy nadają się do polerki bo silnik słabo w takim stanie wygląda. Uzbroilem go w napędy licznika i obrotomierza bez problemu. Silnik po podłączeniu odpalił za 3 razem. Teraz najlepsze....  Wrzucam 1 i ruszam po podwórku chce przyspieszyć a przy 4 tys obr muli go, wogole nie jedzie. Podejrzewam zbyt duża dysze glowna w gaźniku bo jest 100. ( podczas mulenia dałem ssanie by wykluczyć zbyt uboga dawkę to zdasl od razu). Kolejna rzecz to brak wyższych biegów jest tylko 1 i w górę luz, dwójka wskoczyła dopiero na postoju a po niej był problem z zrzuceniem tego biegu w dół. A więc tak to wygląda że w trasę też nie mogę wyjechać bez biegów. Zaraz idę po majstrować zmienie dysze na 90 bo taka najmniejsza była w zestawie i postaram się wyregulować biegi. Ogólnie moja ocena za silnik to 3+/6.. Szczerze to sądziłem że silnik za 6 tys z wydechem będzie już tylko do drobnych regulacji. Ciekawe jak zapłon ustawili. A jak wy polecacie jaka dyszą główna powinna tu być i jak ustawiony zapłon bo chciałbym porównac. Dziękuję wam bardzo i pozdrawiam

[Obrazek: IMG-20260306-113621.jpg]

[Obrazek: IMG-20260306-125342.jpg]

[Obrazek: IMG-20260306-134529.jpg]

[Obrazek: IMG-20260306-124747.jpg]

Zapomniałem wspomnieć o wydechu dpr aoa 3,5. Montaż to porażka. Obiemka tylnia jest źle wyprofilowane i nie można spiąć tłumika a do tego kolanko jest też źle wyprofilowane bo nie mogłem tłumika zapiąć za wieszak ( musiałem go wykrzywic) PORAŻKA. Mam pytanie do czego służy korek który był w zestawie? Pewnie żeby zatkać dziurę w środku? I co to da? Miał ktoś kiedyś taki wydech?

Załączone pliki Miniatury

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 34
07.03.2026, 14:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2026, 14:20 przez twojstara1.)
A ja powiem tak.
-słabo to wygladają polerowane kapy I kartery w simsonie. Kojarzy mi się to z chińską tandetą. Oral latami 90 i Agro tuningiem.
- gaźnik to normalne że trzeba dobrać dyszę i ta dysza powinna być w zestawie gdyż pod każdy tłumik potrzeba innej dyszy.
-Tak samo jak pod każdy tłumik może być ciut w innym miejscu potrzebny zapłon.

Natomiast to że biegi wymagają regulacji to świadczy o tym że nawet nie przetestowali tego silnika po odpaleniu a to już nie jest dobre.

Tłumik dpr.... Z jednej strony kupujesz mocny silnik a z drugiej ograniczasz go wydechem.

Skrecik1991 Offline

Doświadczony

07.03.2026, 14:48
Silnik nie odpalany na produkcji dlatego że sprzedawany jest jako nowy a po odpaleniu nie jest już nowy. Tak twierz JM. A tłumik jest pod ten silnik bo na wykresach wyszło im na tym wydechu i gaźniku 12,5 km więc ładnie

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 35
07.03.2026, 16:22
Mnie zawsze zastanawia jak ludzie chcą ustawiać gaźniki jeżeli na każdy problem odpowiedzią jest dysza główna.
Nie ma dołu, dysza główna, nie ma środka też dysza główna, a jak za wolno jedzie to oczywiście dysza główna.
Dysza główna zaczyna działać od 80% otwarcia przepustnicy czyli praktycznie przy maksymalnych obrotach.
Piszesz że masz problem bo muli przy 4k czyli środkowych obrotach, tam gdzie dysza główna praktycznie nie działa.

Jeśli chodzi o biegi to na pewno wina kuriera i uszkodziło się w transporcie Happy

Sam silnik to tak na prawdę kupa najtańszych części. Gdybyś coś chciał tu zmodyfikować to nie ma za bardzo co zostawić.
Najtańsze kartery, najtańsza skrzynia, najtańsze sprzęgło itd.

Sprawdź ustawienie zapłonu, czyli lampa, czujnik zegarowy i zrób sobie wskaźnik z drutu do takich pomiarów.
Sprawdź jaki jest squish, Sprawdź gaźnik bez filtra powietrza i regulację składem mieszanki. Gaźnik 21 ma dodatkowe dwie iglice do regulacji średnich zakresów obrotów.

Lista części silnika 110 cm³
Skrecik1991 Offline

Doświadczony

07.03.2026, 17:31
Czyli jak przy 4 k go muli to która dysza jest za to odpowiedzialna. Bo zmieniłem dysze na 90 bo mniejszej nie ma i jest lepiej. Biegi wyregulowane. 1 obrót nakrętka w lewo i biegi są. Postaram Sie sprawdzić jeszcze zapłon lampa ale to może jutro bo dziś chce triche pojeździć. Zrobiłem ok 30 km i fajnie się jeździ, mysle że moc dopiero się buduję bo tłok z pierścieniami się układają. Może nie będzue tak źle. Na 5 biegu przy obr 4 k predkosc 55. Więc skrzynia się sprawdza

Skrecik1991 Offline

Doświadczony

07.03.2026, 18:37
Biegi doprowadziłem do kultury wchodzą ciasno ale wchodzą. A jeżeli chodzi o mulenie to na 1 biegu jak nagle dam mu gazu to go muli ok 4 k ale znowu w trasie jak jechałem na drugim biegu i przyspieszyłem to obroty przekroczyły 5k bez mulenia oczywiście nie jakoś ostro ale ładnie przyspieszył. Co poradzicie? Dysza główna czy iglica. Obecnie iglica ustawiona max w dół

Goodnight Offline

Ekspert

07.03.2026, 19:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2026, 19:02 przez Goodnight.)
Musisz dograć ilość powietrza z ilością paliwa. To się musi zgadzać w czasie. Paliwo zawsze jest w gaźniku szybciej niż powietrze.
Jeżeli odkręcisz manetkę to paliwo leci a powietrza w tym momencie może być za mało, wtedy zmienia się iglice na taką która daje mniej paliwa w tym zakresie i nie ma efektu zalewania. Zobacz śrubę składu mieszanki, wykręć ją trochę, max ćwierć obrotu i zobacz różnicę.
To że zmniejszyłeś dyszę a iglica jest opuszczona sugeruje. że jest za dużo paliwa w momencie otwierania przepustnicy.
Przejedź się bez filtra i zobacz czy jest różnica.
A w ogóle to jaki masz filtr powietrza?

Majsterowsky Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
07.03.2026, 20:15
Mam ten sam wydech i ta zaślepka niby działa tak że jak się ją da to będzie mieć lepszy dół
A gorszą górę tak mi mówili
Jak dzwoniłem

Skrecik1991 Offline

Doświadczony

07.03.2026, 22:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2026, 23:02 przez Skrecik1991.)
Filerek powietrza mam taki. Założony w zeszłym roku. Jeszcze go nie przemywałam od nowości ale wygląda dalej jak nowy

[Obrazek: Screenshot-20260307-214953-com-huawei-browser.jpg]

(07.03.2026, 20:15 )Majsterowsky napisał(a): Mam ten sam wydech i ta zaślepka niby działa tak że jak się ją da to będzie mieć lepszy dół
A gorszą górę tak mi mówili
Jak dzwoniłem

Ok dzięki za info. Muszę zrobić próbę z zatyczka, skoro twierdzisz że będzie lepszy dół

(07.03.2026, 19:01 )Goodnight napisał(a): Musisz dograć ilość powietrza z ilością paliwa. To się musi zgadzać w czasie. Paliwo zawsze jest w gaźniku szybciej niż powietrze.
Jeżeli odkręcisz manetkę to paliwo leci a powietrza w tym momencie może być za mało, wtedy zmienia się iglice na taką która daje mniej paliwa w tym zakresie i nie ma efektu zalewania. Zobacz śrubę składu mieszanki, wykręć ją trochę, max ćwierć obrotu i zobacz różnicę.
To że zmniejszyłeś dyszę a iglica jest opuszczona sugeruje. że jest za dużo paliwa w momencie otwierania przepustnicy.
Przejedź się bez filtra i zobacz czy jest różnica.
A w ogóle to jaki masz filtr powietrza?

Dysze składu mieszanki mam wykręcona prawie na Maxa bo wtedy najlepiej chodzi. Widać ewidentnie że ma za dużo paliwa. Żadnych iglicy nie mam w zapasie niestety żeby podmienić. A więc do konkretów. Dokupić iglice?
Może trzeba dokupić jeszcze dysze powietrza większe?
No i dysze główna zostawić narazie 90 czy kupić w razie czego mniejsze?

twojstara1 Offline

Mentor

07.03.2026, 23:31
Dysze powietrza?
Tak jak pisał goodnight, musisz pokombinować z dyszą od wolnych obrotów oraz iglicami. Do BVF I dpr oraz ZT-Tuning pasują dysze dpr. Zestaw dysz dpr to jest koszt około 60zł.
Ściagnij kapę boczna i zobacz czy niema różnicy w jeździe.
-Zmierz squisz optymalnie to 0,9-1,2mm.

A to z tym odpaleniem to pierdolą głupoty żeby cię zbyć. Każdy silnik w normalnej fabryce jest odpalany i testowany zanim pójdzie na sprzedaż.
No może prycz tych podrób hondy cup ale one kosztują 800zł.

Mentos95 Online

Doświadczony

Reputacja: 3
08.03.2026, 00:06
to że filtr wygląda jak nowy nie znaczy że działa jak nowy, zawsze się tam jakiś brud osadza, filtr trzeba czyścić

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

Goodnight Offline

Ekspert

08.03.2026, 01:18
Domniemam, że jest to gaźnik DPR 21. Teraz większość tych gaźników ma otwarty kanał powietrza i wszystko idzie przez filtr.
To jest trudniejsze w ustawieniu dlatego fabryka zaślepiła ten otwór i frezowali szczelinę od spodu pod gumą.
Taki gaźnik jest bardzo czuły na dolot powietrza, typ filtra, średnicę gumy itp. Teraz tylko MZA-BVF ma zaślepkę.
Iglice do BVF21 są w zestawie dwie sztuki, chuda i gruba za 28 zł.
Zasada ustawiania gaźnika jest prosta, jak buczy to za dużo paliwa, jak szarpie to za mało.
Powietrza nigdy nie jest za dużo i czym więcej i czym szybciej wpada do gaźnika tym lepiej.
Dodatkowo trzeba pamiętać, że powietrze jest jeszcze chłodne więc zawiera więcej tlenu niż ciepłe. O tej porze roku na letnich ustawieniach można zatrzeć silnik bo będzie za ubogo ale Ty masz akurat odwrotny problem.

Skrecik1991 Offline

Doświadczony

08.03.2026, 11:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.03.2026, 11:15 przez Skrecik1991.)
Cześć majstry. Tak na szybko zbadałem zapłon i był bardzo późny ustawiony bo 1 mm przed gmp. Ustawiłem na próbę 1.3 mm i jest dużo lepiej. Może muli się troche bo jest to silnik nowy na dotarciu ale przekracza teraz 6 k na 1 biegu i jest żwawszy. Przemyje jeszcze filerek i zmierzę squisch ale z dyszami narazie poczekam chyba na dotarcie silnika. Co proponujecie?

Jack Offline

Przyjaciel

Reputacja: 10
08.03.2026, 12:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.03.2026, 12:55 przez Jack.)
Często przeglądamy forum, jednak rzadko udzielamy głosu - jednak jako że temat dot. stricte naszej pracy a autor zamierza zrobić cos totalnie złego, jak założenie zaślepki w wydechu DPR to musimy interweniować Wink

Zaślepka w tłumikach DPR AOA 2.5 i 3.5 to ciekawy gadżet ale musi być używany z głową. Można stosować ją wyłącznie w najmniejszych pojemnościach cylindrów w celu zwiększenia ciśnienia w układzie wydechowym. W przypadku cylindrów 85cc i podobnych zastosowanie zaślepki może spowodować znacznie przegrzewanie się silnika - totalnie odradzamy ją w tym wypadku. Taki silnik bez problemu generuje odpowiednio wysokie ciśnienie w układzie wydechowym i nie potrzebuje "wspomagania" Smile
Jeśli chodzi o dopasowanie kolanka - kolanko w tym modelu jest maksymalnie skrócone, oraz ma zmieniony kształt również w celu zmiejszenia jego długości. To jednak sprawia że tolerancja montażu jest znacznie mniejsza - wystarczy , że silnik jest delikatnie przekrzywiony lub pochylony i będzie to powodować problem z montażem, co mogło nie byc zauważalne w przypadku zastosowania zwykłego długiego kolanko wydechu.

Co do silnika, należy tu doprecyzować: Silnik jest całkowicie nowy, składany według wszystkich wytycznych i wiedzy jaką zdobyliśmy na przestrzeni lat. Tak samo jak np. nowe silniki MZA nie jest on odpalany po montażu, czeka na klienta w stanie całkowicie nowym. Zawsze staramy się doregulować biegi najlepiej jak to tylko możliwe, tak aby klient po odpaleniu silnika miał jak najmniej pracy do zrobienia, z uwagi że w przypadku skrzynii 5b tolerancja jest tu bardzo ciasna, może się zdarzyć, że po odpaleniu, pierwszym nagrzaniu wszystkich elementów, regulacja skrzynii może wymagać drobnej korekty na nakrętce regulacyjnej - jak w tym konkretnym wypadku. Wiemy że mogło przysporzyć to niepotrzebnego stresu, za co przepraszamy.
Nie możemy zgodzić się z opinią, że silnik jest zbieraniną najtańszych części - jest to całkowita nieprawda. Każdy klient kupując u nas silnik, może poprosić o aktualny wykaz elementów użytych do montażu silnika, zweryfikować go i nawet wprowadzić na życzenie swoje zmiany , co po prostu jedynie wydłuży czas realizacji, gdyż taki silnik będzie zmontowany na indywidualne zamówienie. Ciężko mówić, że idziemy "po taniości" montując zawsze w wersji minimum porządny tłok Barikita, najlepsze możliwe fabryczne łożyska, simeringi i uszczelki, każdy cylinder jest ręcznie fazowany i obrabiany, wkład sprzęgła zawsze 5 tarcz, skrzynie wyłącznie DPR (to samo co ZT) - żadnych no name które są dużo tańsze, wały korbowe wyłącznie MZA, Nawet detale jak dźwignia sprzęgła jest akcesoryjna aby nie sprawiała problemów jak nowe zamienniki org. Co więcej, a to bardzo istotne, nasze silniki oferujemy w cenach, które odpowiadają zwyczajnie koszykom części potrzebnych do ich montażu. Sam montaż silnika jest w istocie gratis z naszej strony z uwagi na fakt, że ktoś zdecydował się u nas zamówić wszystkie niezbędne części. Do tego dochodzi pełna gwarancja i pewność montażu. Według nas to dobry dla klienta układ, który np. nie ma czasu ani chęci aby taki silnik montować samemu.
Każdy silnik może zostać przez na życzenie wystrojony na hamowni, doregulowany z wybranym przez klienta osprzętem jednak jest to usługa dodatkowa i płatna - każdy może sam zdecydować, czy woli to wykonać samodzielnie czy jednak nie czuje się na siłach i woli zlecić to nam.

Ostatnia rzecz - co do polerowania - dostępne są u nas nawet od ręki silniki w pełni wypolerowane wibracyjnie - wszystko zależy od tego co klientowi sie podoba i jaki ma przewidziany budżet.

Jesteśmy pewni, że klient po doregulowaniu silnika będzie z niego bardzo zadowolony i zwiększy swoją ocene. Z naszej strony polecamy bardzo prosty sposób na regulację gaźnika. Aby wykluczyć problem z filtrem powietrza zdejmujemy gumę filtra z gaźnika. Następnie zaczynamy regulację zawsze od największej dyszy do mniejszej - NIGDY odwrotnie! Właśnie dlatego wstępna dysza w gaźniku to 100 a nie 75. Na dyszy 100 silnik w tej konfiguracji powinien delikatnie odcinać na wysokich obrotach, to świadczy o jego zalewaniu. Należy zmniejszać dyszę, aż do ustąpienia tego objawu w między czasie probując dodatkowo pomóc sobie śrubą regulacji mieszanki w kilku pozycjach. Gdy trafimy na według nas odpowiednią dyszę, warto na okres docierania mimo wszystko zwiększyć dyszę o 5 jednostek w górę. Następnie zakładamy gumę filtra, jeśli silnik zaczyna się zalewać, ponownie przerywać to musimy zająć się filtrem. Oczywiście filtr oryginalny zupełnie tu odpada - jeśli autor posta ma filtr TwinAir to proponujemy go porządnie przemyć i wysuszyć - objaw powinien ustąpić. W kwestii zapłonu - możesz go przyspieszyć do bezpiecznej wartości wynoszącej 1,8mm przed GMP jednak nie przekraczaj jej. Oczywiście, finalnie najlepiej było by udać się na hamownię aby perfekcyjnie doregulować silnik, jednak nawet w warunkach domowych taką powolną metoda prób i błędów przy poprawnej jej analizie można osiągnąć niemal perfekcję. W razie pytań, chętnie pomożemy dalej - prosimy śmiało pisać

Sklep JackMotors.pl - Zapraszam - Hurtownia Częsci
twojstara1 Offline

Mentor

08.03.2026, 13:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.03.2026, 13:05 przez twojstara1.)
PYTANIE DO JACK.
Czy informujecie klientów gdy zamawiają silnik że silnik nie był odpalany. Skrzynia, zapłon oraz gaźnik prawdopodobnie są do regulacji? I czy mówicie że możecie to wykonać za odpowiednie pieniądze?

Strony (3): 1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek