• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 219 Dalej »
NRD vs. TAIWAN/CHINY

NRD vs. TAIWAN/CHINY

kibicowski Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
18.08.2024, 11:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.08.2024, 15:39 przez kibicowski.)
Taka ciekawostka. Prawie każda spotkana przeze mnie osoba interesująca się Simsonami czy MZtkami pod niebiosa wynosi jakość części wyprodukowanych w NRD a jednocześnie krytykuje te współcześnie produkowane na Taiwanie czy w Chinach.

No to proszę porównanie wykonania odlewu i wykończenia kartera oryginalnego DDR i współczesnego Duels Smile

DDR
[Obrazek: 20240817-111613.jpg]

DUELLS
[Obrazek: 20240817-111617.jpg]

Myślę, że nikogo nie można z góry skazywać na sukces czy porażkę. No i chyba nie można pomijać osiągnięć techniki produkcji i obróbki w ciągu tych 40 lat Smile

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 29
18.08.2024, 12:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.08.2024, 12:45 przez Goodnight.)
Ludzie nie mieli kontaktu z częściami DDR albo nowymi motorami i tak im się wydaje.
Simson się psuł od nowości tak jak i od nowości był przestarzały o 10 lat.
Dzisiejsze części takie typowe Chiny są jeszcze gorsze.
Tajwan ma bardzo dobrą jakość i sporo części tuningowych też ma wysoką jakość.
Jak złożysz silnik z pominięciem części DDR, Chiny i MZA to będzie działać jak w normalnym dzisiejszym motorze tyle że będzie kosztować jak normalny nowy motor.

Lista części silnika 110 cm³
twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 22
18.08.2024, 13:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.08.2024, 13:55 przez twojstara1.)
Poczym poznać że ktoś nie siedzi w simsonach? Ponieważ uważa że oryginalne części są najlepsze.
A wynika to stąd że do chyba wszystkich demoludów prucz Simsona są albo oryginalne części albo bezimienne chińskie.
Dlatego ludzie myślą że w simsonie jest tak samo.
Ale dzięki temu że Niemcy mają bzika na temat simsonów to można złożyć silnik 50 który będzie miał 6KM i przejedzie 100tys km bez remontu wymieniając tylko 3-4 razy tłok.

kibicowski Offline

Wtajemniczony

18.08.2024, 16:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.08.2024, 17:19 przez kibicowski.)
(18.08.2024, 12:43 )Goodnight napisał(a): Ludzie nie mieli kontaktu z częściami DDR albo nowymi motorami i tak im się wydaje.

Zgadzam się. Do tego dochodzi jeszcze januszowe przeświadczenie "panie a kiedyś to było".

(18.08.2024, 12:43 )Goodnight napisał(a): Dzisiejsze części takie typowe Chiny są jeszcze gorsze.

Podaj jakiś konkretny przykład w miarę istotnej ale badziewnej chińskiej części ?

(18.08.2024, 12:43 )Goodnight napisał(a): Jak złożysz silnik z pominięciem części DDR, Chiny i MZA to będzie działać jak w normalnym dzisiejszym motorze tyle że będzie kosztować jak normalny nowy motor.

Czy coś z częściami MZA jest nie tak ? Bo ja nie uznaję ich za części DDR. To już są jednak współczesne technologie produkcji.

(18.08.2024, 13:18 )twojstara1 napisał(a): Poczym poznać że ktoś nie siedzi w simsonach? Ponieważ uważa że oryginalne części są najlepsze.

Smile

(18.08.2024, 13:18 )twojstara1 napisał(a): A wynika to stąd że do chyba wszystkich demoludów prucz Simsona są albo oryginalne części albo  bezimienne chińskie.

Ciężko się z taką tezą zgodzić. Do polskich motorków jest masa produktów chińskich nienajlepszej jakości ale są też produkty Tajwańskie Duellsa ale są też i polskich producentów np. Almot, Wilmat Niektóre są całkiem dobrej jakości.

(18.08.2024, 13:18 )twojstara1 napisał(a): Ale dzięki temu że Niemcy mają bzika na temat simsonów to można złożyć silnik 50 który będzie miał 6KM i przejedzie 100tys km bez remontu wymieniając tylko 3-4 razy tłok.

Tak, mają bzika i dlatego do Simsonów jest tak dużo części naprawdę dobrej jakości do których NRDowskie oryginały często nie mają nawet podejścia.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 22
18.08.2024, 17:20
Niektóre części MZA się nie kupuje bo się do niczego nie nadają jak np. tłoki.
Inne mają odpowiednią cenę do jakości jak wały z wypełniaczami.
A jak chcesz badziewane chińskie części to kupuj no name na allegro.

kibicowski Offline

Wtajemniczony

18.08.2024, 18:03
(18.08.2024, 17:20 )twojstara1 napisał(a): A jak chcesz badziewane chińskie części to kupuj no name na allegro.

No tak to prawda, ale remontując stare sprzęty byłych KDL* niekiedy nie ma alternatywy dla chińskich części bo po prostu nikt inny ich nie robi i czasami jesteś szczęśliwy, że jakiemuś chińczykowi chciało się swoimi małymi rączkami zrobić część do np. Komarka pedałowca Wink poza tym ja jestem przeciwnikiem takiego uogólniania bo z pewnością są przykłady chińskich części dobrej jakości a i też, tak jak podałeś przed chwilą części Niemieckich słabej jakości. Ale przyznam Ci rację że z Chinami jest największa loteria.

* KDL = Kraje Demokracji Ludowej

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 29
18.08.2024, 22:18
Nigdy nie kupowałem tych tanich chińczyków ale z tego co czytałem to kosy od biegów nie pasują, zębatki startera z bolcem się blokują itp.
Raz kupiłem ślimak górny do teleskopu, który ważył tyle co styropian a gwint się zerwał przy pierwszej próbie dokręcenia.

Niektóre części MZA są ok ale jak jest jakaś firma co robi wersję tuningową to MZA omijam.

W silniku z MZA mam tylko drobiazgi jak czujnik luzu, jakieś nakrętki, blaszki, sprężynki i jedną zębatkę w skrzyni.

Lista części silnika 110 cm³

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2025 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa