• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
problem z wkręcaniem i jazdą

Nowa odpowiedź 
problem z wkręcaniem i jazdą

Strony (2): 1 2 Dalej »
Kula Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
01.04.2026, 20:46
Cześć, mam amal 21 zapłon CDI  i cylinder 60/4/3, wydech mam AO2 z sportowym wkładem z JM, problem polega na tym że podczas jałowych silnik się wkręca, jednakże ledwo rusza (muszę lekko palic sprzęgło) i po daniu pełnego gazu muli go tak że silnik aż sam hamuje, na średnich też go muli, jedzie tylko na lekko pukniętej manetce, i jak się na tym lekkim gazie już wkręci na dosyć wysokie obroty to wtedy pełny gaz i jedzie normalnie, ale wystarczy że upuszczę gazu i lekko spadną obroty i to samo, poziom paliwa jest okej, testowałem na dyszy 85,80 i 78, na żadnej mim regulacji iglicy itp nie było dosłownie żadnej różnicy, lub była marginalna, już nie wiem co mam robić... Filtr powietrza mam zrobiony taki że w org filtrze mam wywalony wkład i dany materiał na filtry nasączony olejem, stawia bardzo mały opór
Dodam że bardzo się przy tym grzał i podczas schodzenia z obrotów było takie pyrkanie jakby, ciężko to opisać... łagodne było i wydaje mi się że na 50cc tego nie było, ale przez ten wydech nowy jest troche inny dźwięk więc może to wina tego
Myślałem też może to wina zapłonu? ale Iskra jest ładna, na ile przed GMP ustawić? narazie mam na to org miejsce na karterach i na 50cc było idealnie, czy do takiego cylindra i gaźnika trzeba inaczej ustawić zapłon może?
Wiem że to dla niektórych może być oczywiste, ale bardzo proszę o wyrozumiałość Smile
Simson SR50

Mentos95 Online

Doświadczony

Reputacja: 3
01.04.2026, 21:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.04.2026, 21:02 przez Mentos95.)
iglicę reguluj, tak na marginesie gaźniki amal to syf

po za tym testuj przyspieszony zapłon

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

Kula Offline

Nowicjusz

01.04.2026, 21:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.04.2026, 21:09 przez Kula.)
(01.04.2026, 21:01 )Mentos95 napisał(a): iglicę reguluj, tak na marginesie gaźniki amal to syf

po za tym testuj przyspieszony zapłon

Regulowałem iglicą na każdej z tych dysz i nic to nie zmieniało, napisałem to w poście, jeżeli silnik się grzeje to chyba zapłon jest za późny przecież, tak?

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 34
02.04.2026, 20:19
Sprawdź squisz, powinien być 0,9-1,2mm.
Poluzuje mocowanie statora odpal silnik i dodając jedna ręką gazu drugą przekręcaj stator w prawo i w lewo.
Znajdź moment w którym świetnie się będzie wkręcał, trzymał wysokie obroty i ładnie chodził na minimalnych. Wtedy dokręć stator.

Jeśli to nie pomorze to wymień dyszę tą mniejszą.
Przy okazji wydech 28 czy 32mm?

Kula Offline

Nowicjusz

03.04.2026, 11:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.04.2026, 11:58 przez Kula.)
(02.04.2026, 20:19 )twojstara1 napisał(a): Sprawdź squisz, powinien być 0,9-1,2mm.
Poluzuje mocowanie statora odpal silnik i dodając jedna ręką gazu drugą przekręcaj stator w prawo i w lewo.
Znajdź moment w którym świetnie się będzie wkręcał, trzymał wysokie obroty i ładnie chodził na minimalnych. Wtedy dokręć stator.

Wydech 28, w wtorek będę mieć lampe stroboskopową to wtedy to ogarnę, lekko dałem wcześniejszy zapłon i jest lepiej
Czym jest squisz? Nie rozumiem

(02.04.2026, 20:19 )twojstara1 napisał(a): Sprawdź squisz, powinien być 0,9-1,2mm.

A od ilu przed gmp zacząć? 2.0 1.7? czy jak? od mniejszej do większej czy na odwrót?

twojstara1 Offline

Mentor

03.04.2026, 13:50
Squisz jest to odległość pomiędzy tłokiem w GMP a głowicą mierzony przy krawędzi tłoka.
Pomiar odbywa się za pomocą cyny 1mm i 1,5mm.
Wykręcasz świecę i końcówkę cyny wkładasz do cylindra tak aby dotknęła tulei. Następnie ręką naciskasz na kopniaka powoli i tłok powinien sprawować cynę, jeśli jej nie zprasował to wkładasz 1,5 I powtarzasz. Następnie suwmiarką mierzysz to spłaszczenie na cynie i powinno wynosić 0,9-1,2mm.
Jeśli ma więcej to planujesz głowice, jeśli mniej to wkładasz podkładki stalowe lub miedziane pod głowicę.

Nieważne jakie masz ustawienie zapłonu ważne aby odpalił. Jeśli będzie zapłon ustawiony zbyt wcześnie albo zbyt późno to silnik nie będzie chodził. W teorii nie zaleca się schodzenia poniżej 1,8mm. Natomiast kręć statorem w lewo i prawo tak daleko aż znajdziesz punkt w którym idealnie pracuje silnik.

Kula Offline

Nowicjusz

11.04.2026, 14:22
(03.04.2026, 13:50 )twojstara1 napisał(a): Squisz jest to odległość pomiędzy tłokiem w GMP a głowicą mierzony przy krawędzi tłoka.
Pomiar odbywa się za pomocą cyny 1mm i 1,5mm.
Wykręcasz świecę i końcówkę cyny wkładasz do cylindra tak aby dotknęła tulei. Następnie ręką naciskasz na kopniaka powoli i tłok powinien sprawować cynę, jeśli jej nie zprasował to wkładasz 1,5 I powtarzasz. Następnie suwmiarką mierzysz to spłaszczenie na cynie i powinno wynosić 0,9-1,2mm.
Jeśli ma więcej to planujesz głowice, jeśli mniej to wkładasz podkładki stalowe lub miedziane pod głowicę.

Nieważne jakie masz ustawienie zapłonu ważne aby odpalił. Jeśli będzie zapłon ustawiony zbyt wcześnie albo zbyt późno to silnik nie będzie chodził. W teorii nie zaleca się schodzenia poniżej 1,8mm. Natomiast kręć statorem w lewo i prawo tak daleko aż znajdziesz punkt w którym idealnie pracuje silnik.

Squisz mam 1.1/2mm ogólnie najlepiej simek chodzi na 2.1mm przed gmp ale nadal kurde nie ma dołu Sad nawet na 1 biegu jak będę jechać powoli i nagle dam mu gaz, gdzie na org cylindrze normalnie startował to tutaj odrazu go dziwnie muli,, tak jakby chciał ale nie mógł i dopiero jak powoli dam mu gaz to pojedzie, na dyszy 72 miał za mało paliwa, a na 78za dużo, na 75 jest najlepiej, sprawdzałem iglice i najlepiej jest na 3 rowku od góry (są 4) i nie wiem totalnie, simeringi są nowe i je sprawdzałem wszystko jest git psikałem w gaźnik plakiem to nic mu nie zmieniało więc lewego powietrza przy gaźniku nie łapie

twojstara1 Offline

Mentor

11.04.2026, 21:18
Jaką masz dysze od biegu jałowego (tą mniejsza)
Może dostaje za dużo paliwa i go zalewa na niskich obrotach.

Kula Offline

Nowicjusz

12.04.2026, 15:41
(11.04.2026, 21:18 )twojstara1 napisał(a): Jaką masz dysze od biegu jałowego (tą mniejsza)
Może dostaje za dużo paliwa i go zalewa na niskich obrotach.

20

twojstara1 Offline

Mentor

12.04.2026, 16:43
0. Przydała by cię większa dysza biegu jałowego 30-35
1. Rozumiem że króciec ssący ma 21mm tyle co gaźnik.
2. Ściągnij tylną część wydechu tą za łączeniem i przejedź się bez niej.
3. Masz inny gaźnik? Chociażby ten od 50cm3?

Kula Offline

Nowicjusz

12.04.2026, 17:25
(12.04.2026, 16:43 )twojstara1 napisał(a): 0. Przydała by cię większa dysza biegu jałowego 30-35
1. Rozumiem że króciec ssący ma 21mm tyle co gaźnik.
2. Ściągnij tylną część wydechu tą za łączeniem i przejedź się bez niej.
3. Masz inny gaźnik? Chociażby ten od 50cm3?

0sprawdzałem na innych dyszach jest to samo,
1 tak
2 próbowałem jest to samo
3 właśnie na bingu chodzi o wiele lepiej i się bardzo dobrze zbiera, jechałem 79kmh na nim i świeca była ładna, i się zastanawiam czy go nie zostawię....

twojstara1 Offline

Mentor

12.04.2026, 18:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2026, 19:02 przez twojstara1.)
Masz dwa wyjścia.
Kup inny gaźnik polecam ZT-Tuning. Ewentualnie dpr/BVF

Ale zacznij od gaźnika. Do gaźników ze tuning pasują dysze dpr.

Jeszcze jedno, upewnij się że ssanie nie jest cały czas częściowo włączone. Oraz czy poziom benzyny jest na odpowiednim poziomie.

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 35
12.04.2026, 19:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2026, 19:45 przez Goodnight.)
(03.04.2026, 13:50 )twojstara1 napisał(a): Następnie suwmiarką mierzysz to spłaszczenie na cynie i powinno wynosić 0,9-1,2mm.
Zawsze myślałem, że squish się ustawia uszczelką pod cylindrem.

Lista części silnika 110 cm³
twojstara1 Offline

Mentor

Wczoraj, 08:21
Kiedyś na ten temat pisaliśmy i była dyskusja że podnosząc i opuszczając cylinder zmienia się moment otwarcia i zamknięcia okien i że nie jest to dobre rozwiązanie. Dlatego się tego trzymam, natomiast jeśli masz inne doświadczenie i twoja metoda jest skuteczniejsza to z chęcią poczytam coś więcej dlaczego należy wkładać podkładki pod cylinder.

Xave Offline

Wtajemniczony

Wczoraj, 13:16
Przepraszam, że się tak wtrącam w temat, ale podobna tematyka i nie chce tworzyć osobnego tematu a autorowi też może pomóc. Poprawcie mnie jeśli mówię coś źle. W DMP okna płuczące powinny być maksymalnie otwarte bez wyraźnych krawędzi. Wcześniej miałem je przysłonięte ale oddałem już cylinder żeby mi tokarz zebrał materiał z góry cylindra. A co z kanałem wydechowym? U mnie w moim 60/4 znajduje się wyżej niż kanały płukowe więc w DMP jest wyczuwalna krawędź (tłok schodzi poniżej okna wydechowego). Powinno się to w miarę sfazować żeby schodziło na równo z tłokiem? Z góry dzięki

Strony (2): 1 2 Dalej »

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa