• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 … 18 19 20 21 22 … 220 Dalej »
Problem z kolankiem

Problem z kolankiem

Strony (2): 1 2 Dalej »
bomBer Offline

Weteran

Reputacja: 10
18.03.2020, 21:37
Mam taki problem, że za nic nie mogę uszczelnić kolanka przy wydechu w swoim Simie.
Wszyściutko jest nowe, wydech 32mm.
Próbowałem już zakładać różne uszczelki: miedziane płaskie, miedziane "dmuchanie", aluminiowe, aluminiowe dmuchane. Kombinowałem z zakładaniem jednej uszczelki miedzy nakrętkę a faskę na kolanku oraz drugiej miedzy kolanko a cylinder(oryginalnie) i inne kombinacje - bez jednej uszczelki miedzy nakrętką a faską(myślałem, że większe tarcie i się nakrętka będzie trzymać w jednym miejscu).
Podkładka sprężysta zabezpieczające też nowa, zmieniałem też na oryginalną DDR(trochę inne te wypustki ma) i też nic nie pomagało. Nawet na sznurek do tłumików próblowałem.

Jak dokręce to jest niby wszystko okej, ale przejadę kilkanaście kilometrów i kolanko się luzuje i zaraz jest obrzygane spalinami.

Kiedyś jak miałem stary wydech i stary cylinder, to nie miałem tego problemu. Jedyna różnica która jest to nakrętka. Kiedyś miałem stalową, a teraz używam aluminiowej.

Myślałem też na tym, żeby zrobić nowe kolanko z flanszą na pierścienie tłokowe, ale jeszcze nad tym myślę jak to zrobić żeby nie wiercić cylindra żeby sprężyny zapiąć.

Jakieś sugestie jak uszczelnić ten wydech?

Paul S. Offline

Weteran

Reputacja: 15
18.03.2020, 22:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2020, 22:48 przez Paul S..)
Jesteś pewien ,że nakrętka się luzuje? Za zwyczaj to pod wplywem trmperatury i wibracji ,te miedziane uszczelki się odksztaucają. Dlatego ogolnie zaleca sie przy nowej uszczelce dokręcic nakrętke cylindra po solidnym nagrzaniu wszystkiego i przejechaniu kilku km. ( oczywiscie przed dokręceniem trzeba poczekac az wszystko ostygnie). Jest kilka akcesoryjnych rozwiązań mocowania kolanka tłumika. Wysyłam przykladowy link dla zestawu mocowania tlumika w s53. Do tego potrzebne jest jeszcze kolanko ze specjalną flanszą. Wszystko jest uszczelnione gumową uszczelką. 100proc. Szczelne..
https://maxmoto.pl/nakretka-kolanka-uszc...79300.html

A tutaj tańsze rozwiązanie na luzującą sie nakrętke cylindra lepsze od oryginalnej podkładki :
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/obejm...simson-mza

iksdelelel Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
18.03.2020, 22:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2020, 22:44 przez iksdelelel.)
Ja mam skręcone oryginalną nakrętką, trochę azbestu dookoła i na wydechu sprężyny i już nie cieknie zupełnie nic

bomBer Offline

Weteran

18.03.2020, 22:48
No, nakrętka się luzuje, bo jak zauważe że cieknie, to z kolanka to normalnie jeszcze jeden obrót mogę zrobić nakrętką. Zapewne to od drgań, ale jak wspomniałem w starym zestanie nie miałem tego problemu oraz w innych simsonach które mają moi znajomi też nic się nie luzuje.

A co do tego os S53 to sprężyny gdzie się zaczepia?? Za cylinder, czy nakrętkę?

Paul S. Offline

Weteran

18.03.2020, 23:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2020, 23:16 przez Paul S..)
Sprężyny zawiesza się o cylinder (w otwory tych gum wyciszających) i o kolanko. Duzo tańszą opcją jest to zabezpieczenie na oryginalną nakrętkę
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/obejm...simson-mza
Obecnie posiadam to mocowanie :
https://www.zweirad-schubert.de/de/befes...hor-simson
Uważam ,ze mocowanie od s53 jest jednak lepsze.
Co do tego mocowania : to jest zestaw nakrętka plus sprężyny i uszczelki. Jedna miedziana pod tą dużą nakrętke i jedna gumowa bezposrednio na styk z kolankiem-
http://www.sklepy24.pl/sklep/suprabike_p...o-c32/4489

A tu kolanko do s53. (Akurat w wersji enduro)
https://www.jackmotors.pl/old-timer/kola...-chrom-org

bomBer Offline

Weteran

18.03.2020, 23:29
Dzięki za odpowiedź.

Też kiedyś myślałem o tym mocowaniu od S53, ale nie wiedziałem co z tymi spręzynami, bo nie chcę wiercić cylindra. A powiedz mi jeszcze czy jest jakiś problem z "założeniem" tych sprężyn, czy są bardzo twarde, czy bez problemy się je założy używając np śrubokrętu. Jaki ty masz patent na to?

bomBer Offline

Weteran

19.03.2020, 11:32
A jeszcze pytanko, czy ta uszczelka gumowa to się nie topi, czy coś?

Paul S. Offline

Weteran

19.03.2020, 16:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.03.2020, 17:29 przez Paul S..)
Co do tych sprężyn od s53. Są dosyć twarde... w tym mocowaniu ,które mam aktualnie są o wiele miększe. Ja mam taki patent na montaż ogólnie wszystkich sprężyn w simsonie : biorę dwie stare sprężyny od stopki centralnej zapinam je o sprężyne i kolejno jedną za drugą no i naciągam całość nornalnie ręką. O wiele łatwiej w ten sposób naciągnąć i założyc sprężynę. Co do gumowej uszczelki to nie ,nie topi się.( jest zamocowana w takim rowku) Pamiętam ,że było trochę kombinowania z tymi sprężynami ale nie musiałem wiercić. Mam takie mocowanie od s53 ze sprężynami gdzieś w moich zbiorach ale tą uszczelke trzeba by wymienić bo używana.

bomBer Offline

Weteran

19.03.2020, 17:29
No ja i tak muszę zamówić paczkę z JM, no i zależy mi na tym, żeby wszystko było nowe. No i chodzi też o to, żeby przy montażu nic nie zepsuć, zadrapać itd...

Paul S. Offline

Weteran

19.03.2020, 17:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.03.2020, 17:35 przez Paul S..)
No to jak najbardziej Smile ja też tak mam ,ze jak jakaś cześć jest brudna albo zarysowa a to "razi" mnie w oczy Biggrin do tych zestawów jest dostepna (przeważnie dają w komplecie) -taka flansza do zamocowania standardowego kolanka do sprężyn. Ale ja wolałbym juz wymienic na kolanko od s53. Zresztą jak zadzwonisz do JM to Ci wszystko wytłumaczą.

bomBer Offline

Weteran

19.03.2020, 18:05
No własnie dylemat - czy kupić tą blaszkę do mocowanie sprężyn, czy dokupić całe kolanko, albo może samemu dorobić

Paul S. Offline

Weteran

19.03.2020, 18:11
Co do tej blaszki to niewiem jak bedzie ze szczelnoscią. Bo gumowy oring uszczelnia tą flansze od zewnątrz. W wypadku oryginalnego kolanka bylaby szansa na nieszczelności na łączeniu zwykłego kolanka z flanszą. Ja miałem to mocowanie w tlumiku Reso c32 a tam kolanko jest jak w s53. Więc nie potrzebowałem tej dodatkowej flanszy. Może ktoś się jeszcze wypiowie.

bomBer Offline

Weteran

19.03.2020, 18:14
Mam jeszcze taki pomysł, żeby samemu dorobić kolanko.

Wziąć rurę ze stali nierdzewnej i np z jednej strony pospawać jakąś flanszę odpowiednią (mówię od razu że mam tokarkę, to sobie coś tam mogę dotoczyć), a potem dać znajomemu żeby mi wygiął na wzór org kolanka

Paul S. Offline

Weteran

19.03.2020, 18:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.03.2020, 19:29 przez Paul S..)
Też mozna Smile ważne zeby był lekki stozek na łączeniu tej flanszy z nakrętką w której jest właśnie gumowy oring. Zobacz sobie zdjęcia w google jak dokładnie wygląda to w kolankach do s53. Mogę wysłać na email jakies zdjecia jak to zakończenie kolanka na łączeniu z oringiem wygląda. W razie czego priv.

bomBer Offline

Weteran

19.03.2020, 18:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.03.2020, 19:05 przez bomBer.)
Dobrze by było jakby to uszczelnienie wydechu wyglądało jak w oryginale. No a jeżeli to od S53 no to oryginał, choć pewnie mało osób wie, że coś takiego istnieje Biggrin

No a np uszczelnienie pierścieniami tłokowymi jak się sprawuje? Bo o tym więcej myślałem jak o tym od S53

Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2025 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa