• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Modyfikacje mechaniczne v
1 2 3 4 5 … 59 Dalej »
Problem z zapłonem de

Problem z zapłonem de

Kacperr Offline

Wprawiony

Reputacja: 2
13.11.2025, 22:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.11.2025, 22:04 przez Kacperr.)
Witam zakupiłem stator i magneto od am6 i cewkomoduł oraz podstawkę z jm z tego linku https://www.jackmotors.pl/oldtimer/podst...simson-jmp niestety po montażu okazało się że magneto ociera mi o pokrywę co udało mi się wyeliminować lecz niestety jest jeszcze jeden problem ponieważ po zmianie simsonek tylko na średnich obrotach wkręca się tak jakby go strasznie przylewało a na wysokich jest już okej lecz przed zmianą zapłonu z ddr elektronik wszystko było okej zastanawiam się czy bawić się w regulacje gaźnika czy szukać problemu w układzie zapłonowym?

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 27
13.11.2025, 22:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.11.2025, 23:51 przez twojstara1.)
Narazie testuj różne wyprzedzenia zapłonu. Najszybciej będzie gdy silnik odpalisz i będziesz po trochę przestawiał stator na działającym silniku I gazował aby sprawdzić jak reaguje.

Kacperr Offline

Wprawiony

14.11.2025, 14:45
Okej będę testował choć myślę że to nie wina ustawienia zapłonu. Wyczytałem też że mogą być problemy jak magneto za mało nachodzi na cewki a wydaje mi się że jeszcze powinno kawałek nachodzić tylko że to dzieje się tylko na średnich obrotach. Byłbym uprzejmy jak ktoś miałby i mógłby podesłać fotkę jak u niego to wygląda u niego bo może tylko tak mi się wydaje.

BoBxKarol Offline

Simson Roku

Reputacja: 11
14.11.2025, 18:18
Mozesz testowo podłożyć podkładki pod stojan

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso
Kacperr Offline

Wprawiony

15.11.2025, 01:04
Dałem podkładki i chodzi już prawidłowo dałem klej do gwintów na śruby i tak zostawiam myślę że nic się z tym nie będzie działo

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa