• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 … 115 116 117 118 119 … 141 Dalej »
regulacja

regulacja

zglinuś :D Offline

Początkujący

Reputacja: 0
03.03.2012, 21:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2012, 22:16 przez zglinuś :D.)
Witam , mam pytanioe , czy śróbka na module jest do regulacji zakresu obrotów silinka ? bo mam odcinkę przy 3/4obrotów ; /
nikt nie umie mi pomóc ?

Marcin1996 Offline

Weteran

Reputacja: 34
03.03.2012, 22:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2012, 22:32 przez Marcin1996.)
Nie wiem czy to Ci coś pomoże ale znalazłem to w necie:
______________________________________________________________________________________________________________________
Jeśli Simson Elektronik przerywa na niskich lub wysokich obrotach, trzeba wyregulować? obroty eksploatacyjne śrubkę na module zapłonowym.

Przed tą czynnością należy sprawdzić, czy to na 100% wina modułu - sprawdzamy:
- połączenia kablowe,
- przerwy na świecy (0,4mm)
- wkręcamy inną świecę,
- regulacji gaźnika,
- wyprzedzenie zapłonu (1,8mm przed GMP dla 50/60ccm; 1,4mm przed GMP dla 70ccm; ok. 1,6mm przed GMP dla 60ccm Almot na lic. RZT)

Je?li sprawdzenie powyższych nic nie dało to pozostaje regulacja modu?u.

Znajdź śrubkę na module zapłonowym +śrubokręt który będzie tam pasować i zrób coś takiego:
1) odpal
2) odkręć gaz do końca i kręć delikatnie tą śrubkę (ona nie obraca si? dookoła chyba, także uważaj, żeby nie przekręcić; poza tym jest plastikowa i łatwo ją wyrobić).

Im bardziej przekręcisz zgodnie ze wskazówkami zegara - będzie się wkręcać na wyższe obroty.
Im bardziej przekręcisz przeciwnie do wskazówek zegara - będzie stabilniej chodzi? na niskich i na biegu ja?owym.

3) znajdź takie położenie tej śrubki, że jak ruszysz zgodnie ze wskazówkami zegara to po odkręceniu gazu do ko?ca nie b?dzie przerywa? na wysokich obrotach, ale będzie gasł na niskich obrotach; a jak przeciwnie do ruchu wskazówek zegara to będzie przerywa? na wysokich (znajdź po?o?enie pomiędzy).
4) sprawdź czy dobrze odpala, jak nie to pokręć jeszcze śrubką trochę.
5) jazda testowa z wykorzystaniem pe?nego zakresu obrotów (zarówno niskich jak i wysokich).

zglinuś :D Offline

Początkujący

Reputacja: 0
03.03.2012, 22:44
Dzieki , mam nadzieję że pomoże Biggrin Klick ;p

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa