• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 219 Dalej »
Simson do lasu

Simson do lasu

iksdelelel Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
21.01.2020, 15:50
Witam. Posiadam simsona s51 i chciałbym zrobić go lekko na crossa do polatania po lasach i mam odnośnie tego kilka pytań.
1. 60/4/3 wystarczy na wjazd na średnie wzniesienia przy skrzyni 4b, gaźniku 21n1 i oryginalnym koszu wraz z wałem?
2. Sprężyny w teleskopach i same lagi. Myślę o kupnie lag od SR ale które sprężyny wybrać jeśli trochę poskakać? Tongue 3,4mm czy 3,6? 3,2 jak dla mnie są o wiele za miękkie..
3. Tylni wahacz mam oryginalny, czy nie będzie się giął?
4. Tylne amortyzatory od MZ 250, czy może jest jakaś inna alternatywa wyższych amortyzatorów (wyższych od mz)?
5. Kostki do tyłu i przodu, jaki maksymalny wymiar mogę włożyć? Do oryginalnego jak i może do wahacza z profili od Wojtala Garage
Ewentualnie co mogę jeszcze zmienić aby jak najbardziej komfortowo się jeździło?

HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
21.01.2020, 17:59
Jeżeli posiadasz oryginalną prostą ramę to sobie odpuść, to jest dziś cenny towar. Jeżeli masz krzywą, lub jakiś ulep to jak najbardziej się nadaje

Posimsonowany Offline

Wprawiony

21.01.2020, 18:18
1. Powinno wystarczyć chyba że dowalisz wielką zębatkę zdawczą
2. Sprężyny to kwestia twojego gustu i upodobań a lagi z sr są dłuższe więc jak najbardziej w teren się to nada
3.Zależy jak będziesz moto użytkować
4.Jak ci nie starczą te amorki od etz to daj sobie przedłużki(można zrobić je samemu)
5. Max to nie wiem ile wchodzi ale 3.00x16 to takie optymalne.

iksdelelel Offline

Doświadczony

21.01.2020, 20:02
(21.01.2020, 17:59 )HoeronixHD napisał(a): Jeżeli posiadasz oryginalną prostą ramę to sobie odpuść, to jest dziś cenny towar. Jeżeli masz krzywą, lub jakiś ulep to jak najbardziej się nadaje
Właśnie mam rame bez papierów i ze spawaną podstawą także po długich poszukiwaniach ramy w końcu zdecydowałem że chwile się pobawie bez a potem spróbuję kupić z dokumentami i przywrócić oryginał.

(21.01.2020, 18:18 )Posimsonowany napisał(a): 1. Powinno wystarczyć chyba że dowalisz wielką zębatkę zdawczą
2. Sprężyny to kwestia twojego gustu i upodobań a lagi z sr są dłuższe więc jak najbardziej w teren się to nada
3.Zależy jak będziesz moto użytkować
4.Jak ci nie starczą te amorki od etz to daj sobie przedłużki(można zrobić je samemu)
5. Max to nie wiem ile wchodzi ale 3.00x16 to takie optymalne.

Zębatka 12 lub 13 będzie opytmalna?
A te przedłużki to można jakiś tutek albo podpowiedź jak? Tongue

HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
21.01.2020, 21:05
12stek chyba nie ma więc pewnie 13.
Przedłużki zobacz na JM.
Oryginalny wahacz to gnie się od samej stopki bocznej.
60/4/3 w terenie to pewnie będzie i tak jedynka góra dwója.
Poszukaj sobie używanego koła albo obręczy z MZ, która ma 16 cali i 2,15 szerokości. Zapleciesz sobie sam a wycentrujesz po poradnikach z internetu, i nie koniecznie idealnie bo jeden dół i już będzie krzywa obręcz. Także nie przywiązuj uwagi do tego, bo to w terenie sobie nie poradzi

Posimsonowany Offline

Wprawiony

21.01.2020, 21:06
Tutek jest na forum,a zębatkę polecam z swoich eksperymentów 13z bo szybko się rozpędza i jak na tak małą pojemność i takie przełożenia spoko vmax.Podjazdy na 2 robiłem na 13z bez problemów na koło też ładnie się zbierał a ze skrzynią z sr80 szło przód nawet na trzecim biegu unieść Smile

iksdelelel Offline

Doświadczony

21.01.2020, 21:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2020, 21:22 przez iksdelelel.)
Też szaleć tak żeby pogiąć koło to nie myślę xd A też katować bardzo nie myślę tyle żeby czasem można było lekko poświrować Tongue
Ewentualnie czy wyspawanie jakiegoś wahacza wchodzi w gre bo mam wszystko co potrzeba, tylko czy warto?

adasiek185 Offline

Ekspert

Reputacja: 177
21.01.2020, 21:52
Wahacz wahaczem. I tak ograniczeniem jest łańcuch. Ja mam 110 oponę z tylu i już osłonę mi drze. Więc albo wywalenie osłony albo węższy kapeć. Chociaż widziałem kiedyś kostkę szlifowana flexem bo haczyla o łańcuch, a szeroko miało byc

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile
DDR power ;D
Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348
"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
iksdelelel Offline

Doświadczony

21.01.2020, 22:24
W sumie nie zależy mi o to żeby opona była bardzo szeroka, po prostu żeby były te kostki, a wokoło samych piachów nie mam tak że ekstremalnie duża kostka raczej nie

iksdelelel Offline

Doświadczony

22.01.2020, 16:07
Jeszcze chodzi o temat spawaka. Idzie dopasować jakiś z am6 albo sendy itp? Czy może zwykły z bulwą albo jakiś sp04 i z oryginalnym kolankiem? Chociaż wtedy chyba nie działałby na 100% swoich możliwości/?

Posimsonowany Offline

Wprawiony

22.01.2020, 19:00
SP04 raczej by nie dał ci 100% mocy.Spawak można sobie samemu zrobić wystarczy go tylko sobie wyliczyć wygiąć itp zabawy jest ale gra warta świeczki.Ale np te 60/4/3 z jm całkiem przyzwoicie kręci się na sp04(fi32).Widziałem kiedyś simka z spawakiem z jakiegoś innego moto ale nie mogę sobie teraz przypomnieć,jak znajdę to napiszę.

iksdelelel Offline

Doświadczony

22.01.2020, 19:44
Aktualnie sam mam SP04 i set 60/4/3 w SR także ładnie to chodzi ale sp przerobiony z oryginalnego tłumika tak na odwal bo nie zależało mi wtedy na wyglądzie. Mam też plan żeby kupić górny wydech od sendy i przerobić go nieco. W sumie zależy mi żeby spawak był górny. Mógłbym też spróbować zrobić własnego spawaka jednak nigdzie nie widziałem poradnika tak żeby był górny jak np. ten z jm gdzie komora rezonansowa jest odrazu od wlotu praktycznie i się tak fajnie zawija Tongue    

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2025 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa