• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Modyfikacje mechaniczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 59 Dalej »
Przeróbka na napęd elektryczny

Przeróbka na napęd elektryczny

OLO Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
22.06.2024, 13:36
Cześć wszystkim

Czy ktoś tutaj przerabiał może Simsona na silnik elektryczny?
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć.
Pomyślałem, że taki Simson Duo z kabiną bez silnika byłby dobrą bazą do zrobienia mini-pojazdu elektrycznego.
Czy ktoś już ten temat przerabiał hobbystycznie? Jaka moc silnika? Jakie efekty?

Nie tak dawno w Niemczech powstał startup Second Ride, który w zasadzie załatwił ten temat, bo sprzedają gotowe zestawy "elektryfikacyjne" do różnych Simsonów:
https://second-ride.de/produkt/elektro-u...krause-duo
Niestety cena >3000€ nie zachęca, a informacji technicznych za dużo nie udostępniają.
Te ich zestawy są zoptymalizowane do łatwej wymiany starego silnika - żeby wszystko od razu pasowało. Wydaje mi się, że dodając sobie roboty możnaby to ogarnąć dużo taniej...

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 27
22.06.2024, 17:08
Nie Pamiętam aby ktokolwiek przerabiał Simsona na silnik elektryczny.
Pytanie gdzie i ile chcesz jeździć tym Simsonem.
Oryginalny silnik był bardzo słaby. Aby tym jeździć we dwie osoby z regularną/powtarzalna prędkością 45-50km/h potrzebujesz około 15Nm i z 6-7KM.
Zmieniając silnik na elektryczny musisz zmienić papiery.
Wyspawać platformę/klatkę w miejsce silnika która będzie miała oryginalne uszy to nie problem.
Myślę że największy koszt to będzie ten związany z akumulatorami. Jak chcesz tanio to przejdź się po warsztatach naprawiających ciężarówki i kup po cenie złomu już średnio zużyte akumulatory.
A silnik i osprzęt szukaj na aliexpres itp. jako silniki do napędu małych motocykli dla dzieci i mlodzieży.

Leinad_DDR Offline

Zaawansowany

Reputacja: 21
23.06.2024, 17:26
Czy mi się wydaje czy ten świat idzie w złym kierunku jak można zrezygnować z silnika spalinowego 2t a rzecz silnika elektrycznego, przecież nikt o zdrowych zmysłach nie zrobi tego w klasyku jakim jest Simson S51.Myślałem że to forum jest po to aby podtrzymywać tradycje 2t a nie je niszczyć na elektryfikację.

Życie jest za krótkie żeby jeździć dieslem.Szczerbol
OLO Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
23.06.2024, 21:11
W klasyku jakim jest Simson S51 też to robią: https://second-ride.de/produkt/elektro-u...0-und-s51/
Zły kierunek? Od spalania oleju w stronę likwidacji hałasu i smrodu? "Trochę" egoistyczna koncepcja.
Wydaje mi się, że ten niemiecki zestaw elektryfikacyjny jest tak przygotowany, żeby można było go zdemontować i spowrotem założyć stary dwusuw. (Oczywiście w przypadku samodzielnej przeróbki nikt się tym raczej nie będzie przejmował.)
A w tym przypadku z silnika spalinowego zrezygnował ktoś już dawno temu i po prostu nie ma żadnego.

kamilo0002 Offline

Administrator

Reputacja: 18
12.07.2024, 11:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.07.2024, 11:47 przez kamilo0002.)
(23.06.2024, 17:26 )Leinad_DDR napisał(a): Czy mi się wydaje czy ten świat idzie w złym kierunku jak można zrezygnować z silnika spalinowego 2t a rzecz silnika elektrycznego, przecież nikt o zdrowych zmysłach nie zrobi tego w klasyku jakim jest Simson S51.Myślałem że to forum jest po to aby podtrzymywać tradycje 2t a nie je niszczyć na elektryfikację.

Nie rozumiem skąd ten hejt. Przecież nie zaczną ludzie zaraz masowo przerabiać swoje simsony na elektryki. Facet zrobiłby to jako ciekawostkę, pewnie jako pierwszy w Polsce a Ty już mu próbujesz podciąć skrzydła na starcie. Moim zdaniem byłby to bardzo ciekawy projekt i gdyby faktycznie ktoś coś w tym kierunku zrobił to z czystej ciekawości zainteresowałby tym wielu. 

To forum jest po to żeby dzielić się wszelaką wiedzą na temat Simsonów w każdej postaci.

Mój kanał na YouTube z muzyką klubową -> Housemaker
Simson S50 -> Simson SR50 -> VW Vento -> Seat Leon I -> Audi A3 8P -> Audi A3 8V

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek