• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Simson sr50 problem z regulacja gaźnika

Nowa odpowiedź 
Simson sr50 problem z regulacja gaźnika

Mojekxd Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
16.03.2025, 12:39
Witam, mam problem z regulacja gaźnika 16n3-3 w simsonie sr50. Simson ma nowy cylinder 60/2 od dpr z jack motors tłok megu 40,97, głowica od 50, zapłon Ducati Energia oraz jak wspominałem gaźnik 16n3. Dysza głowna 72. Problem polega na tym że póki silnik jest zimny simson dobrze sie wkreca na obroty a po rozgrzaniu i energicznym otwarciu przepustnicy dławi sie zanim wejdzie na obroty. Nie reaguje zbytnio na regulacje śrubkami oraz iglicą. Świeca po zrobieniu paru kilometrów nabrała bardzo jasno brązowego koloru, wiec wnioskuje ze mieszanka paliwowo powietrzna jest zbyt uboga. Połączenie cylinder gaźnik jest szczelne a simering od strony zapłonu był wymieniany. Miał ktoś podobny problem? Może większa dysza główna pomoże?

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 29
17.03.2025, 12:29
Zacznij od zakupu głowicy 60cm3 i dopiero testuj. Następnie kup dyszę 75 i 80 z tej samej firmy co gaźnik.
Masz inny gaźnik na podmianę?

Mojekxd Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
17.03.2025, 18:59
(17.03.2025, 12:29 )twojstara1 napisał(a): Zacznij od zakupu głowicy 60cm3 i dopiero testuj. Następnie kup dyszę 75 i 80 z tej samej firmy co gaźnik.
Masz inny gaźnik na podmianę?

Udało sie go już wyregulować, problemem był stan paliwa w komorze pływakowej.Po dogięciu blaszek gaźnik odrazu sie daje regulować. A co do głowicy to kiedyś czytałem ze ta od 50cc sie nadaje do cylindra 60 i w drugim simsonie śmigała więc teraz też taką zostawiłem.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 29
18.03.2025, 07:21
Trzymając głowicę od 50cm3 znacznie podnosisz ciśnienie w komorze spalania. Przy wysokich temperaturach może dochodzić do spalania stukowego.

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek