• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
1 2 3 4 5 … 9 Dalej »
Regulacje Simson s51

Nowa odpowiedź 
Regulacje Simson s51

Lukasz1234

Gość

08.07.2026, 21:39
Cześć. Mam problem z simsonem s51 60ccm. Gaźnik 16n1-11, zapłon DE. Simson jeździ, ładnie odpala zimny i ciepły. Jeden problem jest taki, że na 3 i 4 biegu jedzie na 3/4 manetki, jak daję do końca nie przyspiesza bardziej ale i nie hamuje, słychać że silnik pracuje gorzej. Dysza główna zmieniona z 72 na 74,(minimalna poprawa) iglica podniesiona na max do góry, mała reakcja na śrubę regulacji mieszanki, chociaż mam wrażenie że najlepiej jedzie na wykręconej zaledwie o 3/4 obrotu. Świeca trochę za jasna. Wyjmując siatkę filtra lub gumę brak poprawy. Drugi problem to falujące jałowe obroty, lub przez chwilę po zatrzymaniu są ok, później spadają i gaśnie. Gdzie szukać przyczyny ?

kamilo0002 Offline

Administrator

Reputacja: 20
13.07.2026, 20:32
[Dodaję komentarz żeby post wyświetlił się w ostatnich tematach]

Mój kanał na YouTube z muzyką klubową -> Housemaker
Simson S50 -> Simson SR50 -> VW Vento -> Seat Leon I -> Audi A3 8P -> Audi A3 8V
twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
13.07.2026, 21:51
1. Na 3-4 biegu jest to normalne że przyspieszanie kończy się na 3/4 manetki. Tak też podaje instrukcja obsługi aby po przyspieszeniu do np. 50km/ odpuścić do tych 3/4 bo prędkość nie spadnie a benzyny silnik mniej przepali.

Reszta problemów to gaźnik, zacznij od wyczyszczenia go porządnie nawet najmniejszej śrubki. Wymontuje dysze biegu jałowego zobacz czy nie jest przypchana, sprawdź działanie zaworka iglicowego, ustaw pływak i sprawdź gumy na tłoczku ssania I napięcie linki. A dopiero potem ustaw iglicę na środkowy rowek i zacznij kręcić śrubką mieszanki na wolnych. Zazwyczaj najlepsze działanie to jest około 2 wykręcenia śruby.
Jeśli to nie zadziała to zobacz czy masz oryginalną dyszę wolnych obrotów, przy okazji zwróć uwagę na to czy iglica nie jest nigdzie wyrobiona.

Gość

Gość

04.08.2026, 09:21
[quote pid="171375" dateline="1783972312"]
Gaźnik wyczyszczony dokładnie, iglica nie jest wytarta, gaźnik założony nowy niedawno, w starym gwinty były zniszczone ( na starym jeździł podobnie, nawet trochę gorzej, ale było ciężko go regulować ) Iglica ma 4 położenia w tym gaźniku, jest na 2 ząbku od góry najlepiej. Dysza ssania 50, dysza wolnych obrotów 35. Dysza główna włożyłem 80 była poprawa względem 74, założyłem jeszcze 90 ale już bez poprawy. Przyjrzałem się wczoraj, to właściwie jedzie tylko na pół manety na 4 biegu, 50 km/h. Na dyszy 72 jak juz go rozpędziłem i załączyłem ssanie to sekundę przydusił ale potrafił jechać jeszcze szybciej. Na obecnej dyszy jak zapne ssanie to od razu zdycha. Tak jak pisałem najlepiej jeździ, przy śrubie regulacji wykręconej o 3/4 obrotu, da radę nawet jechać jeśli ją wkręcę do końca.  Mam jeszcze gaźnik 16N3-4, czy on będzie lepszy ? Zapłon ustawiony na 1,8 mm przed GMP na lampę. 
[/quote]

kamilo0002 Offline

Administrator

04.08.2026, 18:37

Simson S50 -> Simson SR50 -> VW Vento -> Seat Leon I -> Audi A3 8P -> Audi A3 8V
twojstara1 Offline

Mentor

04.08.2026, 21:10
Ściągnij gumę z gaźnika i powoli po kawałku zasłaniaj mu okno ssące w gaźniku aż do pełnego zamknięcia. Patrz jakie są obroty maksymalne jak na minimalnych chodzi o jak się wkręca
Sprawdzisz dzięki temu czy nie ciągnie lewego powietrza.
Przy okazji ty nie masz przypadkiem za dużej zębatki zdawczej (napędowej) jeśli tak to załuż oryginalną wielkość lub nawet o 1z mniejszą.
Wydech i kolanko wyczyszczone z nagaru?

Gość

Gość

06.08.2026, 17:25
[quote pid="171447" dateline="1785870605"]
Wydech i kolanko dla pewności zdjąłem i doczyściłem chociaż było praktycznie czyste. Zębatka zdawcza ma 15 zębów. Zdjąłem gumę, na wolnych obrotach pracuje gdy przysłonię w 3/4, jeśli bardziej to gaśnie. Jak wkręca się na obroty to jeśli przysłonię 1/3 to jest ok, jeśli więcej ma coraz gorzej aż zgaśnie. Jeśli trzymam na wysokich to samo, lekko przysłonięte to pracuje normalnie, jeśli coraz bardziej zasłaniam schodzi z obrotów aż go zadusi.
[/quote]

kamilo0002 Offline

Administrator

07.08.2026, 17:38

twojstara1 Offline

Mentor

07.08.2026, 21:26
Czyli nie ciągnie lewego powietrza.
Jednak jak wkręcasz na maksa śrubę od regulacji wolnych obrotów to powinien zgasnąć i nie dać się odpalić.
Czyli obecnie mamy przetestowane różne dysze różne ustawienia iglicy.
Na wolnych obrotach faluje i gaśnie a VMAX jest na 3/4manetki albo na 1/2 w zależności od dysze i iglic.
I jedynym twoim problemem jest że gaśnie na minimalnych.
Sprawdź jeszcze squisz powinien być 0,9-1,2.
Jeśli to nadal nic nie daje to kup gaźnik zt-tuning o średnicy 16mm dysze pasują z dpr i BVF.

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa