• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 221 Dalej »
Rozbiórka manetki z pompą hamulca tarczowego.

Rozbiórka manetki z pompą hamulca tarczowego.

grissley Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
15.12.2025, 01:42
Mam przeszczepione do Ogara manetki od Simsona i - żeby mniej się rzucał przeszczep w oczy - mają zdartą fabryczną czerń, są wyszkiełkowane i obleciane proszkowo bezbarwnym.
Naszło mnie teraz na zmianę zawieszenia z przodu i dodanie tarczówki, no więc naturalnym wyborem była manetka z pompą hamulcową też od simsona.
Ale tutaj się pojawia problem kolorystyczny - żeby dać to analogicznie do szkiełkowania i w proszek, to trzeba by to rozebrać. A wygląda na to, że nie ma jak. Z drugiej strony kojarzę, że pompy się regeneruje po czasie, więc chyba jest to rozbieralne?
Ogólnie, do malowania i szkiełkowania musiałbym chyba wyciągnąć to oczko poniżej oraz wyciągnąć jakoś pompę. Dajcie proszę znać, czy jest to jakoś w miarę bezboleśnie możliwe, czy bez szans.

Mentos95 Offline

Doświadczony

Reputacja: 4
15.12.2025, 21:47
jak masz nietuningowany silnik to hamulec tarczowy nie ma sensu--lepiej załóż bęben z simsona
podejslij fotke jeśli możesz bo jestem ciekawy jak wyglada taki zmutowany ogaro-simson

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
15.12.2025, 23:16
Oczka raczej nie wyciągniesz ale tłoczek z gumą powinien być do wyciągnięcia. Fakt że nigdy tej pompy nie rozbierałem ale inną markową tak i była rozbieralna.
O ile szkiełkowanie obok oczka to nie będzie problem dla doświadczonego pracownika. Szczególnie jak dasz zabezpieczenie szkiełka np. klejem na gorąco.
Natomiast malowanie proszkowe to jest z tego co pamiętam temperatura 210C aby się farba rozlała.
Nie mam pojęcia jak to oczko się zachowa i jak chcesz zabezpieczyć środek pompy.
Nie lepiej wyszkielkiwać i kupuć jak najmocniejszą farbę o odpowiednim kolorze i nalożyć na to 5-7warstw lakieru bezbarwnego? Też powinno trzymać.
A jak chcesz poszaleć to kup lakier jak mają w fabrykach samochodów gdzie karoserię po malowaniu wkłada się do komory z temperaturą około 110C z tego co pamiętam. A ty po prostu w piecu do ciasta to wygrzejesz.
Musisz poczytać na ten temat

grissley Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
16.12.2025, 23:57
(15.12.2025, 21:47 )Mentos95 napisał(a): jak masz nietuningowany silnik to hamulec tarczowy nie ma sensu--lepiej załóż bęben z simsona
podejslij fotke jeśli możesz bo jestem ciekawy jak wyglada taki zmutowany ogaro-simson

Mam nietuningowany, ale planuję tuningować Wink
Poza tym, mam mocno pofałdowany teren i niektórymi trasami nawet nie próbuję jechać bo się boję, że się nie zatrzymam.
Fotek nie mam, przeróbka w zasadzie dopiero się robi, a na święta jestem pod innym adresem.
Wrzucam zajawkę:

(15.12.2025, 23:16 )twojstara1 napisał(a): Oczka raczej nie wyciągniesz (...)
Nie mam pojęcia jak to oczko się zachowa i jak chcesz zabezpieczyć środek pompy.

Chyba poproszę o psiknięcie natryskowo. Srebrny podkład, szarość dobrana spektrofotometrem i kilka warstw bezbarwnego - powinno pasować. Tylko będzie dużo drożej niż szkiełko + proszek.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek