• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Problemy z silnikiem(?)

Nowa odpowiedź 
Problemy z silnikiem(?)

lorak Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
18.09.2025, 15:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.09.2025, 15:27 przez lorak.)
Witam, jakieś kilka dni temu podczas jazdy nagle simalek zaczął tracić obroty i przychamowywać, zjechałem na bok i po kilku próbach bez odpalenia www końcu odpalił, ale nie chciał wejść na obroty, w dodatku na wolnych obrotach słyszałem że chodzi jakoś inaczej niż zwykle, ale nie potrafię powiedzieć co dokładnie (był taki jakby przytłumiony). Dopchałem go do domu i zacząłem szukać głębiej. Sprawdziłem cewki i świecę, iskrę daje wwg mnie dobrą, niebieską więc to nie z tym problem. Następnie sprawdziłem komorę tłumiącą (zdjąłem prawą osłonę boczną) i po zdjęciu filtra powietrza zobaczyłem że w tej komorze za metalową ścianką jest straszny syf i coś jakby olej. Tej metalowej ścianki nie da się zdjąć tylko odkręcając śruby bo dodatkowo jeszcze są te nity. Następnie sprawdziłem gaźnik i w środku wszystko wygląda ok, pływak ma dobre odstępy, zaworek działa. Do głowy przyszło mi jeszcze doregulować gaźnik. I jak zacząłem kręcić śrubą od mieszanki to kompletnie nic się nie dzieje, mimo dokręcenia na maxa nie gaśnie. Czyli możliwe że dostaje za dużo paliwa i dlatego nie chce się wkręcić? Kręcąc jeszcze drugą śrubą od obrotów zauważyłem że wkręcając ją maksymalnie jestem w stanie dodać gazu ale bardzo niewiele (tak jakby ten dodany gaz był różnicą między wkręconą maksymalnie a trochę odkręconą śrubą obrotów). Simsona mam od niedawna, jeszcze w pełni go nie znam, ktoś z was może tak miał lub wie jak pomóc?

Aha zapomniałem dodać, że jeszcze próbowałem różnych położeń iglicy ale nic to nie dawało, im wyższy ząbek dałem tym było nawet gorzej

Mentos95 Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
18.09.2025, 15:34
Miałem podobną sytuację nagle ledwo chodził i palił, nie była wina zapłony tylko gaźnik a ten nie wskazywał żadnych uszkodzeń był wyregulowany i nawet założyłem jakiś czas wcześniej nowy zawór i pływak, nowy gaźnik wszystko załatwił, jeżeli próbowałeś zawór na zasadzie wciskania i puszczania do końca szybko spróbuj powoli tak jak go podnosi paliwo, mi się kiedyś tak stało w innym motorze że przy szybkim wciskaniu było ok a powoli przepuszczał i lało paliwem że motor jak zapalił to ledwo chodzil,

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

lorak Offline

Wtajemniczony

18.09.2025, 15:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.09.2025, 15:53 przez lorak.)
Okej, dzięki za radę, jeszcze popróbuję innych rzeczy zanim kupię nowy gaźnik bo to jednak trochę duży wydatek, miejmy nadzieję że tak się to nie skończy. Sprawdzę ten zaworek jeszcze

Aha i jeszcze jedno, gdzieś na filmiku widzałem, że pod tą śrubkę od regulacji mieszanki ma wchodzić jakaś sprężynka, ja jej nie mam, ale czy to może być przyczyną skoro wcześniej jeździł?

Mentos95 Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
18.09.2025, 16:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.09.2025, 16:12 przez Mentos95.)
Spróbuj z dyszami ale nie wiem jaki masz gaźnik, jak któryś z serii 16n3 to od razu kup nowy 16n11 bo 16n3 są ciężkie w regulacji dają niższą moc i wgl
Mi jeździł normalnieaż po dwóch tygodniach stania przestał nowy gaźnik wszystko zalatwil

Jak masz DDR to licz się z tym że on może a raczej wymaga regeneracji, a co do iglicy: mógł również sineri g na wale strzelić i ciągnie powietrze więc wyższa przepustnica i więcej powietrza są tylko gorsze dlatego ściągnij magneto sprawdź i od strony sprzęgła sprawdz

Zanim kupisz gaźnik simeringi sprawdz oczywiscie

Wszystko prowadzi do gaźnika i najprawdopodobniej simeringow jako główne podejzenie
Ale cewki itd nie nie eliminuj od razu gdyż test jest szansa na słabą iskrę choć marna, oglądnij sobie u karasia jak cewkę sprawdzić ale to w ostateczności

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

lorak Offline

Wtajemniczony

18.09.2025, 16:13
gaźniczek mam 16n3-4 oryginalny jeszcze z tamtych czasów, też myślałem o tych simeringach, od strony magneto jest ok, nic nie cieknie, od sprzęgła jeszcze sprawdzę. Simmeringi albo gaźnik też tak myślę, bo co niby innego tym bardziej że to stało się podczas jazdy. Dzięki jeszcze raz dam znać jak wyjdzie diagnoza heh

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 27
18.09.2025, 16:32
Sprawdź a najlepiej wymień simeringi oraz zobacz czy masz olej w skrzyni.

lorak Offline

Wtajemniczony

19.09.2025, 16:20
Dobra, będę wymieniał simmeringi, ale nie wiem jak przytrzymać magneto żeby odkręcić nakrętkę i go przy tym nie uszkodzić, i analogicznie z drugiej strony - jak odkręcić nakrętkę na mniejszej zębatce wychodzącej od wału w lewej komorze silnika, słyszałem że niektórzy dają między zębatki śrubokręt, ale to chyba zbyt zdrowe dla zębatek nie jest.

twojstara1 Offline

Mentor

19.09.2025, 20:26
Nie śrubokręt tylko musisz zrobić blokadę na tą zębatkę albo kupić gotową ja mam wyciętą z blachy z 3 zębami i z otworami do przymocowania na śruby do karteru.

A odnośnie magneta to klucz udarowy sobie poradzi bez żadnego przytrzymania magneta. A potem musisz mieć ściagacz do tego magneta. Koszt chyba 10zl. I zaznacz sobie mazakiem położenie stojana względem karteru (zaznacz mazakiem) dwie kreski które będą zgrane.

lorak Offline

Wtajemniczony

19.09.2025, 20:38
nakrętkę od magneta już odręciłem, przytrzymując właśnie tą po drugiej stronie drugim kluczem, jutro kupię ściągacz i magneto będzie zdjęte. Co do tej zębatki to chyba sobie taką blokadę zrobię bo po co ryzykować zniszczeniem oryginalnej części. W pon przyjdą mi simmeringi i dam znać co i jak

lorak Offline

Wtajemniczony

20.09.2025, 14:28
dobra pod magneto już siedzi piękny nowy simmering, ale od drugiej strony wału przy tej małej zębatce za ch**a nie chce zejść nakręta. Nie chcę kupować tej blokady, a żeby taką zrobić to też trochę pracy, macie jakieś inne sposoby jak to zdjąć?

twojstara1 Offline

Mentor

20.09.2025, 21:55
Niema innych bezpiecznych sposobów. Zrobienie takiej blokady to 30-60min pracy. Blacha 2-5mm kątówka i wiertarka.

lorak Offline

Wtajemniczony

21.09.2025, 19:19
Dobra obydwa wymienione, (udarem zeszła ta nakrętka) jutro przychodzi mi śrubka i sprężynka od mieszanki do gaźnika i lecimy

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek