• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 140 Dalej »
Problem z S51

Problem z S51

swinkers Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
08.05.2021, 11:29
Witam.
Zwracam się do was z prośbą o pomoc gdyż nie mam pojęcia o co może mojemu simkowi chodzić Wall
Motorek ma dziwną przypadłość mianowicie problem z wejściem na obroty .
Byłem na wycieczce z kolega jakieś 30km przejechane i nagle stracił moc . Nie chciał wejść na obroty , co najlepsze w momencie gdy poruszałem motocyklem na boki a dokładniej ostro przechyliłem go na bok nagle łapał obroty i dało się przejechać jakieś 20-30 metrów . Oddałem go do naprawy do lokalnego "mechanika" który uznał ,że konieczny jest szlif (niestety w mojej okolicy nikt nie chce go zrobić ). Po czym zrobiłem nim może 100 km i to samo się dzieje . Zgasł i brak obrotów , jak pochyle go na bok łapie obroty . Co może być przyczyna takiego dziwnego zachowania ? Dodam ,że zależy mi na tym aby jeździł gdyż chciałem nim do pracy dojeżdżać jakieś 30 km dziennie .

Harssz Offline

Nowicjusz

08.05.2021, 13:23
kiedy tłok był wymieniany? może puchnie

bomBer Offline

Weteran

Reputacja: 10
08.05.2021, 17:19
Zapchany tłumik?

IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 50
08.05.2021, 18:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.05.2021, 18:49 przez IFA_1988.)
Czy jak traci moc to zaczyna wtedy dymić bardziej?
Czy po przestygnięciu problem się utrzymuje?
Na którą stronę był przechylany?
Jaki jest kolor świecy?

adasiek185 Offline

Ekspert

Reputacja: 177
08.05.2021, 19:28
Jeśli rusza po przechyleniu to szukaj w gaźniku. może mieć za wysoki stan paliwa albo zaworek puszcza już

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile
DDR power ;D
Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348
"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
swinkers Offline

Wtajemniczony

10.05.2021, 01:48
Tłok był wymieniony przy okazji wizyty u pseudo mechanika Smile
Nadmiernie nie kopci , aczkolwiek może jedynie chodzić na wolnych obrotach o ile wgl pochodzi chwile . Pochylałem go na każda stronę możliwą , koloru swiecy aktualnie nie powiem bo dawno nie odpalałem go (od wakacji zeszłego roku) . Łapał obroty w momencie wyplucia paru kropel paliwa przez rurkę Tongue Na dniach spróbuje pobawić się gaźnikiem może to coś da . Aczkolwiek i tak chyba zdejmę głowice by zobaczyć jak to wygląda w środku .

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 34
10.05.2021, 07:53
Po objawach (przechylenie na jedną stronę poprawia a na drugą stronę pogarsza) stawiam że winny jest pływak - jedna z beczułek jest nieszczelna i napiła się trochę paliwa.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
swinkers Offline

Wtajemniczony

10.05.2021, 20:28
Jutro po pracy jadę na wieś i ogarnę co się z nim dzieje w razie jakiś pytań , potrzeby pomocy będę na bieżąco pisał

swinkers Offline

Wtajemniczony

12.05.2021, 17:26
Dobra sprawa wygląda następująco .
simson juz wgl nie odpala , na po pych tez było próbowane .Kolor świecy na której ostatnio jeździł "Czarna osmolona ale nie mokra" Sprawdzałem na dwóch świecach , na jednej iskry wgl nie było a na drugiej iskra raz była a raz nie było .
Gaźnik jest czysty nic się z nim nie dzieje , filtr paliwa czysty , Filtr powietrza tez ok .
Gdzie dalej szukać przyczyny ? Niestety zostałem sam z problemem gdyż żaden mechanik nie chce się bawić w to , wydzwaniałem do wszystkich możliwych . Może i dobrze bo się nauczę Szczerbol2

Więc proszę o rady dla laika mechaniki ^.^

IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 50
12.05.2021, 18:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.05.2021, 21:55 przez IFA_1988.)
Spróbuj na świecy na której iskra jest wyraźna. Czy po zdjęciu fajki iskra na samym kablu WN w ogóle jest dobra?
Czy w pływaku słychać paliwo gdy się nim potrząsa?
Tłoczek od ssania nie ma widocznych uszkodzeń?

adasiek185 Offline

Ekspert

Reputacja: 177
12.05.2021, 22:35
Może trzeba świeżego paliwa. Podaj lokalizacje, moze masz kogoś blisko

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile
DDR power ;D
Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348
"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 34
13.05.2021, 07:54
Po nowych opisanych objawach podejrzewałbym zapłon. Tak jak mówi IFA_1988 - zdjąć fajkę, zbliżyć końcówkę do silnika i kopać. Ocenić jak bardzo można oddalić końcówkę kabla od silnika zanim iskra przestanie przeskakiwać. Jeśli jest to mniej niż jakieś 5mm to winny jest zapłon.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2025 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa