• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 140 Dalej »
Przerwa w pracy silnika

Przerwa w pracy silnika

szumanek Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
28.02.2024, 11:48
Simson s51 Enduro 1990r 12v Elba 
Witajcie.Pomoże ktoś?
Otóż jest tak jakby sekundowa przerwa w pracy silnika,gdzieś w połowie gazu.Na zimnym odpala a na ciepłym też ale czasem jak nie załapie na ciepłym to trzeba z pół godziny poczekać aż odpali na nowo.Jeździłem tak do póki coraz gorzej nie zaczął odpalać,bo to wstyd pod sklepem go pchać.
Wymieniłem kondensator od malucha i to samo.Kręce zapłonem tak czy tak i dalej to samo.Ogólnie przez te lata kombinowałem coś stale i nadal to samo.Nie wymieniałem nic w ciemno bo niby co.
Pomóżcie jakoś bo jest coraz gorzej.
Iskara z tego co widze jest ok,świeca brązowa.
Dodam iż moto przeszło remont u mechasa z powiatu Koło.
Pora to naprawić ale jak?
Proszę niech ktoś się łatwo wypowie.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 26
28.02.2024, 12:49
Na szybko i na odleglość to zacznij od.
Porządnego rozebrania gaźnika i wyczyszczenia go dokładnie w benzynie, następnie wymień uszczelniacz na wale od strony zapłonu potem ustaw jeszcze raz zapłon a jak to nie pomoże to wywal go do śmieci i zainstaluj Ducati energa za 700zl. Zapłon przeżyje 3-5 remontów generalnych silnika.
Ewentualnie czekaj jak doświadczony forumowicz ze zdjęciem Honeckera w tle się uaktywni bo on jest dobry w prądy

szumanek Offline

Wtajemniczony

28.02.2024, 14:14
Na szybko być nie musi.Do sezonu jeszcze chwila jest.
Z tą przerwą w gazie jeżdzę od czasu odbioru od mechanika z Koła,który zrobił kapitalny remont.Mówił że nie wie co jest i tyle.Jeździłem tak aż do gorszego odpalania.
Gaźnik pamiętam czyściłem raz.Uszczelniacze były wymienione przy remoncie.Chyba że zobacze na innym gaźniku.
A zapłon to jak ustawić?Ustawiałem go w różnych pozycjach i nigdy nie chodził mi bez tej przerwy w gazie.

twojstara1 Offline

Mentor

28.02.2024, 15:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.02.2024, 15:37 przez twojstara1.)
Zapłon testuj od 2,4 do 1,4 przed GMP.
Rozumiem że wiele świec różny firm testowałeś?
Przerwa na świecy 0,3- 0,4mm.
Wiesz możemy się zacząć bawić w wymianę wszystkiego po kolei lecz rozwiązanie tylko jedno jest proste.
Jednak zanim dojdziemy do ściany poczekajmy na Honeckera.

szumanek Offline

Wtajemniczony

28.02.2024, 16:38
Zapłon testuj od 2,4 do 1,4 przed GMP-??????-Czyli o co chodzi???????
Testowałem inne świece też.Cały czas jeżdźę na świecy champion,cała jest brązowa.
Iskra zawsze ładna była a i przerwy robiłem przeróżne i cały czas to samo.
No też właśnie sam bym już dawno wszystko wymieniał ale to się mija z celem.
Czyściłem platyny,również je ustawiałem przeróżnie i nic to nie daje.
Ręce normalnie mi opadają.
Ide zaraz zmienić gaźnik i rękę daje uciąć że bedzie to samo.

twojstara1 Offline

Mentor

28.02.2024, 18:42
To teraz ja mam pytanie opisz krok po kroku jak ustawiasz zapłon.

IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 52
28.02.2024, 20:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.02.2024, 20:54 przez IFA_1988.)
(28.02.2024, 11:48 )szumanek napisał(a): Simson s51 Enduro 1990r 12v Elba 
Witajcie.Pomoże ktoś?
Otóż jest tak jakby sekundowa przerwa w pracy silnika,gdzieś w połowie gazu.Na zimnym odpala a na ciepłym też ale czasem jak nie załapie na ciepłym to trzeba z pół godziny poczekać aż odpali na nowo.Jeździłem tak do póki coraz gorzej nie zaczął odpalać,bo to wstyd pod sklepem go pchać.
Wymieniłem kondensator od malucha i to samo.Kręce zapłonem tak czy tak i dalej to samo.Ogólnie przez te lata kombinowałem coś stale i nadal to samo.Nie wymieniałem nic w ciemno bo niby co.
Czy kiedy nie odpala na ciepło, jest iskra (albo jest słabsza)?
Czy na łożyskach wału jest jakiś większy luz?
Magneto nie ma bicia?
Przerywacz nie ma luzu na ośce, albo sama ośka nie jest luźna?
Masz inną cewkę WN dla porównania?
To, że gaśnie w połowie gazu sugeruje coś z rezonansem, tylko  jeszcze nie wiem czego.
Mam podejrzenie co do cewki zapłonowej (tej w iskrowniku).
Jej nie wymieniałeś?

szumanek Offline

Wtajemniczony

29.02.2024, 13:56
twojastara1:
A więc nie wiem jak się ustawia zapłon.Ustawiam na pałę,kręcąc nim jak tylko mogę Smile
IFA1998:
Iskra jest raczej taka sama na zimnym i ciepłym.
Nie ma żadnych luzów ani bić.Części kilku letnie od Kniazia.
Cewki WS nie mam niestety.
Dziś ładnie zapalił na zimnym.Po kilku minutowej rozgrzewce gorzej z zapalaniem i wkręcaniem się na obroty.Aż pozostawiony na chodzie w końcu gaśnie.Również umyty simson czyt to na myjni czy z węża nigdy od razu nie zapali,po godzinie jedynie.
Cewki w iskrowniku nie wymieniałem.
Mi to się wydaje że coś z prądami jest.Czasem nawet strzelał w tłumnik.
Albo kopne raz obróci na wysokich obrotacg,zgaśnie a potem znów zapali ale tylko za pół godziny.
Sam nie wiem

IFA_1988 Offline

Ekspert

29.02.2024, 14:15
(29.02.2024, 13:56 )szumanek napisał(a): twojastara1:
A więc nie wiem jak się ustawia zapłon.Ustawiam na pałę,kręcąc nim jak tylko mogę Smile
IFA1998:
Iskra jest raczej taka sama na zimnym i ciepłym.
Nie ma żadnych luzów ani bić.Części kilku letnie od Kniazia.
Cewki WS nie mam niestety.
Dziś ładnie zapalił na zimnym.Po kilku minutowej rozgrzewce gorzej z zapalaniem i wkręcaniem się na obroty.Aż pozostawiony na chodzie w końcu gaśnie.Również umyty simson czyt to na myjni czy  z węża nigdy od razu nie zapali,po godzinie jedynie.
Cewki w iskrowniku nie wymieniałem.
Mi to się wydaje że coś z prądami jest.Czasem nawet strzelał w tłumnik.
Albo kopne raz obróci na wysokich obrotacg,zgaśnie a potem znów zapali ale tylko za pół godziny.
Sam nie wiem

Mnie chodzio o to, jaka jest iskra po tym jak zgaśnie/zacznie pokazywać problemy. 
A fajkę zmieniałeś?
Przepatrz, czy wiązka kabli od zapłonu idąca od silnika nie jest uszkodzony, przyszczypany.
To samo z kablem idącym do cewki WN. Połączenie jest tam dobre, nie zaśniedziałe?

szumanek Offline

Wtajemniczony

29.02.2024, 14:36
Nie no z iskra z tego co wiem to zawsze taka sama.Fajka jest 2 letnia NGK,to samo kabel WS.
Kurde ja przez te kilka lat kombinowałem co mogłem.Tu nie ma mowy o czymś zaśniedziałym czy starym.
Ten problem który opisuje istnieje od samego początku zaraz po kapitalnym remoncie przez mechasa który od lat 90 w tym siedzi.
Teraz tylko coraz gorzej zapala.
Coś czuje że chyba będe jak dureń po kolei w ciemno wymieniał co tylko mogę.
Od czego by tu zacząć?

Raakieta50ccm Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
29.02.2024, 16:13
Jak nie ustawisz porządnie zapłonu, to możesz pół simsona wymienić a i tak problem zostanie nie rozwiązany, obejrzyj jakiś tutorial na yt jak ustawić platyniarza. Zacznij od tego, a dopiero później kombinuj z wymianą części itd.

twojstara1 Offline

Mentor

29.02.2024, 16:46
Tak jak kolega Rakieta50 pisze zacznij od nauki ustawiania zapłonu następnie ustaw zapłon i przerwę na świecy na 0,3mm. A potem będziem myśleć bo kolega Honecker widzę że się odezwał.

IFA_1988 Offline

Ekspert

29.02.2024, 19:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.02.2024, 20:06 przez IFA_1988.)
(29.02.2024, 14:36 )szumanek napisał(a): Ten problem który opisuje istnieje od samego początku zaraz po kapitalnym remoncie przez mechasa który od lat 90 w tym siedzi.
Teraz tylko coraz gorzej zapala.
Od czego by tu zacząć?
Miał przy remoncie wymieniany zapłon/magneto/stacyjkę/gaźnik/instalację?
Niezależnie od tego że trzeba dobrze ustawić zapłon, przepatrz czy któryś kabel od zapłonu (brązo-białe) nie jest uszkodzony, nie zwiera gdzieś do masy itp.
Czy kiedy pojawia się problem z gaśnięciem, to również pojawia się probelm ze światłami (tak że prawie nie świecą)?
Ustaliłeś przy myciu kiedy zaczyna się robić problem? Tj. przy myciu których elementów?
Po zdjęciu gumy z gaźnika problem dalej występuje (zwłaszcza po myciu)?

szumanek Offline

Wtajemniczony

02.03.2024, 14:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2024, 14:20 przez szumanek.)
No dobra ziomy.Ustawiłem zapłon według tam jakiegoś znfcy z YT.
Fakt lepiej odpala na ciepłym i zimnym ale ta przerwa,lub lekkie zadławienie występuje.
Wkręca się na obroty,lekko sie mu ''odbije'' i ciągnie dalej na max obroty,i tak zawsze było od kapitalnego remontu.
A teraz dodatkowo po regulacji zapłonu,moto ma ciężko wyjechać z garażu piwnicznego,oraz słabiej się wkręca na obroty.Jak by stracił moc-to wina regulacji gaźnika????Może wymienię stary gaźnik i porównam???

IFA1998:
Ten mechas wszystko robił i wszystko wymieniał.Wiem że tylko nie ruszał stacyjki gdyż ktoś ją wyminiał bo na nową wygląda.
Nie mam problemów ze światłami.Po kapitalce spaliłem 2 elby bo nie było ładowania ale to chyba przez aku,teraz na 3 elbie ładuje.
Wydaję mi się że jak naleci wody tam gdzie aku i stacyjka i wtedy za grona od razu nie zapali,ale pewny nie jestem.
Nie próbowałem ściągać gumy z gaźnika.

Od czego by tu zacząć?Pewnie pora znaleźć lepszego mechasa.Nic tu po mnie ziomy.

Sam ten mechanik simsonowy oddał mi w ręce coś takiego i powiedział że nie ma pojęcia czemu tak.Coś mi się wydaję żeeee,sam nie wiem co mi się wydaje.Źle dobrał jakieś części czy co.

IFA_1988 Offline

Ekspert

02.03.2024, 14:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2024, 15:34 przez IFA_1988.)
Można zobaczyć jak się zachowa na innym gaźniku (jeśli masz pod ręką).
Podejrzane jest to, że nie pali po myciu.
Kanał w obudowie filtra/schowku doprowadzający powietrze do filtra jest drożny?
Co do stacyjki, to można ominać (żeby wykluczyć, że to ona robi problem): odłączyć od wyjścia nr 2 kable od zapłonu (brazowo-białe) i spiąć je na krótko.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek