• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 140 Dalej »
s51 nie ma mocy, nie pali masakra

s51 nie ma mocy, nie pali masakra

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
polsky166 Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
11.08.2021, 19:54
simson s51 stał ponad dwa lata bez palenia
odpaliłem na początku kopcił, wypalił sadze z tłumnika potem przestał kopcić i w miarę chodził na jałowych z tym że dało sie przejechać np 5km i jak zgasiłem, to bardzo ciężko palił, jak odpaliłem to nie chciał wchodzić na obroty dopiero jak przegazowalem to bylo znowu ok i dalo sie znowu przejechać 10km i nie gasł i bardzo słaby był tz jak ruszalem z miejsca musiałem dać nawet cały gaz i to gasł, albo ledwo sie zbierał z miejsca jak puszczałem sprzęgło, jak sie wolniej manetke odkręcało mniej mulił, ogólnie mułowaty był wiec:

Chciałem przeczyścić gaźnik odkręciłem przedmuchałem wszystko i nawet tam brudu nie bylo pod pływakiem i teraz jest jeszcze gorzej, znaczy odpala na ssaniu bez gazu ale jak ssanie wyłączę to gaźnie, przerywa, schodzi z obrotów i gaśnie nie trzyma obrotów jałowych...

próbowałem juz wszystkiego, nowa świeca, nawet uszczelke wymieniłem tam gdzie się wkłada gaźnik do cylindra, oraz uszczelkę gaźnika tamta przecieka i nowy pływak (stary próbowałem podginać i w sumie nie wiem jak oryginalnie ma być wygięty) i nic na ssaniu ok, ale bez ssania nawet wolnych nie trzyma

co jest nie tak bo ja juz do niego sił nie mam Sad (1)

iglica jest na 3 położeniu
wydaje mi sie ze na początku zalewało go i świeca byla cala mokra i czarna sadzą teraz to juz wcale nie wiem jakby paliwo nie dochodzilo a w sumie tylko rozkręciłem i skręciłem wiec co moglo sie przestawić?

adasiek185 Offline

Ekspert

Reputacja: 177
11.08.2021, 22:19
Gaźnik zasiarczony. Porządne czyszczenie chemia do tego przeznaczona, albo ultradźwięki. Albo miękki wycior i jazda na błysk wszystkie dysze i kanały. Powinno pomóc

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile
DDR power ;D
Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348
"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
12.08.2021, 08:37
Czy poziom oleju w skrzyni jest właściwy? Wygląda na nieszczelność komory korbowej - uszkodzona uszczelka między karterami albo wyrobiony jeden z simmeringów wału.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 26
12.08.2021, 09:59
Jeśli na ssaniu chodzi ok to pożądanie wyczyść ga źnik a dokładnie jego dyszę. Gdy to nie pomoże to kup nowy gaźnik bvf. Jeśli na ssaniu nie chodzi dobrze a po wyczyszczeniu i prawidłowym ustawieniu gaźnika dalej jest chujowo to zobacz czy nie ciągnie lewego powietrza przez simeringi na wale i zobacz czy masz olej w skrzyni. Bo jak nie masz to może być uszczelka na karterach walnięta i zasysa olej ze skrzyni i powietrze przez odpowietrznik i skrzyni.

polsky166 Offline

Wtajemniczony

12.08.2021, 19:50
(12.08.2021, 08:37 )Qwet napisał(a): Czy poziom oleju w skrzyni jest właściwy? Wygląda na nieszczelność komory korbowej - uszkodzona uszczelka między karterami albo wyrobiony jeden z simmeringów wału.

nie da rady odkrecic nakretki bo jest wyrobiona a jak sprawdzic czy olej jest bez patrzenia? chyba by biegi nie wchodzily? zgrzytały? wchodzą w miare ok

Cytat:Gaźnik zasiarczony. Porządne czyszczenie chemia do tego przeznaczona, albo ultradźwięki. Albo miękki wycior i jazda na błysk wszystkie dysze i kanały. Powinno pomóc
od czego zasiarczony?

twojstara1 Offline

Mentor

12.08.2021, 21:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2021, 21:35 przez twojstara1.)
polsky166

Spuść olej ze skrzyni i zobacz ile go wyleci. Powinno być około 400ml.
Jeśli wyleci 50-100 to prawdopodobnie żre olej i może stamtąd też zasysać powietrze.
Aby to sprawdzić nalej świeży 400ml (przekładniowy z argomy) pojeździj trochę i zobacz czy na rozgrzanym silniku dalej mocno kopci. przy prawidłowej mieszance 1:50 simson na oleju orlenowskim powinien tylko leciutko jeżeli w ogóle kopcić blisko obrotów maksymalnych.

Nakrętkę odkręca się żabką lub co lepsze przyspawujesz coś do niej i montujesz potem nową.

Gaźnik rozbierz w drobny mak i dokładnie wyczyść każdą dyszę.

niemcy piszą że pływak w pozycji zamykającej paliwo na maksa do góry powinien mieeć od dołu pływaka do krawędzi gaźnika nad pływakiem tam gdzie dochodzi obudowa od komory pływaka 27mm a na masymalnie opuszczonym pływaku gdy nie ma ani grama bęzyny to 32,5mm.
dla gaźnika 16N3.

Reparaturanleitung fur S53 SR 50/1 SR80/1
Str. 75

Qwet Offline

Ekspert

13.08.2021, 09:02
twojstara1 już któryś raz walisz post pod moim postem i piszesz to samo innymi słowami Szczerbol (uszczelka karterów i simmeringi)

Oprócz wymienionych w temacie przyczyn przyszła mi na myśl jeszcze jedna rzecz - stare paliwo. Pamiętam prawie 20 lat temu miałem motorynkę i po zimie walczyłem z podobnymi objawami. Nic nie pomagało. Dopiero jak spuściłem paliwo i nalałem świeże wszystkie problemy nagle same zniknęły.

twojstara1 Offline

Mentor

13.08.2021, 11:56
Czy jeśli uważam podobnie do Ciebie Qwet to nie powinienem tego pisać?
Czy więcej potwierdzających pewne przemyślenia osób nie pomoże pytającemu w prawdopodobnym znalezieniu przyczyny awarii?

polsky166 Offline

Wtajemniczony

13.08.2021, 20:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2021, 20:16 przez polsky166.)
ale co by ten olej wyciągalo? Skrzynia biegów jest połączona z tłokiem i gaźnikiem?
i jak mam to zespowac i jaka zabką tam jest plastikowy korek wyrobiony jest śrubokrętem nie da rady tego odkręcic

simson mi wcale nie kopci! a leje mixol 1:50

benzyna ma termin przydatności? myslalem ze nie...

Cytat:niemcy piszą że pływak w pozycji zamykającej paliwo na maksa do góry powinien mieeć od dołu pływaka do krawędzi gaźnika nad pływakiem tam gdzie dochodzi obudowa od komory pływaka 27mm a na masymalnie opuszczonym pływaku gdy nie ma ani grama bęzyny to 32,5mm.
dla gaźnika 16N3.
no ok ale ten plywak jest luźny lata na boki i to ciężko zmierzyć, jeszcze jeden jest lekko wyzej drugi nizej wiec jak mam to pomierzyć Biggrin

Cytat:Jeśli na ssaniu chodzi ok to pożądanie wyczyść ga źnik a dokładnie jego dyszę. Gdy to nie pomoże to kup nowy gaźnik bvf. Jeśli na ssaniu nie chodzi dobrze a po wyczyszczeniu i prawidłowym ustawieniu gaźnika dalej jest chujowo to zobacz czy nie ciągnie lewego powietrza przez simeringi na wale i zobacz czy masz olej w skrzyni. Bo jak nie masz to może być uszczelka na karterach walnięta i zasysa olej ze skrzyni i powietrze przez odpowietrznik i skrzyni.
tak w sumie co tam przeczyścic on źle nie wyglądał po rozkręceniu nie bylo w pływaku brudu a dysze wygladają na czyste, te małe wykręcane widać przez nie światło... przedmuchalem ustami wszystkie

twojstara1 Offline

Mentor

13.08.2021, 22:56
Myślałem że masz aluminiowy korek niektórzy mają.
Jak masz plastikowy to ściskasz go na maksa po bokach żabką i wykręcasz i nastęonie kupujesz nowy. Albo dremelem robisz nacięcie pod duży płaski śrubokręt.

Olej może być wciągany do skrzyni korbowej przez uszkodzone uszczelki.

Bęzyna ma termin przydatności ale jeszcze nigdy mi się nie zdazyło aby w silniku po roku stania silnik od bęzyny nie chciał odpalić. Ba nawet kiedyś do MZ zalałem pięcioletnią benzynę wymieszaną z olejem i nawet osiągi miała te same.

Pływak ma luźny trzpień łączący go z korpusem to normalne że piwinien być luz boczny na 2-3mm. natom iast pływaki powinny być na tej samej wysokości co do milimetra.

Aby sprawdzić czy simson ma przedmuchy ze skrzyni biegów zlej stary olej i wlej nowy 400ml. I wtedy zobaczysz czy kopci na rozgrzanym silniku.

polsky166 Offline

Wtajemniczony

15.08.2021, 14:54
a to tak nie bedzie kopcic na starym? Co to ma do tego?
jakby oleju nie bylo skrzynia by sie nie zatarla?
simson wcale nie kopci jest na mixolu dymka nie puszcza

Qwet Offline

Ekspert

16.08.2021, 07:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.08.2021, 07:21 przez Qwet.)
Chodzi o to, że jak starego oleju jest 50ml to nie sięga miejsca nieszczelności między komorą korbową a skrzynią biegów i silnik zasysa ze skrzyni biegów samo powietrze. A jak nalejesz do pełna 400ml (nowy czy używany obojętnie) to poziom oleju będzie wysoki, sięgnie do miejsca nieszczelności, silnik będzie go zasysał i kopcił jak parowóz.

Gdyby ze skrzyni wyciekł olej to będzie pracować normalnie nawet przez kilka tysięcy kilometrów a potem zaczniesz zauważać że z czasem coraz głośniej rzęzi (łożyska, zębatki itp będą się szybciej wyrabiać).

polsky166 Offline

Wtajemniczony

16.08.2021, 21:51
juz dziala rozkrecilem jeszcze raz gaźnik

a mam takie pytanie czy mozna w 2 suwie hamowac silnikiem? Np jak jade 50km/h i widze światło czerwone to puszczam gaz i hamuje silnikiem przez kilkadziesiąt metrów (wtedy spalanie jest paliwo z gaźnika) czy wrzucam odrazu na 3 i w góre na luz i na luzie dojezdzam?

jedynke mozna wrzucac gdy sie wolno tocze, jadę? czy na postoju?

w jakim miejscu powinno brac sprzeglo? teraz lapie odrazu po wciśnięciu rączki tak ze moge zmieniac biegi po wciśnieciu go w 1/4 tak ma być? czy ma ciągnąc w polowie, albo na koncu rączki?
często 4 nie wchodzi moze kilkukrotnie wbijać a jak obroty spadną to zgrzyta

Qwet Offline

Ekspert

17.08.2021, 07:33
I w końcu co było przyczyną w tym gaźniku?

W seryjnym nietuningowanym silniku to nie ma znaczenia, możesz jechać ponad 50km/h i bez obaw totalnie puszczać gaz i zwalniać bez hamowania. Takie hamowanie trwa dosłownie kilka sekund aż silnik spadnie do obrotów przy których ilość zasysanej mieszanki zapewnia smarowanie, przez te kilka sekund nie zdąży wyrzucić oleju ze ścianek cylindra.
Inna sprawa jak zjeżdżasz z ogromnej góry z prędkością 50+, wtedy warto wcisnąć sprzęgło i utrzymywać prędkość hamulcami.

Motocykle i tak nie mają synchronizacji, więc w czasie jazdy równie dobrze możesz wrzucać 1 jak każdy inny bieg. To nie maluch.

Nie ma reguły w jakiej pozycji powinno "łapać" sprzęgło. Jeśli po wciśnięciu nie "ciągnie" a po puszczeniu nie "ślizga" to wszystko jest ok.
Jeśli wydaje ci się że za wysoko "łapie" to poluzuj troszkę linkę sprzęgła.

Skrzynia biegów w simsonie, a konkretnie mechanizm wybierania biegów, nie jest zbyt udany. Nawet w fabrycznie nowym silniku czasem jakiś bieg nie wchodzi.
Możesz próbować podregulować:
https://www.youtube.com/watch?v=33dvPPbEWEA
https://www.youtube.com/watch?v=il01V7GFtPw
Ale jeśli masz luzy w mechanizmie wybierania to regulacja nie pomoże. Tutaj typowe problemy:
https://www.youtube.com/watch?v=95noAhmrDwQ&t=201s

polsky166 Offline

Wtajemniczony

17.08.2021, 18:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.08.2021, 20:29 przez polsky166.)
sam nie wiem co gaźnik był czysty w środku rozkręciłem i skręciłem
zauważyłem ze śruba jest wykrecona od obrotów bo tylko ta jest w gaźniku wkręciłem ją i zaczął normalnie pracowac czy to moglo byc od tego ze byla wykrecona i go zalewalo?

http://www.simsonrulez.fora.pl/simson,1/...,3043.html
zobacz ten link tam piszą ze 2suw nie ma smarowania jak puszczam gaz i do tego pory zawsze jezdzilem tak np 50km/h chce sie zatrzymac do daje luz i na luzie dodataczam się i bieg
czyli moge poprostu puścic gaz i zwalniac hamując silnikiem (wtedy paliwo jest spalane?) a jak hamuje to wciskac sprzęglo czy mozna bez hamować?
do tego jak hamuje z 50 zeby nie trzymac sprzegla wbijam luz miedzy 3 a 4, tam piszą ze to błąd jest, luzu oryginalnego przeciez nie wrzuce bo jeszcze jedynke przez przypadek wbije wiec i tak zle i tak nie dobrze Biggrin
hamowac poprostu na sprzęgle, wbijac luz miedzy 3 a 4 czy poprostu puscic gaz i normalnie hamulcem i silnikiem ? Biggrin

z górki to wiem ze nie wolno hamować silnikiem ale myslalem ze nie wolno tez na odcinkach do kilkunastu sekund bo sie zatrze

nie ciągnie, ale normalne ze jak stoi na podnóżku to kolem obraza na jedynce? ślizgac tez nie slizga tylko przeszkadza to ze lapie przy górze tak ze jak zmieniam biegi to nie dociskam do konca (w sumie mogę tak?) gdzies mi ktos mowił ze powinnien byc luz na rączce 2 czy 3mm jak ustawi sie tak aby lapalo w polowie bądź wyzej to luz wtedy ma z cm

moge zmieniac biegi bez sprzęgła? bo dobrze obroty ustawiajac nic nie zgrzyta (czy nie zepsuje skrzyni?) nawet tak kiedys jechalem 10km jak mi linka pękła od sprzęgła

na ssaniu to normalne ze jak jest zimny to sam nie będzie chodzil tylko lekko trzeba trzymac gaz dopiero jak ssanie wylacze to juz chodzi bez trzymania manetki?

a prędkość max osiaga okolo 50-55km/h wg gps tyle samo Biggrin czy to troszke nie za nisko, strasznie rzęzi, terkocze jak schdozi z obrotów wiec jezdze tak do 40-45 na niskich i srednich chodzi super, tylko czy niskie obroty nie są szkodliwe dla 2 suwa?

wielkie dzieki ze pomoc

Strony (3): 1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek