Witam, potrzebuje jakiś schemat żeby podlaczyc regulator napięcia z Simsona S51 do Simsona sr50 skuter. Stacyjka 7 kabli , regulator 5 kabli z 2 cewkami .
Ruszyły zgłoszenia do konkursu na Simsona Roku!
Simsony.info
Forum o Simsonach
Elektryka
Regulator napięcia.
Jak rozumiem ma być regulator zamiast ELBA-y?
Przerywacz kier. ma już osobny (zamiast ELBA-y)? Ten schemat ma być do wersji SR 50 6V czy 12V? Z przerywaczem czy electronic? Który to rok produkcji? Zegar z 3 kontrolkami?
Zegar 3 kontrolkami, 6v na platynkach, 1989 rok. Zamiast Elby regulator mam od S51, mam nową kupiona instalacje zamierzam ją założyć .
A jeszcze jedno ten regulator posiada 5 kabli wiem że 2 w S51 mam nie aktywne , czy może ktoś opisać jaki kolor do czego ? Reyser napisał(a):A jeszcze jedno ten regulator posiada 5 kabli wiem że 2 w S51 mam nie aktywne , czy może ktoś opisać jaki kolor do czego ?W oryginale było: Czerwony - mocniejsze ładowanie (wyjście na bezpieczniki) Zielony - słabsze ładowanie (wyjście na bezpieczniki) Czerwono-Zielony - wejscie z cewki ładowania ładowania (przez bezpiecznik) szaro-czarne - dławik prądu żarówki tył Podejrzewam że niebiesko-białe to w oryginale szaro-czarne (niepotrzebne przy przeróbce) . Pozostałe raczej będą od ładowania i trzeba je sprawdzić miernikiem/ na działającym silniku. Reyser napisał(a):Zegar 3 kontrolkami, 6v na platynkach, 1989 rok. Zamiast Elby regulator mam od S51, mam nową kupiona instalacje zamierzam ją założyćDziwne, w takiej kompletacji powinien być na 12V. Masz jakiś link do tej instalacji? Miał fabrycznie sześciokątne kierunki? Masz w nim mostek ( gleichrichter): https://www.simson-moped-forum.de/attach...le&id=7721 ?
Simson sr50 był kupiony w częściach i od pół roku go robię, kupiłem instalacje z allegro do sr50, wiem że ta Elba się potrafi popsuć więc kupiłem taki sam regulator jak w s51 którego mam, wiadomo że instalacje będę musiał przerobić . Chce ten regulator dopasować do stacyjki z 7 kablami. W s wszystkie łączenia są w stacyjce a tu mam trochę problem bo niewiem który kabel do czego .
Silnik jest od innego Simsona, ale ma wsówke od luzu w skrzyni, zapłon jest 6v , czemu jest taki niewiem ale odpala na nim i na każdym jest napięcie więc cewki działają Schemat jest taki sam jak dostałem z instalacją
Jeśli masz mostek, to ten regulator od S51 jest raczej zbędny, bo niczego nie wnosi. Jeśli nie, to trzeba go wpiąć zamiast ELBA-y między 59a (wejście ładowania) a 49 (wyjście ładowania). I przerywacz kierunkowskazów trzeba dać osobny (zamiast ELBA-y).
Jakie są kolory kabli wychodzących ze stacyjki?
Schemat jest dobry do takiej kompletacji i stacyjka pasuje do niego.
Trzeba teraz ustalić które kable od łądowania i prostownika. Masz miernik? Sprawdź na początek tak: 1) zielony z prostownika do czerwono-żółtego ze statora 2) czerwony z prostownika do akumulatora/ bezpiecznika, reszta kabli nie podłączona 3) zobacz czy napięcie na akumualatorze wzrasta po dodaniu gazu 4) powtórz punkty 1-3 tylko w pkt.1 podłącz zielony- biały, zobacz czy napięcie na akumualatorze wzrasta po dodaniu gazu i jest wyższe niż w pkt. 3
07.05.2023, 14:17
Ładowanie daje po odpalenie prawie 8v ,
07.05.2023, 15:43
To zobacz na którym (zielony/zielono-biały) ładowanie się bliższe 7.2 V na max obrotach i ten podepnij wg schematu w załączniku.
|