• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 Dalej »
Nowy zapłon ducati stracił iskre

Nowa odpowiedź 
Nowy zapłon ducati stracił iskre

KrzysiekSR50 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
03.06.2025, 19:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2025, 15:00 przez kamilo0002. Powód edycji: edycja nazwy tematu )
Witam tydzień temu stała sie dziwna sytuacja w moim simsonie.Wymieniłem zapłon na ducati energia z jackmotors.Zamontowane książkowo,odtłuszczony czop wału itp.
Zapłon ustawiony lampą stroboskopową oraz czujnikiem zegarowym.Chodził petarda przez 120km.Ostatnio wyjechałem z garażu przejechałem może kilometr i stracił iskre.Próbowaliśmy wszytkiego,zmienialiśmy moduł,świece,fajke,przewód wysokiego napięcia i nic brak iskry.Końcowo podjąłem decyzje że ściągam pokrywe silnika od strony zapłonu,zaczął wydobywać sie zapach spalonego czegoś,szybko zdjąłem magneto i zobaczyłem to co na zdjęciu,przewody od zapłonu sie odchyliły podczas jazdy i koło magnesowe starło izolacje.No i to już wiem ale niestety nie wiem skąd tyle  pyłu.Od tego momentu simson stoi w garażu,bo sie przeraziłem.Zapłon miał 2 dni kiedy uległ awarii i teraz pytanie,jest szansa że przez ten pył(syf) mogło nie produkować iskry?.Czy może oprócz izolacji kabli mogło sie coś jescze uszkodzić?
Miał ktoś podobną sytacje?

Załączone pliki Miniatury

BoBxKarol Offline

Zaawansowany

Reputacja: 11
03.06.2025, 20:03
Na pewno nic nie ocierało o magneto? Strasznie dużo tego pyłu. Musisz pomierzyć rezystancję między poszczegopnymi kabelkami i sprawdzić czy stator się nie uszkodził, przpalił

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso
Gość

Gość

03.06.2025, 21:29
(03.06.2025, 20:03 )BoBxKarol napisał(a): Na pewno nic nie ocierało o magneto? Strasznie dużo tego pyłu. Musisz pomierzyć rezystancję między poszczegopnymi kabelkami i sprawdzić czy stator się nie uszkodził, przpalił

No po wstępnych oględzinach wizualnie tylko kable przetarte

w jaki sposób zmierzyc rezystancje,na elektryce totalnie sie nie znam

kamilo0002 Offline

Administrator

Reputacja: 20
04.06.2025, 14:56
Omomierzem/multimetrem ustawiając go na Ohmy, ale jakie konkretnie kabelki ma na myśli BoBxKarol musi ktoś lub on dać znać, bo niestety ja się na zapłonach również nie znam.

Mój kanał na YouTube z muzyką klubową -> Housemaker
Simson S50 -> Simson SR50 -> VW Vento -> Seat Leon I -> Audi A3 8P -> Audi A3 8V
twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
04.06.2025, 16:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2025, 16:06 przez twojstara1.)
Kolego ten pył pochodzi z magnesu Magneta. Te kable zszorowały ten magnez.
To nie jest magnez jaki znamy czyli twardy i kruchy. To jest dość miękka mieszanka w której można zostawić ślad po paznokciu.
Źle zamontowałeś kabelki. Skoro tarły.
Dodatkowo nie osiowo zamontowałeś stojan bo jedne cewki są czyste częściowo od pyłu a inne opylone.
Jak się nie znasz na prądach (tak jak ja)to zabierz tą podstawę z cewkami do elektro mechanika/elektryka aby pomierzył to co chłopaki pisali.
Bo po kablach widzę że dochodziło do zwarcia nie odsłoniętych kabli i topienia się osłon. Może cewki się poprzepalały.

BoBxKarol Offline

Zaawansowany

Reputacja: 11
04.06.2025, 19:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2025, 19:28 przez BoBxKarol.)
Rezystancja cewki zasilającej (pomiędzy zielonym a białym przewodem) - od 760 do 840 omów.
Rezystancja impulsatora (pomiędzy czerwonym a białym przewodem) - od 100 do 140 omów.
Rezystancja cewki zasilającej może być niższa. Rożnie podają. Spotkałem się z wartościami od 600 omów i było git. Rezystancja org impulsatora raczej powinna się mieścić w normie chyba że był przewijany na nowo. Wtedy nie ma co się sugerować tymi wartościami.

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso
KrzysiekSR50 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
05.06.2025, 14:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2025, 14:40 przez KrzysiekSR50.)
(04.06.2025, 16:01 )twojstara1 napisał(a): Kolego ten pył pochodzi z magnesu Magneta. Te kable zszorowały ten magnez.
To nie jest magnez jaki znamy czyli twardy i kruchy. To jest dość miękka mieszanka w której można zostawić ślad po paznokciu.
Dodatkowo nie osiowo zamontowałeś stojan bo jedne cewki są czyste częściowo od pyłu a inne opylone.
Jak się nie znasz na prądach (tak jak ja)to zabierz tą podstawę z cewkami do elektro mechanika/elektryka aby pomierzył to co chłopaki pisali.
Bo po kablach widzę że dochodziło do zwarcia nie odsłoniętych kabli i topienia się osłon. Może cewki się poprzepalały
czyli uszkodzony został tylko sam iskrownik?magneto powinno być nadal dobre?

(04.06.2025, 16:01 )twojstara1 napisał(a): Kolego ten pył pochodzi z magnesu Magneta. Te kable zszorowały ten magnez.
Bo po kablach widzę że dochodziło do zwarcia nie odsłoniętych kabli i topienia się osłon. Może cewki się poprzepalały.
musze też dodać że przed wyjazdem jeszcze patrzyłem lampą stroboskopową czy jest wszytko git,dopiero jak stracił iskre zobaczyłem pył wydostający sie z dziurek na kole magnesowym.Czyli przez ponad 100km było git i stało sie to nagle

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
05.06.2025, 15:20
Jeśli koło magnesowe dalej jest namagnesowane to raczej jest ok.

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek