28.11.2013, 10:27
Witam mam problem z moim simsonem S51 elektronik 12v, simson jeździł do końca ale osłabł, miał bardzo słabe ładowanie i coś się zaczęło tłuc w silniku, po rozebraniu okazało się że koło magnesowe się roznitowało, miało bicie i obcierało o cewki, zdemontowałem koło zanitowałem je i zaspawałem dla pewności. Zamontowałem koło i simson stracił iskrę coś mogło się uszkodzić w kole ?? Z tego co wywnioskowałem prąd z modułu nie wychodzi na cewkę butelkową, prąd z iskrownika dochodzi do modułu do 14 i obok w 2 też pojawia się napięcie podczas kręcenia ciężko mi określić jakie to napięcie jak wiadomo prąd zmienny i dodatkowo nie mam startera tylko kręcę kołem na biegu pokazuje w granicach 20 do nawet 80 ale z tego co wywnioskowałem na schemacie z modułu z nr 15 powinien wychodzić prąd do cewki butelkowej też pod nr 15 a nie wychodzi, moduł według metody z forum na żarówkę sprawdzałem i wychodzi że jest dobrze rezystancję cewek też sprawdzałem i porównałem z pomiarami jednego z użytkowników i tez by się zgadzało. Co może być problemem ?? Proszę o pomoc.
FORUM MECHANIKÓW - www.forum-mechaniczne.pl