• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Elektryka v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 … 57 Dalej »
Simson S51/1 Migacze

Wątek zamknięty 
Simson S51/1 Migacze

Darwin_Simson Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
27.04.2020, 15:03
Witam wszystkich,
Jest to moj pierwszy post tutaj... ale Simsonka posiadam juz 19lat – S51/1 Enduro 1990 12V elektronik (wersja z Elba i EWR). Przeczesalem forum czy aby nikt nie poruszyl konkretnie tego tematu, jesli jest jednak taki topic to super i jednoczesnie przepraszam! Mam problem z migaczami – slysze, ze Elba pyka (przyspieszone pykanie), wychodzi ze styku 49a napiecie w tym samym tempie co pykanie. Ale do zadnych swiatel nie dochodzi prad. Dodam, ze ktos mi ukradl predkosciomierz i aktualnie nie mam predkosciomierza – patrzac na schemat widze, ze blinkkontrolle znajduje sie w tachometer (to predkosciomierz? Bo nigdy nie mialem obrotomierza, migacze dzialaly). Czy to moze byc powod? I jesli tak, to czy kazdy predkosciomierz do S51 bedzie mial w srodku blinkkontrolle? Troche dziwne ale jesli tak to zamawiam z neta i po problemie… Aktualnie w kostce zlaczce nie wychodza mi zatem kabelki do tachometer (zalacznik 2, dwa kabelki na czerwono zaznaczylem). Podlaczam moj schemat z ktorych to robie (zalacznik 1, pare razy na forum juz go podlaczano). Moze warto dodac, ze jak woltomierzem sprawdzam wyjscie 49a – to Elba zaczyna sama pykac.
Dzieki bardzo za pomoc, mecze sie z tym od paru dobrych dni, zalozylem nawet cala nowa instalcje elektryczna i nadal to samo (choc Simsonek sie cieszy z tego bardzo).
Pozdrawiam

Załączone pliki Miniatury

IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 56
27.04.2020, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.04.2020, 17:55 przez IFA_1988.)
Darwin_Simson napisał(a):Mam problem z migaczami – slysze, ze Elba pyka (przyspieszone pykanie), wychodzi ze styku 49a napiecie w tym samym tempie co pykanie. Ale do zadnych swiatel nie dochodzi prad.
Możesz ELBA-ę sprawdzic tak:
1) Odłącz kabel szaro-czarny od styku 49a ELBA-y
2) Podłącz na krótko żarówkę 12V 21W od keirunkowskazów między styk 49a ELBA-y a masę .
3) Stacyjka na poz. 1, żarówka powinna migać.

Darwin_Simson napisał(a):patrzac na schemat widze, ze blinkkontrolle znajduje sie w tachometer (to predkosciomierz? )
Tak.

Darwin_Simson napisał(a):Bo nigdy nie mialem obrotomierza, migacze dzialaly). Czy to moze byc powod?
Nie, kierunkowskazy działają bez niej.

Darwin_Simson napisał(a):I jesli tak, to czy kazdy predkosciomierz do S51 bedzie mial w srodku blinkkontrolle?
Nie, prędkościomierze z biąłą tarczą nie miały kontrolki. Część tych z czarną też nie miała.

Darwin_Simson napisał(a):Troche dziwne ale jesli tak to zamawiam z neta i po problemie…
Tylko upewnij się, czy będzie taki jak oryginalny (do 100km/h i z kontrolką):
http://ersatzteileshop.mz-es.de/WebRoot/...inal-1.jpg

Darwin_Simson Offline

Wtajemniczony

27.04.2020, 18:35
Dzieki @IFA_1988, poszedlem sprawdzic ELBA-ę tak jak w Twoich instrukcjach, w momencie gdy zarowka sie polaczyla, ELBA zaczela pykac, ale zarowka nie swiecila. Sprawdzilem zarowke bezposrednio pod akumulator i swiecila. Czy to znaczy ze ELBA do wymiany? Dzieki tez za informacje o predkosciomierzach, wybiore taki jak zalaczyles na zdjeciu.
Pozdrawiam

bomBer Offline

Weteran

Reputacja: 10
27.04.2020, 20:59
Mam rozumieć, że ELBA dobrze podłączona?? Jeżeli tak, to znaczy że do wymiany.

Bo jeżeli akumulator byłby słaby, to wtedy by ELBA bardzo wolno pykała, ale żarówka by świeciła

IFA_1988 Offline

Ekspert

27.04.2020, 21:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.04.2020, 21:42 przez IFA_1988.)
Jeśli ELBA ogranicza napięcie ładowania do 14.4V, to bym ją zostawił a dokupił sam przerywacz kierunkowskazów.

To oryginalna ELBA :
https://imged.pl/simson-sr50-s51-elba-12...07362.html
czy zamiennik?
Można by jeszcze zajrzeć do środka, spróbować dostać się do styków przekaźnika i zobaczyć czy przeczyszczenie pomoże.

Jeszcze dla zasady sprawdź czy po połączeniu na krótko kabli idących do styków 49 i 49a ELBA-y kierunki będą działać (świecąc się stale).

Darwin_Simson Offline

Wtajemniczony

28.04.2020, 00:07
Witam,
Sprawdzilem podlaczenie na krotko 49 i 49a, wtedy dzialaja swiata migaczy. ELBA oryginalna jak na zdjeciu, choc nie tak piekna, odpadlo juz wiekszosc tej czerwonej zawleczki... Jutro sprobuje ja otworzyc i przeczyscic. Jeslibym kupowal nowa, to odradzacie te 'niemieckie' za pol ceny?

Darwin_Simson Offline

Wtajemniczony

08.05.2020, 00:10
Rozkrecilem ELBA i rzeczywiscie byla przepalona. Wstawilem nowa ELBA lepszej jakosci i migacze chodza ladnie, normalna czestotliwoscia. Dziekuje za pomoc.

Załączone pliki Miniatury

IFA_1988 Offline

Ekspert

08.05.2020, 00:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.05.2020, 00:42 przez IFA_1988.)
Drut który się spalił ma chyba 0.06 Ohma, można spróbować go zastąpić i może będzię działać.

Darwin_Simson Offline

Wtajemniczony

08.05.2020, 11:35
Nie jestem az tak biegly w tych sprawach elektronicznych, ale stara ELBA odlozona na polke, moze kiedys sie przyda Smile
Dzieki wszystkim za pomoc. Temat mozna zamknac

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek