• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
Problem ze skrzynią

Nowa odpowiedź 
Problem ze skrzynią

lorak Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
18.03.2026, 09:20
Mam taki problem, może to normalne w simsonach, nie wiem. Mianowicie jak zjeżdżam z dużą prędkością w górki na luzie i już na dole chce wbić bieg to słychać takie charatanie i czuć pod wajchą że nie wchodzi jak powinno(tak jakby się chciało wbić bez sprzęgła), czy to normalne w tych skrzyniach? Dodam że jak toczę się np do skrzyżowania już z mniejszą prędkością to z 4 na 3 schodzi normalnie a potem na 2 znowu tak charata. I prawie zawsze jak redukuje na 1 jeszcze się tocząc nawet z małą prędkością to się dzieje. Czy robię coś źle, czy tryby zużyte, czy co?

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 34
18.03.2026, 18:20
Ciężko ci coś doradzić bo charatanie niewiele mi mówi.
Druga sprawa że do rozpędzonej części skrzyni nagle dopinasz stojące elementy skrzyni.
Spróbuj na obrotach typu 4-5tys obr wrzucać biegi.

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 35
19.03.2026, 00:30
Nie ma stojących trybów w tej skrzyni, łącznie z zębatką startera. Wszystkie tryby kręcą się zawsze tak samo tylko któryś przekazuje napęd na wałek zdawczy.
Haratania nie słyszałem ale jak się redukuje za wcześnie to zawsze jęczy, wyje czy jak to nazwać.
Ogólnie skrzynia Simsona nie przepada za redukcjami do niskich biegów w trakcie jazdy.

Lista części silnika 110 cm³
twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 34
19.03.2026, 10:26
Goodnight dzięki za uzupełnienie mojej wiedzy.

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa