• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Modyfikacje mechaniczne v
1 2 3 4 5 … 59 Dalej »
Silnik 85cm3 jackmotors

Silnik 85cm3 jackmotors

Rafał W. Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
05.01.2025, 15:27
Witam,
Na wstępie powiem, że mało znam się na tuningach Biggrin

Silnik, który obecnie jest w moim simsonie s51 jest już "u kresu" swoich sił. Chciałem go wyremontować, ale patrząc na ceny pojedynczych części zacząłem się zastanawiać czy nie kupić po prostu całego silnika z jackmotors (chciałem zwiększyć pojemność, a ten ma już 85cm3, co jest kolejnym plusem) link: 
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/silni...nik+simson

I teraz pytanie - czy ktoś z Was kupował ten silnik, lub wie czy jest warto?
Z góry dzięki za odpowiedź Smile

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 22
05.01.2025, 19:14
Posądzam że możesz w ciemno kupować. Gdyż nigdy nie słyszałem negatywnych opinii o ich silnikach czy też częściach.
Natomiast jeśli chcesz być pewny jakości części to poproś ich aby ci listę części podeśłali i wklej ją tutaj a my ci napiszemy jaka część jest gorszej jakości.

Już teraz mogę napisaś że gaźniki Amal i tłoki mza to straszne gówno. Natomiast już wały z wypełniaczami mza są dobre a głowice wszystkie dostępne u nich są dobre :-)

Noel Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
06.01.2025, 20:36
Po trzech miesiącach czekania właśnie dostałem od nich taki silnik, miał być montowany w święta, ale niestety brakło czasu :-) Pierwsze niemiłe zaskoczenie, to brak kontrolki luzu w skrzyni, przecież to kosztuje grosze a teraz to dużo zabawy żeby ją dołożyć. Pierwsze odpalenie i przejażdżka za mną, przy zębatce 15 w sr50 prędkość maksymalna to całe 70km/h, ogólnie w odczuciu to max 4 konie, jutro sprawdzę ustawienie zapłonu, sprzęgło ciężko wcisnąć mimo aluminiowej dźwigni, same biegi też wchodzą bardzo ciężko, spróbuję wyregulować jak będzie chwila. Szkoda że silnik za te pieniądze nie jest wstępnie odpalany ani ustawiany. Oczekiwałem czegoś lepszego, a w przesyłce nawet głupiej kartki z postępowania z nowym silnikiem, jaki olej zalecają, nic takiego nie było...

twojstara1 Offline

Mentor

07.01.2025, 17:12
Noel 4KM nigdy nie osiągną 70km/h.

twojstara1 Offline

Mentor

07.01.2025, 20:22
Dodatkowo kolego Noel jaki masz wydech w silniku który kupiłeś?
Jaki tam siedzi gaźnik o jakiej gardziel?
Jaki masz zapłon?

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 34
08.01.2025, 20:47
Kupiłem silnik z tego linku, ale poprosiłem JackMotors o pewne zmiany - sprzęgło 5-tarczowe, cylinder z membraną itp. Silnik jeździ do dziś, przejechał prawie 30tys.km na różnych cylindrach i nigdy nie musiałem go otwierać. Jedyne co się zużyło "na dole" to simmeringi (warto od razu poprosić o Viton) i zębatka kosza sprzęgłowego już lekko zużyta. Nawet biegów nie musiałem regulować i chodzą super, nie ma luzów.

Kupuj i na pewno będziesz zadowolony przez dłuuugie lata.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek