Witam, nabyłem Simsona S50 B2 z 1983. Poniżej załączam zdjęcia. Proszę osoby znające temat o wypowiedzenie się na temat oryginalności, braków, lub elementów które nie pasują do konfiguracji. Pozdro✌️
Cześć.
Na początku gratuluję zakupu Simsona, i witamy na forum
Zdjęcia niestety są niewyraźne. Obudowa lampy przód w S50 powinna być metalowa. Mam też podejrzenia że masz wyższa kierownicę z wersji Enduro, niestety na tych zdjęciach ciężko to dostrzeć. Kolor również wydaje się dziwny, brązowy?
Dziękuję za miłe słowa kolego!. Motorek został zakupiony w 2008 roku od Niemca i tak zachowany przez jednego właściciela do dzisiaj. Jutro dodam więcej zdjęć. P.S Simsony nie wychodziły w brązowym malowaniu?
Simsonek bardzo ciekawy Gratuluję zakupu! Wypowiadałem się już w twoim temacie w dziale "pytania i dyskusje" nie będę spamował
Co do lampy to zeflo ma rację. Chciałem dodać jeszcze cos na temat zbiornika paliwa - W ostatnich latach produkcji 1978-1980 zbiornik był własnie taki jak na zdjęciu ( Płaski z późniejszych modeli S51)
Więc według mnie jest to oryginał.
08.04.2020, 21:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.04.2020, 21:47 przez partnero.)
Lakier faktycznie jest "współczesny", sprawdziłem i pod nim znajduje się czerwony kolor... Dziękuję kolego Paul za wypowiedzenie się! Na podstawie tabliczki odczytałem, że jest to Simson S50 B2. Czekam na części, ( pękły z przodu sprężyny, a z tyłu są założone chińskie amortyzatory) Na dniach pochwalę się jak wygląda obecnie. Nie będę robić go na igłę, ma to być motorek na niedzielne wypady, hehe
Otóż S50 B2 miał platynkowy z reflektorem 35W, ale jeszcze była odmiana B2 Elektronik która odznaczała się napisem Elektronik na prawej pokrywie silnika
Haha, masz rację. Z czasem doszlifuje ten postkomunistyczny diament!! Zapłon faktycznie jest elektroniczny, aczkolwiek na deklu z prawej strony widnieje tylko napis Simson..
09.04.2020, 18:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.04.2020, 18:42 przez partnero.)
Fakt. Niestety simson to kundel, części nieoryginalne, śrubki każde z innej parafii. Prawdopodobnie nie będę inwestować by zrobić go na oryginał... Aczkolwiek kupiłbym metalową lampę przednią. Gdyby któryś z kolegów chciał odsprzedać w dobre ręce..
Według Niemieckich danych to właśnie każdy s50 b2 posiadał zapłon electronik. O to właśnie chodziło w tej zmianie z b1 na b2 jedyną różnicą był właśnie zapłon elektroniczny i reflektor na żarówkę 35w. Na stronie Moser schaltpläne.de tam gdzie są wszystkie schematy instalacji eleltrycznej - simson s50 b2 jest tylko w wersji z zapłonem electronik. Inne to juz b1.
Późniejsze wersje s51 miały różne , różności w wersjach b1 i b2
10.04.2020, 21:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.04.2020, 21:33 przez Paul S..)
(10.04.2020, 13:43 )partnero napisał(a): Wychodzi na to, że ktoś tutaj założył dekiel od zwykłego simsona. Znalazłem lampę przednią. Rocznikowo i modelowo będzie pasować do mojego Simsonka?
Co do dekla z napisem "Electronic" są w dzisiejszych czasach bardzo rzadkie. Kiedyś udało mi się taki zdobyć na niemieckich wyprzedażach Reflektor bardzo ładny - widać ,że zadbany nie widać wgniotek. To blacha polakierujesz i będzie super.