• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 … 38 39 40 41 42 … 219 Dalej »
Regulacja po remoncie

Regulacja po remoncie

rafii-24 Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
04.03.2018, 00:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.03.2018, 01:54 przez rafii-24.)
Witam.Mam simsonka w którym zrobiłem remont pt. wymiana simerów,wymiana łożysk,cylindra, tłoka, gaźnika, świecy, platynki, kondensator.Cylinder to 60/4mk2 tłok barikit, nowy gaźnik Amal 19T, nowa świeca Ngk,nowe platyny mza nowy kondensator. Problem polega na tym że simson chodzi tylko na średnich i wysokich obrotach.Powiedziałbym nawet że na wysokich chodzi perfekcyjnie.Wejście ze średnich na wysokie również odbywa się tak jak powinno.Zdecydowanie gorzej(delikatnie mówiąc ) ma się sprawa w zakresie średnie-wolne i wolne średnie i wolne(które nie istnieją).Jak spada z średnich na wolne to najczęściej gaśnie.Z wolnych na średnie też bardzo kiepsko. Najczesciej przy próbie lekkiego dodania gazu gaśnie.Po zgaśnieciu nie można go już odpalić z kopyta, zostaje pych i to z jedynki żeby tłok szybko chodził.Po chwili jak jakims cudem utrzyma wolne i bardzo chaotyczne obr to sam zgaśnie i świeca jest zalana/mokra(zero przebarwień).Na kolanku wyraźny zaciek paliwa z olejem(skrzynia korbowa raczej szczelna bo zwracałem uwagę na to podczas składania, brak przedmuchów w korku wlewu oleju). Platynki ustawione na +-0,4, zapłon 2mm, potem 1,8 bez zmian, przerwa na swiecy +-0,4. Najtrudniej mam z gaźnikiem.Pierwsza próba na fabrycznym ust składu mieszanki, potem wykręcenie 2,5 obr zero efektów, 1,5....NIC.Ssanie na pewno wyłączone. Czy formuowe określenie 2 obroty składem mieszanki to 2x180' czy 2x 360'????
I teraz najlepsze...jak go kupiłem to odpalał tylko z ostrego pycha i trzymał tylko wysokie obrotySmile
DZIĘKUJE ZA POMOCNE RADY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jaro5 Offline

Moderator

Reputacja: 97
04.03.2018, 08:36
Sprawdź co się stanie po opuszczeniu iglicy na sam dół.
Ewidentnie go zalewa w dolnym zakresie.
Sprawdź jeszcze na sam początek bez gumy filtra powietrza.

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
Grzegrzyk Offline

Zaawansowany

Reputacja: 13
04.03.2018, 14:45
Ssanie może być wyłączone ale nie koniecznie szczelne. Przy nawet niezauważalnie uniesionym tłoczku nie masz szans na ustawienie wolnych. Najlepiej zdejmij linke od ssania całkowicie i wtedy spróbuj coś kombinować. Mam kierownicę z Enduro z linkami od zwykłej wersji i przy skręcaniu w lewo do końca uchylał się tłoczek i powodował brak wolnych. Nadal nie kupiłem linki i jeżdżę z drutem od ssania zamiast linki. Przeciek na łączeniu kolanka z cylindrem to nie jest oznaka strasznie złego ustawienia, bo co jakiś czas wypada zapłon, tak jak w każdym silniku, więc przeciek jest moim zdaniem bardziej wizualnym niż mechanicznym mankamentem.

Pomogłem? Zostaw plusa!
rafii-24 Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
04.03.2018, 15:46
Linkę od ssania odczepiłem i dodusilem do gaźnika tak żeby tloczek był na 100% zamknięty(gaźnik nówka).Przed remontem było to samo więc podejrzewam cewke butelkowa, przewód wn lub cewke w iskrowniku.kazda rada cenna.dziekuje

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek