Witam wszystkich serdecznie. Jako że pierwszy raz piszę coś na tym forum to proszę mnie informować jakbym robił coś nie tak . Jestem skromnym właścicielem Simsona S51 N z 1986 roku z przebiegiem 20.000 kilometrów.Zarejestrowany, opłacony oraz z aktualnym przeglądem. Dwuślad nie podlegał wcześniej żadnym modyfikacjom oprócz wymiany zepsutego kranika. Reszta części jest oryginalna, lecz niektórych brak. Aktualny stan jak na załączonych zdjęciach. Mam duży sentyment do niego i chciałbym dać mu drugie życie. Przez parę lat kurzył się w moim garażu ale jakoś tak mnie tknęło aby coś z nim zrobić. Jedną z większych usterek jest jego gaźnik który prawdopodobnie trzeba wymienić lub jakoś odrestaurować(mniejsza o szczegóły) oraz aspekty wizualne. Proszę was o pomoc oraz poradę. Zależy mi żeby był najbliżej fabrycznej wersji jak się tylko da i stąd mam parę pytań.
1. Jest wiele stron z częściami do simsonów z czego widzę że największą popularnością cieszy się strona http://jackmotors.pl/ . Jest tam wiele części od wielu producentów. Którego producenta polecacie pod względem części najbliżej oryginalnym?
2. Czy może zamiast nowych lepiej poszukać używanych części jeszcze na chodzie?
3. Czy opłaca się go malować, czy lepszy obdrapany ale oryginalny? (malowanie było by robione przez dobrego lakiernika i odpowiednie materiały)
4.Aktualnie zdjęcia pokazują siedzenie przed wizytą u tapicera. Dziś odebrałem świeżutko obite siedzonko i prezentuje się znakomicie. Brak niestety napisu z tyłu siedzenia. Czy może lepszy byłby jakiś oryginał ?
5. Na jaką kwotę wycenilibyście go do sprzedaży oraz jaką cenę mógłby osiągnąć po poprawkach na dzień dzisiejszy?
6. Jak cena takiego simsona może się zmienić w perspektywie czasu? Czy będą coraz droższe z roku na rok ? Jak tak to jakie ceny przewidujecie ?
Zdjęcia pod linkiem:
Zdjęcia
Z góry dziękuje za wszelkie uwagi oraz pomoc. Zapraszam do dyskusji oraz czekam na wszelkie pomysły dotyczące tego co mogłbym z nim zrobić.
1. Jest wiele stron z częściami do simsonów z czego widzę że największą popularnością cieszy się strona http://jackmotors.pl/ . Jest tam wiele części od wielu producentów. Którego producenta polecacie pod względem części najbliżej oryginalnym?
2. Czy może zamiast nowych lepiej poszukać używanych części jeszcze na chodzie?
3. Czy opłaca się go malować, czy lepszy obdrapany ale oryginalny? (malowanie było by robione przez dobrego lakiernika i odpowiednie materiały)
4.Aktualnie zdjęcia pokazują siedzenie przed wizytą u tapicera. Dziś odebrałem świeżutko obite siedzonko i prezentuje się znakomicie. Brak niestety napisu z tyłu siedzenia. Czy może lepszy byłby jakiś oryginał ?
5. Na jaką kwotę wycenilibyście go do sprzedaży oraz jaką cenę mógłby osiągnąć po poprawkach na dzień dzisiejszy?
6. Jak cena takiego simsona może się zmienić w perspektywie czasu? Czy będą coraz droższe z roku na rok ? Jak tak to jakie ceny przewidujecie ?
Zdjęcia pod linkiem:
Zdjęcia
Z góry dziękuje za wszelkie uwagi oraz pomoc. Zapraszam do dyskusji oraz czekam na wszelkie pomysły dotyczące tego co mogłbym z nim zrobić.