19.04.2023, 11:07
Witam, mógł by ktoś powiedzieć jak się reguluje dopływ paliwa w iglicy. Wiem chyba że blaszkę się przestawia Ale jak?
19.04.2023, 11:07
Witam, mógł by ktoś powiedzieć jak się reguluje dopływ paliwa w iglicy. Wiem chyba że blaszkę się przestawia Ale jak?
1. Odkręcasz kapturek gaźnika (ten do którego wychodzi linka gazu)
2. Wpychasz linkę w przepustnicę, przesuwasz końcówkę w drugi otworek i linka wychodzi z przepustnicy 3. Wyjmujesz iglicę z przepustnicy razem z założoną metalową zawleczką o którą pytałeś 4. Przesuwasz iglicę wzdłuż wycięcia w zawleczce aż całkiem wyskoczy 5. Zakładasz zawleczkę z powrotem na iglicę w odpowiedni rowek 6. Składasz wszystko w kolejności odwrotnej do demontażu Iglica umieszczona wyżej w stosunku do przepustnicy (na niższym rowku) wraz z otwieraniem przepustnicy otwiera wylot dyszy wcześniej, więc podaje więcej paliwa w stosunku po powietrza i na odwrót. Ale trzeba pamiętać, że iglicą reguluje się skład mieszanki tylko w pewnym zakresie otwarcia przepustnicy. Na tym rysunku widać w jakim obszarze wpływ ma iglica (jet needle): Iglica nie ma żadnego wpływu na skład mieszanki na full odkręconej manetce ani na wolnych obrotach. Ma wpływ na skłąd mieszanki tylko przy częściowo otwartej przepustnicy.
Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj
19.04.2023, 12:33
Qwet podziwiam, i nawet obrazek wstawiłeś. To chyba najmilsze forum o simsonach.
19.04.2023, 16:41
Może mieć wpływ na moc silnika ale jako efekt uboczny i to raczej w dół niż w górę, na przykład przy zbyt dużej dyszy przy wysokich obrotach będzie przerywał i przez to słabł.
Dyszą główną nie tuninguje się dwusuwa, do tego służy wiele innych metod - kształt i długość wydechu, wielkość kanałów płuczących, kąty rozrządu, średnica gardzieli itp. Dopiero po wykonaniu tuningu mającego na celu zwiększenie mocy, przystępujesz do szeroko pojętego strojenia, w tym między innymi dobór dyszy głównej. Dyszę główną dobiera się jako kompromis między mocą silnika, spalaniem, odkładaniem nagaru i temperaturą głowicy/spalin.
Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj
19.04.2023, 20:14
Kolego Simsonkls najtaniej będzie jak kupisz wydech dedykowany do twojej pojemności i strojony na 9500 obr/min. To ci da zwiększenie vmax o 10-15 km/h tylko musisz kupić mniejsze zębatki napędzające łańcuch, zazwyczaj 13Z będzie ok.
|
|