• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
1 2 3 4 5 … 141 Dalej »
Simson S51 w spadku - nie odpala

Simson S51 w spadku - nie odpala

Reset Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
26.05.2026, 15:00
Siemanko Smile
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym przywitać wszystkich serdecznie - tak więc witam  piwo

Otrzymałem w zeszłym roku w spadku po tacie Simsona S51 z widocznym na zdjęciach silnikiem - przyznam się szczerze, że nie wiem jaki to model silnika i z czego pochodzi.
Problem z motorkiem jest taki - jeszcze rok temu jeździł w miarę normalnie - w miarę tzn świeca musiała być zbita praktycznie na zero, elektrody musiały niemal się dotykać bo w przeciwnym razie iskra może i była - jednak odpalenie silnika było niemożliwe. Po kilku kilometrach takiej jazdy świeca robiła się całkowicie czarna i silnik gasł, trzeba było ją wykręcić, oczyścić i znów można było przejechać około 5Km.
Od tego czasu wymieniłem przerywacz, iglicę w gaźniku, kondensator i niezliczoną ilość świec - zarówno nowych jak i używanych różnych producentów.
Jeszcze w weekend motorek żwawo odpalał niemal od pierwszego, jednak dzisiaj chcąc jechać na przegląd (zbliża się termin) motorek ujechał może z 500m, poprychał i zgasł. Po otwarciu dekla od strony magneta zauważyłę, że platynki stoją nieruchomo a ich wyregulowanie jest już niemożliwe (skończył się zakres). Wtedy postanowiłem wymienić wspomniany wyżej przerywacz i kondensator na nowe. Po wyregulowaniu (wizualnie młoteczek się podnosi i opada) iskra jest, że konia mogłaby zabić, ale do czasu. Po wkręceniu świecy i bezowocnej próbie odpalenia iskra jest słabsza i nie przeskakuje przy każdym obrocie wału. Jest bardzo wybiórcza. Nie wiem o co tutaj chodzi - silnik nawet nie pierdnie podczas próby rozruchu.
Moje doświadczenie z tego typu silnikami już wcześniej miałem - za nastoletnich lat jeździłem Komarami, Rometami i Jawkami i w nich regulacja nie była aż tak upierdliwa, rzekłbym nawet, że była czymś pięknym w porównaniu z tym silnikiem. 
Nie mam już pomysłów więc postanowiłem zwrócić się o pomoc u fachowców - może Wy będziecie potrafili mi pomóc?
Pozdrawiam.

Załączone pliki Miniatury

IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 56
06.06.2026, 23:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.06.2026, 23:45 przez IFA_1988.)
Silnik wygląda jak od zwykłego S50, tylko pokrywa sprzęgła inna i chyba był przerabiany z wersji z wewnętrzną cewką WN.
Magneto nie ma bicia i nie ociera o cewki?
Kabel między przerywaczem a cewką zapłonową jest dobrze przylutowany do cewki i nie dotyka/obciera o magneto?
Nie uszkodziłeś kondensatora przy montażu (nie jest gdzieś wgnieciony)?
Wygląda na to, że któraś cewka (WN albo pierwotna pod magnetem) pada.
Masz inną cewkę WN żeby porównać (może nie być od Simsona)?

Reset Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
09.06.2026, 19:30
Trochę wody w wiśle upłynęło, trochę kilometrów przybyło i troche spraw się wyjaśniło - ale do rzeczy.
Cewki w silniku wyglądają na przewijane w domowych warunkach. Jest to moje subiektywne odczucie, nie mam akurat ich zdjęcia, ale jakoś nie pasują mi jako gotowe produkty wychodzące z jakiejś fabryki. Mimo to udało mi się ogarnąć bałagan z przewodami w schowku ( prawdopodobnie jest tutaj jeszcze miejsce na akumulator - widzę mostek Gretza) i maszyna odpalała w miarę na zimnym i całkiem przyzwoicie na ciepłym silniku. Przejeździłem tak około 60-70km do momentu pierwszej awarii jaką okazał się być.... Totalnie zanagarowany wydech - druta nie szło wbić i tutaj pozostaje albo zupełnie nowy (lub używany) egzemplarz bądź też jego solidne czyszczenie. Sama jazda Simsonem jest dość przyjemna - już troche człowiek przyrósł do samochodu przez ostatnie lata, ale frajda jest przednia Biggrin

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek