• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 140 Dalej »
Simson fortschritt, problem z wydostawaniem się spalin

Simson fortschritt, problem z wydostawaniem się spalin

Raakieta50ccm Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
26.03.2024, 23:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.03.2024, 21:27 przez kamilo0002. Powód edycji: Przeniesienie )
Cześć wszystkim, mam problem z fortschrittem,  mianowicie spaliny silnika wydostają się górą od strony filtra powietrza, gdy dodam gazu to z dołu zaczyna wyciekać woda. Wiecie o co tu może chodzić? Na filmikach widziałem, że spaliny wydostają się dołem, czyli prawidłowo, zaś u mnie wydostają się one filtrem powietrza. Wygląda to tak jakby gdzieś naleciało do środka wody i to ona blokowała by wydostawanie się spalin . Pierwszy raz mam doczynienia z fortschrittem i nie wiem co mam za bardzo zrobić...
kamilo0002 napisał 27.03.2024, 01:18 :
Przenoszę temat do awarii.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 27
27.03.2024, 10:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.03.2024, 10:41 przez twojstara1.)
Mówimy tutaj o ciągniku rolniczym wielocylindrowym napędzanym ropą?

Czy o ciagniczku jednoosiowym e930 z silnikiem Simsona?
Jeśli o e930 to sprawdź drożność okna wydechowego i wydechu bo tylko tutaj może być problem. Małe ilości wody to normalna rzecz w wydechach sprzętaów nie stojących w ciepłych garażach

IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 52
27.03.2024, 18:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.03.2024, 18:15 przez IFA_1988.)
(26.03.2024, 23:31 )Raakieta50ccm napisał(a): Cześć wszystkim, mam problem z fortschrittem,  mianowicie spaliny silnika wydostają się górą od strony filtra powietrza, gdy dodam gazu to z dołu zaczyna wyciekać woda. Wiecie o co tu może chodzić? Na filmikach widziałem, że spaliny wydostają się dołem, czyli prawidłowo, zaś u mnie wydostają się one filtrem powietrza. Wygląda to tak jakby gdzieś naleciało do środka wody i to ona blokowała by wydostawanie się spalin . Pierwszy raz mam doczynienia z fortschrittem i nie wiem co mam za bardzo zrobić...

Nie miałem bliższej styczności z tym sprzęterm, ale na zdjęciu widzę, że wydech jest chyba połaczony z filtrem wspólna obudową:
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/d...1-276-3889
Nie nalało się tam wody? Nie można tego spuścić albo wydmuchać wężem?

Raakieta50ccm Offline

Doświadczony

27.03.2024, 22:20
Ciągniczek jednoosiowy z silnikiem m531, ogólnie to pierwszy raz mam z czymś takim doczynienia, dlatego pytam. Jest to sprzęt znajomego, przyjechał do mnie, bo nie mógł sobie poradzić z regulacją gaźnika, silnik raz odpalał raz nie mógł odpalić, raz trzymał wolne obroty raz na nich falował , czasami potrafił sam z siebie zgasnąć, wyciągłem gaźnik, wyczyściłem, ustawiłem pływak, zamontowałem i nadal było to samo. Zacząłem kombinować ze świecami, przerwami między elektrodami, wymieniłem paliwo na świeże i nadal to samo. Został mi już tylko zapłon, rozebrałem pół tego dziadostwa , żeby dostać się do magneta, odkręciłem wszystko, spoglądam na magneto, a do niego przyczepiona śrubka, cała zmasakrowana, okazało się, że jest to śrubka od jednej z cewek, sama cewka latała sobie luzem,bo zaczęła odkręcać się też druga śrubka, na szczęście nie zdążyła odkręcić się do końca i wylecieć. Jutro jadę po śrubkę i skręcam wszystko do kupy. Zastanawiam się jeszcze co z tymi spalinami. Dlaczego tłumik połączony jest z obudową filtra, czy to z powodu braku normalnego wydechu? Tylko dlaczego zamiast powietrza,silnik miałby zaciągać własne spaliny? U jednych na filmikach widzę, że spaliny wydostają się dołem, u innych znowu ich za bardzo nie widać...

IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 52
27.03.2024, 23:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.03.2024, 13:34 przez IFA_1988.)
(27.03.2024, 22:20 )Raakieta50ccm napisał(a): Zastanawiam się jeszcze co z tymi spalinami. Dlaczego tłumik połączony jest z obudową filtra, czy to z powodu braku normalnego wydechu? Tylko dlaczego zamiast powietrza,silnik miałby zaciągać własne spaliny?
Nie jest połączony, mają wspólną obudowę z filtrem powietrza. Chyba po to, żeby to wszystko w miarę zwarte było. Pytanie, czy nie przerdzewiała przegroda w środku? Próbowałeś odłączyć rurę wydechową od tego tłumika? Może przez to też się dławi.

Raakieta50ccm Offline

Doświadczony

09.04.2024, 20:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.04.2024, 20:08 przez Raakieta50ccm.)
Cześć wszystkim, odświeżam temat,pojawił się problem i nie wiem już o co chodzi. W tamtym tygodniu przygotowałem fortschrita do oddania. Wszystko chodziło cacy, przed oddaniem postanowiłem jeszcze sprawdzić go na placu boju (czytaj ogródku). Silnik chodził bez zarzutów, ładnie się wkręcał, nie dławił się, nie zamulał, szedł jak burza. Do czasu... Po około 30 minutach silnik zaczął się dławić, słabo wkręcał się na obroty, czasem po dodaniu gazu gasł, a na koniec zgasł i nie chciał odpalić . Kopałem ze 20 razy i nic. Wykręciłem świece, sprawdziłem czy jest iskra ( iskra była) , ale pomimo tego nie chciał odpalić. Odkręciłem gaźnik i zamieniłem go na mój prywatny gaźnik od Simsona , który wiem , że jest na 100% sprawny . Pomimo tego nadal nie chciał zapalić. Pomyślałem, że może coś z simeringami, bo fortschrit stał długo nie odpalany , wymieniłem simeringi i nic, nadal nie chciał odpalić. Następnego dnia poszedłem do garażu i znowu próbowałem go odpalić, za 6 razem zagadał i zgasł, kopie kopie - odpalił i po 10 sekundach znowu zgasł. Udało mi się nagrać krótki filmik z tego jak on pracuję: https://youtube.com/shorts/1ZYgzT6P5K8?s...DqJPa-rRIM .
Jak myślicie, o co mu może chodzić?
Ja podejrzewam, że to coś z elektryką lub statorem.
Jak odkręciłem stator, to oprócz luźnej cewki zauważyłem przetartą izolacje niebieskiego przewodu, który idzie do impulstaora. Zaizolowałem go i wszystko było ok... Dodam , że zapłon, to oryginalny elektronik.

BoBxKarol Offline

Simson Roku

Reputacja: 11
09.04.2024, 22:12
Może stykał się z masą i dlatego poprpstu gasną?
Miałem tak w etz że chodziła pięknie ale gdy na niego wsiadałem to gasła. Okazało się że siedzenie dotykało styku w cewce i dlatego gasła. Zaizolowalem styk i wszystko pięknie chodziło

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso
Raakieta50ccm Offline

Doświadczony

09.04.2024, 23:06
Po zaizolowaniu kabla nadal jest ten sam problem, iskra jest, paliwo jest,a mimo to nadal nie chce chodzić...

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 27
10.04.2024, 07:14
Po kolei sprawdzaj kabelki, masa, włącznik/wyłącznik, fajka, zobacz czy świeca ta ceramika nie rusza się w obudowie a potem przekładaj zapłon z twojego Simsona.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek