• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Ruszyła kolejna edycja konkursu na Simsona Roku! Poznaj szczegóły (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »
Podwyższenie simsona

Nowa odpowiedź 
Podwyższenie simsona

damianno481 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
30.05.2025, 22:22
Witam, w jaki sposób mógłbym podwyższyć mojego Simsona, co mogę zmienić
Z góry dziękuję za rady

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 29
30.05.2025, 22:47
Rozumiem że rozchodzi się o S51.
Więc przyekładasz lagi z sr50 one są podobno dłuższe o 8cm(jutro jak nie zapomnę to to sprawdzę) dajesz grubszy drut aby tak nie siadał a z tyłu montujesz te amortyzatory https://www.jackmotors.pl/oldtimer/amort...pr-classic
Lub przyjrzyj się jak one są przedłużone (pod główką mocującą i nad amortyzatorem mają wspawane nakrętki długości 2cm.
Więc w swoich możesz zrobić to samo. Te amortyzatory mają ustawienie napięcia wstępnego sprężyny więc jak je utwardzisz to nie będą tak siadać.

BoBxKarol Offline

Simson Roku

Reputacja: 11
30.05.2025, 22:51
Przednie zawieszenie możesz też podnieść w taki sposób:
[Obrazek: 1418854200_1710685383.png]
Z tym że pomijasz ściągacz(czerwony element)  bo ten schemat tyczy się lag z RG80. 

Tył albo inne amortyzatory lub wykręcić dolne ucho i dokręcić nakrętkę przedłużaną i do niego przykręcić ucho. Ale musisz mieć amortyzatory z MZ lub Enduro.

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso
twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 29
31.05.2025, 12:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.05.2025, 12:46 przez twojstara1.)
Zmierzyłem w S53 wychodzi 70cm a w sr50 75cm. Z czego miejsce z gumą charmonijkowatą jest wyższe o 2cm a nad gumą 3cm. Zadzwoń do jackmotors oni tam mają kompetentnego gościa i się zapytaj czy górna część lag w sr50 jest wyższa i o ile.
W S53 tylne czarne amortyzatory(te przekręcane o kilku stopniach napięcia wstępnego sprężyny) miały 34cm od środka otworu do środka otworu. Te podwyższane które podlinkowałem mają 38cm. Ale tak jak pisałem ona są podwyższone za pomocą przyspawanego 2cm nakrętki pomiędzy uchem mocowania a amortyzatorem. Więc to samo możesz zrobić ze swoimi.

Jeśli chcesz jeździć w terenie to polecam:
Podnieść wydech na enduro. Czyli kupujesz kolanko enduro i mocowanie enduro oraz osłonę.
Przydało by się kabę boczną prawą  enduro kupić ma wytłoczenie na wydech i podnużki enduro te n po prawej jest szerszy o kilka cm. Lub przyspawać przedłużoną rurkę.
Wszelkiej maści gumy naciągnięte na rury jak rączki/gripy, stopki itp ściąga się i zakłada za pomocą sprężarki. Musisz cienką końcówką wtłaczać na styku gumy i metalu dużo powietrza, robi się poduszka powietrzna i guma schodzi i tak samo w drugą stronę.
Oraz zamontować lekka płytę pod silnik.

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa