28.10.2017, 21:18
Cześć.
Mam 26 lat, mieszkam w dużym mieście na Mazowszu.
Po praktycznie 7 latach, które Simson spędził w częściach zacząłem jego kompletną odbudowę.
Niestety z oryginału niewiele pozostało.
Trochę z historii
Motorower od początku w rodzinie. Model S51B1-4 jasny zielony. Rocznik 1982, kupiony przez dziadka w stanie wojennym. Zapuszczony po latach w okolicach 2000 roku przeszedł remont silnika i elektryki (rama pozostała w oryginale poobijana). Potem zajeździł go mój brat i ja przejąłem go w okolicach 2007 roku z ramą i silnikiem nadającym się do remontu.
Początkowo miał być oryginał. Potem nabyłem silnik z mtxa 80. Po długim czasie oddałem koledze za piwo bo nie chciało mi się podejmować tematu. W między czasie kupiłem nowy silnik z pitbike 140 którego też sprzedałem nie przejeździwszy nawet km.
Padł pomysł na rame na centralnym wahaczu i zawias od MZ z kołem 16cali. Części nadal zalegają mi w domu rodzinnym (oddam za darmo jak ktoś przyjedzie i zabierze).
Finał imprezy jest taki, że zostało niewiele części do odbudowy (brak silnika, brak wielu elementów nadwozia).
Założenia do odbudowy to ulepszona seria w wydaniu szosowym.
1. Opony jakie mam K72 100/70/16 i K63 90/80/16
2. Zestaw tarczy zakupiony w JM
3. Wahacz wyspawany z profili ma zastąpić seryjny.
4. Dospawane wzmocnienie główki ramy.
5. Tylne koło z obręczą od MZ. Męczę się z doprowadzeniem go do ładu. Myślę, że skończę do świąt bożego narodzenia.
6. Kierownica podróba rentahala złota.
7. Bak i boczki czerwony ferrari (bak ma dużo rdzy w środku ...)
Silnik to będzie nisko strojone 70/4 ew 80/4 na jakimś lepszym tłoku.
Gaźnik pewnie dellorto 19, zapłon LFK może skrzynia 5. Bez rewelacji typu rezo i zatarło się po 200km.
Generalnie ramę chce ukończyć do połowy roku 2018 i potem zabiorę się za szukanie silnika. Ogranicza mnie czas i to, że Simson w domu rodzinnym 70km od aktualnego miejsca zamieszkania.
Na bieżąco będę odświeżał temat.
Na tę chwilę poszukuje dolnej półki zawieszenia s51 i lag s51.
Jak ktoś ma w nienagannym stanie pisać. Może być do regeneracji.
Zdjęcia z tego co było kilka lat temu:
https://www.bikepics.com/members/mambo_9...el=12125rs
Aktualne urywki na nowym BP (utracone hasło):
https://www.bikepics.com/members/kubansk...del=82s510
Mam 26 lat, mieszkam w dużym mieście na Mazowszu.
Po praktycznie 7 latach, które Simson spędził w częściach zacząłem jego kompletną odbudowę.
Niestety z oryginału niewiele pozostało.
Trochę z historii
Motorower od początku w rodzinie. Model S51B1-4 jasny zielony. Rocznik 1982, kupiony przez dziadka w stanie wojennym. Zapuszczony po latach w okolicach 2000 roku przeszedł remont silnika i elektryki (rama pozostała w oryginale poobijana). Potem zajeździł go mój brat i ja przejąłem go w okolicach 2007 roku z ramą i silnikiem nadającym się do remontu.
Początkowo miał być oryginał. Potem nabyłem silnik z mtxa 80. Po długim czasie oddałem koledze za piwo bo nie chciało mi się podejmować tematu. W między czasie kupiłem nowy silnik z pitbike 140 którego też sprzedałem nie przejeździwszy nawet km.
Padł pomysł na rame na centralnym wahaczu i zawias od MZ z kołem 16cali. Części nadal zalegają mi w domu rodzinnym (oddam za darmo jak ktoś przyjedzie i zabierze).
Finał imprezy jest taki, że zostało niewiele części do odbudowy (brak silnika, brak wielu elementów nadwozia).
Założenia do odbudowy to ulepszona seria w wydaniu szosowym.
1. Opony jakie mam K72 100/70/16 i K63 90/80/16
2. Zestaw tarczy zakupiony w JM
3. Wahacz wyspawany z profili ma zastąpić seryjny.
4. Dospawane wzmocnienie główki ramy.
5. Tylne koło z obręczą od MZ. Męczę się z doprowadzeniem go do ładu. Myślę, że skończę do świąt bożego narodzenia.
6. Kierownica podróba rentahala złota.
7. Bak i boczki czerwony ferrari (bak ma dużo rdzy w środku ...)
Silnik to będzie nisko strojone 70/4 ew 80/4 na jakimś lepszym tłoku.
Gaźnik pewnie dellorto 19, zapłon LFK może skrzynia 5. Bez rewelacji typu rezo i zatarło się po 200km.
Generalnie ramę chce ukończyć do połowy roku 2018 i potem zabiorę się za szukanie silnika. Ogranicza mnie czas i to, że Simson w domu rodzinnym 70km od aktualnego miejsca zamieszkania.
Na bieżąco będę odświeżał temat.
Na tę chwilę poszukuje dolnej półki zawieszenia s51 i lag s51.
Jak ktoś ma w nienagannym stanie pisać. Może być do regeneracji.
Zdjęcia z tego co było kilka lat temu:
https://www.bikepics.com/members/mambo_9...el=12125rs
Aktualne urywki na nowym BP (utracone hasło):
https://www.bikepics.com/members/kubansk...del=82s510