• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 221 Dalej »
przedprodukcyjny simson ?

przedprodukcyjny simson ?

Mentos95 Offline

Doświadczony

Reputacja: 4
11.01.2026, 22:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2026, 22:28 przez Mentos95.)
otóż natrafiłem na info o simsonie s51/1 z 89r a więc pierwszy rok produkcji poliftowego simsona, ale wg. tego co znalazłem numery ramy w nich rozpoczynają się od numeru 614605x a ten ma 61457xx czyli.. przedprodukcyjny/testowy ? przypuszczala wersja to "B" albo "C1", zdjęć ani nic nie mam bo po nim została tylko kartka, numery były na 100% oryginalne od pierwszego właściciela, który motor miał śmieszne kilka lat w latach 90. oczywiście był rejestrowany.

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

Mentos95 Offline

Doświadczony

12.01.2026, 15:42
https://www.tkm-racing.com/pictures/medi..._Moped.pdf
O to się opieram

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 37
12.01.2026, 19:21
To nie jest żaden dokument, nawet jest to na tym napisane.

Ogólnie zauważyłem, że w sprawie wiedzy o Simsonie ludzie powołują się na Wikipedie, napisaną przez ludzi którzy nawet nie mają Simsonów, a ostatnio ktoś na grupie powoływał się na sztuczną inteligencję, która czerpie wiedzę z tego co ludzie napisali w internecie.

Lista części silnika 110 cm³
Mentos95 Offline

Doświadczony

12.01.2026, 23:05
akurat to że ai pisze pierwsze lepsze czego się nauczy w internecie to wiem i z tego nie korzystam, w wikipedii sam znalazłem błędy w opisie poszczególnych wersji wyposażeniowych dlatego to bazuje na niemieckich informacjach, o numerach no to zbyt wiele info nie ma, niemcy na temat tej listy twierdzą że jest "stosunkowo poprawna", oryginalne info nie do zdobycia, a motor i tak jest z bardzo wczesnej produkcji s51/1 i generalnie będzie on z jednych z najwcześniejszych partii produkcyjnych, choć przy produkcji na poziomie 1000 sztuk dziennie w kraju jeszcze komunistycznym błędy w takich papierkach jak numery ram dla roczników są pewne, mam numer silnika ale to za dużo nie da

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 37
12.01.2026, 23:37
Te dane były tworzone na forach na zasadzie kto ma jaki numer i który rocznik.
To nie są dane z fabryki. Jeżeli ktokolwiek z pracowników się gdzieś udzielał to było 20 lat temu. Tych forów i grup już nie ma bo zniszczył to facebook.
Dzisiaj ci ludzie mają po 80 lat albo już ich nie ma.
Jedyne dane może mieć MZA i może kiedyś to ujawni w jakiś swoich książkach, ale wątpię bo pewnie mają to dupie.

Niestety czym dalej jesteśmy od zakończenia produkcji tym mniej będzie ludzi którzy pamiętają jak było na prawdę. Będzie powstawać coraz więcej farmazonów i wiedzy nie podpartej żadnymi dowodami. Nie będzie nawet z czym porównać tej nowej prawdy bo będzie tylko ona.

Lista części silnika 110 cm³
Mentos95 Offline

Doświadczony

13.01.2026, 17:20
No niestety masz rację co do tego że ludzi odpowiedzialnych za projekty itp, prawie niema. Mza ma na takie dane na pewno bo wykipili całe prawa do marki ale takie zeczy jak udostepnianie danych produkcyjnych mają w dupie bo im na sprzedaży zależy a nie na marce. Przy Produkcji simsona na poziomie 1000sztuk dziennie jeszcze w komunie jednej prawdy o np. wyposażeniu nie było bo wiadomo co przyszło na produkcję to montowali, a archiwizacja takich żeczy nikt się raczej nie przejmował, jedyny y jubileuszowy Simson to jest milionowy egzemplarz i może by się ostani s51 znalazł gdzieś

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa