• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
1 2 3 4 5 … 141 Dalej »
Simson problem z biegami

Simson problem z biegami

Pawel671 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
06.04.2026, 10:19
Dzień dobry,
jestem tutaj nowy, a chciałbym rozwiązać problem który mnie spotyka od jakiegoś czasu...
posiadam simsona s51, pojazd posiadam od dłuższego czasu, a ostatnio pojawił się problem z biegami. A polegał na trudności wrzuceniem jednego biegu. Jak się okazało, problem leżał w kosie, były to bolec okrągły co wchodzi do beczki był wytarty. Nadspawałem go troche, jako rozwiązanie tymczasowe. Ale po jakimś czasie problem powraca. Obecnie wymieniłem dwie kosy już i wodzik i nadal pojawia się problem z biegami. Jedynke bardzo ciężko wrzucić,pozstałe biegi do góry wskakują z dużym oporem. Odnoszę takie wrażenie, że jakby brakowało trochę do przebicia tej jedynki, jakby mały skok był na automacie. Automat nie jest jakoś stary, zrobione na nim jest może ok 8 tyś km.. Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 35
06.04.2026, 10:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.04.2026, 10:51 przez Goodnight.)
Kręciłeś śrubą od regulacji?

Zawsze trzeba najpierw zmierzyć głębokość wałka garbatego na 1 biegu, ale przed podłączeniem widełek do tego wałka.
Ma być pierwszy bieg na skrzyni, tak jak kulki ścisną wałek i ustawią te wałki wzajemnie.
Wałek garbaty ma na środku dołek, trzeba go ominąć podczas pomiaru.
Dopiero jak masz ten wymiar możesz podłączyć widełki do wałka i zacząć regulację śrubą.
Regulacją ustawiasz już podłączony wałek na wymiar, który wcześniej zmierzyłeś.
Ten wymiar nie może być inny niż to co wyszło podczas pomiarów.
Jeżeli będzie inny to znaczy, że wałek garbaty nie jest w pozycji 1 biegu tylko napięty w którąś stronę.

Lista części silnika 110 cm³
Pawel671 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
06.04.2026, 14:10
(06.04.2026, 10:50 )Goodnight napisał(a): Kręciłeś śrubą od regulacji?

Zawsze trzeba najpierw zmierzyć głębokość wałka garbatego na 1 biegu, ale przed podłączeniem widełek do tego wałka.
Ma być pierwszy bieg na skrzyni, tak jak kulki ścisną wałek i ustawią te wałki wzajemnie.
Wałek garbaty ma na środku dołek, trzeba go ominąć podczas pomiaru.
Dopiero jak masz ten wymiar możesz podłączyć widełki do wałka i zacząć regulację śrubą.
Regulacją ustawiasz już podłączony wałek na wymiar, który wcześniej zmierzyłeś.
Ten wymiar nie może być inny niż to co wyszło podczas pomiarów.
Jeżeli będzie inny to znaczy, że wałek garbaty nie jest w pozycji 1 biegu tylko napięty w którąś stronę.

Tak regulowałem tą śróbą, co więcej rozebrałem silnik i wymieniłem śruty na baranku razem z wodzikiem. Biegi są tak jakby wszystkie, tylko jest trudność z wbiciem jedynki, żaden bieg nie wyskakuje. Zastanawiam się, czy te rowek w baryłce zmiany biegów co wchodzi kosa nie jest już wytarty, stąd jakby brakowało do przebicia biegu? Bi

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek