• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »
simson pluje olejem

Nowa odpowiedź 
simson pluje olejem

Jarek22 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
12.04.2026, 18:12
Witam mam problem z simsonem pluje mi olejem na przedni błotnik z nakretki od wydechu pomimo 2 uszczelek i pasty do uszczelniania wydechów świeca ładna

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 37
12.04.2026, 18:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2026, 18:59 przez twojstara1.)
Mieszanka 1:50 i olej motul 510 lub lepszy?.
Jeśli Simson jest dotarty to możesz zrobić mieszankę 1:60 na motulu 510 albo 710.
Lub zacząć jeździć na wyższych obrotach.
Ewentualnie zobaczyć czy nie starło ci kołnierza od wydechu. Gdy gumy od mocowania silnika są wyrobione to silnik podczas przyspieszania przesuwa się w prawo a wydech jest na sztywno przykręcony i trze.

Na Jack motors są jeszcze nakrętki do wydechu z pierścieniem. Ale nic.niebędzie działać na dłużej do póki silnik będzie się przechylał w prawo.

Jarek22 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
12.04.2026, 19:30
(12.04.2026, 18:56 )twojstara1 napisał(a): Mieszanka 1:50 i olej motul 510 lub lepszy?.
Jeśli Simson jest dotarty to możesz zrobić mieszankę 1:60 na motulu 510 albo 710.
Lub zacząć jeździć na wyższych obrotach.
Ewentualnie zobaczyć czy nie starło ci kołnierza  od wydechu. Gdy gumy od mocowania silnika są wyrobione to silnik podczas przyspieszania przesuwa się w prawo a wydech jest na sztywno przykręcony i trze.

Na Jack motors są jeszcze nakrętki do wydechu z pierścieniem. Ale nic.niebędzie działać na dłużej do póki silnik będzie się przechylał w prawo.
Problem pojawił się nie dawno. Mieszanka 1:40 na oleju ipone self oil pół syntetyk. Simson prawie dotarty więc wolałbym nie zmniejszać ilości oleju w mieszance. Kołnierz nie wytarty wczoraj sprawdzałem i przy okazji dałem tą pastę do wydechów i 2 uszczelke. Silnik raczej nie ucieka w prawo ponieważ sztywno siedzi a łańcuch nie jest za mocno napięty a nawet za luźny trochę.

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 35
12.04.2026, 19:38
Najpierw znajdź dokładne miejsce którędy leci.
Dwie uszczelki, górna i dolna muszą być puste w środku, a podczas dokręcania powinny się zgniatać.
Sprawdź czy samo kolanko nie pękło przy uszczelce i czy otwór w nakrętce nie zrobił się jajowaty.

Lista części silnika 110 cm³

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa